Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/verejna-konzultace-efsa-aktualizace-hodnoceni-zdravotniho-rizika-chloristanu-v-potravinach/
Vydáno: 17. 12. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/zelenina_zelena_orez-300x154.jpg 300w" alt="" width="626" height="321" class="wp-image-74296" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Konečný termín pro podávání připomínek a komentářů je 11. února 2025
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro veřejné zdraví spojených s přítomností chloristanu (angl. perchlorate) v potravinách. Tato práce reaguje na žádost Evropské komise o přehodnocení rizik s ohledem na nová data a aktualizovanou metodologii, které byly k dispozici od hodnocení EFSA z roku 2014.
V rámci přezkoumání odborníci aktualizovali tolerovatelný denní příjem (TDI) pro chloristan z 0,3 na 1,4 µg/kg tělesné hmotnosti. Tato změna odráží použití nedávného ...
https://bezpecnostpotravin.cz/brambory-s-umlcenou-invertazou/
Vydáno: 16. 12. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-300x151.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/brambory-skrabani_lista-768x388.jpg 768w" alt="" width="802" height="405" class="wp-image-74281" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Šlechtitel Dave Douches, profesor na katedře rostlinných, půdních a mikrobiálních věd a ředitel programu šlechtění a genetiky brambor na Michiganské státní univerzitě (MSU), vyvinul geneticky upravené brambory s názvem Kal91.3. Tato odrůda je výjimečná především schopností dlouhodobého skladování při nízkých teplotách, aniž by docházelo k hromadění cukrů způsobujících hnědnutí a zhoršení kvality výrobků.
Hlízy brambor obsahují přibližně 20 % sušiny a 80 % vody. Sušina se skládá převážně ze sacharidů (11–18 %), dusíkatých látek (2 %) a pouze minimálního množství tuků. Hlavní složkou sacharidů je škrob, zatímco obsah cukrů (kromě škrobu) bývá ve ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-vysetrovaci-tym-zajistil-nekolik-tun-zakazanych-anabolik/
Vydáno: 16. 12. 2024
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Celni-sprava_16.12.2024-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/Celni-sprava_16.12.2024-768x460.jpg 768w" alt="" width="863" height="517" class="wp-image-74273" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR
Tisková zpráva – V rámci mezinárodního vyšetřovacího týmu brněnské protidrogové oddělení Generálního ředitelství cel ve spolupráci s polskými a slovenskými kolegy provedlo začátkem února 2024 první část realizace trestního spisu s krycím názvem UMBRELLA. Slovenská část proběhla v létě 2024 a závěrečný polský zátah proti mezinárodní organizované skupině pachatelů následoval letos v listopadu. Tým zajistil několik tun zakázaných produktů a látek s hormonálním účinkem.
V České republice byli zadrženi dva pachatelé. Těm bylo sděleno obvinění ve věci nedovoleného dov ...