18. prosinec 2024
18
prosinec

Nově zahájené veřejné konzultace EFSA

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-zahajene-verejne-konzultace-efsa/ Vydáno: 18. 12. 2024 Autor: KM EFSA Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provádí různé typy veřejných konzultací před hodnocením rizik a v jeho průběhu. Zúčastněné strany a zainteresované subjekty jsou vyzývány, aby se k veřejným konzultacím vyjadřovaly a sdílely své postřehy, studie, údaje a další užitečnou zpětnou vazbu. V nedávné době EFSA zahájil následující veřejné konzultace: Veřejná konzultace k návrhu vědeckého stanoviska k přehodnocení rizik pro veřejné zdraví v souvislosti s přítomností styrenu v plastových materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami Na žádost Evropské komise provedl úřad EFSA přehodnocení rizik pro veřejné zdraví souvisejících s přítomností styrenu v plastových materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami.Vědci úřadu EFSA dokončili návrh vědeckého stanoviska. Tato předběžná verze je k dispozici pro veřejnou konzultaci s cílem získat podněty a zpětnou vazbu od zúčastněných stran, které mají zájem na upřesnění a finalizaci stanoviska.Termín pro poskytnutí komentářů: 28. ledna 2025 Veřejná konzultace k dokumentu o rozsahu revize pokynů ke st ...

18. prosinec 2024
18
prosinec

Výzva EFSA k poskytnutí dat o glufosinátu

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-efsa-k-poskytnuti-dat-o-glufosinatu/ Vydáno: 18. 12. 2024 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-768x432.jpg 768w" alt="" width="896" height="504" class="wp-image-71154" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Evropská komise požádala úřad EFSA, aby v roce 2024 v souladu s článkem 43 nařízení (ES) č. 396/2005 vyhlásil výzvu k předkládání údajů a aktualizoval hodnocení rizik pro přehodnocení MLR pro glufosinát. V roce 2015 úřad EFSA předložil odůvodněné stanovisko k přezkumu stávajících MLR pro glufosinát v souladu s článkem 12 nařízení (ES) č. 396/2005, v němž vypočítal chronickou a akutní expozici spotřebitelů pomocí verze 2 modelu příjmu reziduí pesticidů EFSA (PRIMo) a vypočtené expozice porovnal s toxikologickými referenčními hodnotami (TRV) pro glufosinát, které byly v EU stanoveny v roce 2007 a byly v té době platné. Dne 31. července 2018 skončila platnost s ...

17. prosinec 2024
17
prosinec

Boj proti nehygienickým návykům v obchodech. Jak inovativní přístupy ovlivní nákup potravin?

https://bezpecnostpotravin.cz/boj-proti-nehygienickym-navykum-v-obchodech-jak-inovativni-pristupy-ovlivni-nakup-potravin/ Vydáno: 17. 12. 2024 Autor: Pekařské technologie https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-768x370.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-1536x740.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pecivo_housky_orez-2048x986.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="493" class="wp-image-41755" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock České obchody zavádějí inovativní řešení, které zajistí větší hygienu při nákupu pečiva. Systém bezdotykového výběru ochrání zákazníky i jejich nákup před nevítanými doteky. Dlouholetý problém s hygienou pečiva Manipulace s nebaleným pečivem patří k častým stížnostem nakupujících. Mnozí z nás zažili situaci, kdy někdo v regálu přehrabuje rohlíky rukama, zkouší jeden kousek za druhým a následně odchází s prázdným košík ...