17. prosinec 2024
17
prosinec

Veřejná konzultace EFSA: aktualizace hodnocení zdravotního rizika chloristanu v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-efsa-aktualizace-hodnoceni-zdravotniho-rizika-chloristanu-v-potravinach/ Vydáno: 17. 12. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/zelenina_zelena_orez-300x154.jpg 300w" alt="" width="626" height="321" class="wp-image-74296" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 11. února 2025 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro veřejné zdraví spojených s přítomností chloristanu (angl. perchlorate) v potravinách. Tato práce reaguje na žádost Evropské komise o přehodnocení rizik s ohledem na nová data a aktualizovanou metodologii, které byly k dispozici od hodnocení EFSA z roku 2014. V rámci přezkoumání odborníci aktualizovali tolerovatelný denní příjem (TDI) pro chloristan z 0,3 na 1,4 µg/kg tělesné hmotnosti. Tato změna odráží použití nedávného ...

16. prosinec 2024
16
prosinec

Brambory s “umlčenou“ invertázou

https://bezpecnostpotravin.cz/brambory-s-umlcenou-invertazou/ Vydáno: 16. 12. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-768x388.jpg 768w" alt="" width="802" height="405" class="wp-image-74281" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Šlechtitel Dave Douches, profesor na katedře rostlinných, půdních a mikrobiálních věd a ředitel programu šlechtění a genetiky brambor na Michiganské státní univerzitě (MSU), vyvinul geneticky upravené brambory s názvem Kal91.3. Tato odrůda je výjimečná především schopností dlouhodobého skladování při nízkých teplotách, aniž by docházelo k hromadění cukrů způsobujících hnědnutí a zhoršení kvality výrobků. Hlízy brambor obsahují přibližně 20 % sušiny a 80 % vody. Sušina se skládá převážně ze sacharidů (11–18 %), dusíkatých látek (2 %) a pouze minimálního množství tuků. Hlavní složkou sacharidů je škrob, zatímco obsah cukrů (kromě škrobu) bývá ve ...

16. prosinec 2024
16
prosinec

Mezinárodní vyšetřovací tým zajistil několik tun zakázaných anabolik

https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-vysetrovaci-tym-zajistil-nekolik-tun-zakazanych-anabolik/ Vydáno: 16. 12. 2024 Autor: Celní správa ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Celni-sprava_16.12.2024-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Celni-sprava_16.12.2024-768x460.jpg 768w" alt="" width="863" height="517" class="wp-image-74273" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR Tisková zpráva – V rámci mezinárodního vyšetřovacího týmu brněnské protidrogové oddělení Generálního ředitelství cel ve spolupráci s polskými a slovenskými kolegy provedlo začátkem února 2024 první část realizace trestního spisu s krycím názvem UMBRELLA. Slovenská část proběhla v létě 2024 a závěrečný polský zátah proti mezinárodní organizované skupině pachatelů následoval letos v listopadu. Tým zajistil několik tun zakázaných produktů a látek s hormonálním účinkem. V České republice byli zadrženi dva pachatelé. Těm bylo sděleno obvinění ve věci nedovoleného dov ...