Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Aktuality k nákazové situaci
10. 3. 2025Virus z uvedeného ohniska byl identifikován jako serotyp O, nicméně fylogenetická analýza ukázala, že se liší od kmene nedávno detekovaného v Německu. K dalšímu zkoumání byl vzorek odeslán do referenční laboratoře v Pirbrightu. V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné spolehlivé informace o možném zdroji nákazy a epidemiologické šetření pokračuje.Na postiženém hospodářství již bylo v sobotu zahájeno utrácení zvířat.Dále bylo prověřováno podezření na výskyt nákazy v mléčné farmě přibližně 40 km východně od potvrzeného ohniska, kde byl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hodnoceni-rizik-probiotik-obsahujicich-bakterii-bifidobacterium-breve-m-16v-v-kojenecke-vyzive/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Norsky-urad_detska-vyziva-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Norsky-urad_detska-vyziva-768x365.jpg 768w" alt="" width="933" height="443" class="wp-image-77115" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dne 4. března 2025 zveřejnil Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) hodnocení zdravotního rizika Bifidobacterium breve M-16V v kojenecké výživě. Na základě žádosti Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NFSA) VKM posoudil, zda mohou existovat zdravotní rizika spojená s podáváním kojenecké výživy (do 12 měsíců) doplněné specifickou probiotickou bakterií (Bifidobacterium breve M-16V). VKM nezjistil žádné krátkodobé negativní zdravotní účinky při konzumaci kojenecké výživy s Bifidobacterium breve M-16V. Existuje však nejistota a omezený výzkum možných dlouhodobých účinků a exis ...
https://bezpecnostpotravin.cz/strategie-eu-startup-and-scaleup-stale-otevrena-konzultace/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/EK_Consultation_Startup-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/EK_Consultation_Startup-768x401.jpg 768w" alt="" width="933" height="487" class="wp-image-77107" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropská komise zahájila koncem února 2025 otevřenou konzultaci (výzva k předložení důkazů) a vyzvala zúčastněné strany, aby zpětnou vazbou přispěly k budoucí strategii EU pro startupy a scaleupy. Strategie zlepší podmínky pro inovativní startupy a scaleupy a umožní rychlejší a jednodušší růst v rámci jednotného trhu. Bude se zabývat výzvami, jako je přístup k financím, trhům a talentům, stejně jako regulačními a byrokratickými překážkami a roztříštěností trhu. Usnadní také přístup k nejmodernější infrastruktuře, znalostem a službám.
Podpora začínajících a rozšiřujících se podniků a podpora výzkumu a inovací patří k prioritám EK k odst ...