8. leden 2025
8
leden

Změna státního dozoru v oblasti společného stravování od 1. 1. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/zmena-statniho-dozoru-v-oblasti-spolecneho-stravovani-od-1-1-2025/ Vydáno: 8. 1. 2025 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/stravovani_skolni-jidelna_m-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/stravovani_skolni-jidelna_m-1024x683.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/stravovani_skolni-jidelna_m-768x512.jpg 768w" alt="" width="1037" height="692" class="wp-image-52823" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích. Výkon dozoru nad výrobou a uváděním pokrmů na trh je rozdělen zejména mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice). ZMĚNA DOZORU od 1. ...

8. leden 2025
8
leden

Sedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA – Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/sedme-zasedani-fora-zucastnenych-stran-uradu-efsa-inovace-v-oblasti-bezpecnosti-potravin-spolecna-cesta-do-budoucnosti/ Vydáno: 8. 1. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Stakeholder-forum-2024-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Stakeholder-forum-2024-768x291.jpg 768w" alt="" width="933" height="353" class="wp-image-74629" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Stakeholder-forum-2024_fotogalerie-300x148.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/Stakeholder-forum-2024_fotogalerie-768x380.jpg 768w" alt="" width="894" height="442" class="wp-image-74628" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Sedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA, které se konalo ve středu 27. listopadu 2024 v Bruselu, se zaměřilo na téma „Inovace v ...

8. leden 2025
8
leden

Řešením problému s mikroplasty by mohl být filtr ze sépiové kosti

https://bezpecnostpotravin.cz/resenim-problemu-s-mikroplasty-by-mohl-byt-filtr-ze-sepiove-kosti/ Vydáno: 8. 1. 2025 Autor: GateBiotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-768x372.jpg 768w" alt="" width="908" height="440" class="wp-image-70907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Mikroplasty jsou dnes úplně všude, nevyjímaje potraviny, pitnou vodu i samotná lidská těla. Vědci na tom pracují a jako zajímavé nové řešení tohoto problému navrhují filtr tvořený neobvyklou kombinací materiálů. Tento filtr odstraní z vody až 99,9 procent mikroplastů. Badatelé, které vedl tým čínské Wuhan University, zkombinovali chitin ze sépiové kosti a celulózu z bavlny a vytvořili pěnový filtr „Ct-Cel.“ Oba tyto materiály jsou přírodní, lze je nalézt ve velkém množství a je snadné i levné s nimi pracovat. Vý ...