Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-unoru-2025/
Vydáno: 13. 3. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/HSHMP_logo_lista-300x90.jpg 300w" alt="" width="609" height="183" class="wp-image-72265" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 2. – 28. 2. 2025 celkem 173 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 122 000,- Kč. V 5 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.
Na základě podnětu se uskutečnila 1 kontrola, podnět se týkal neoznačení provozovny dle zákona č. 65/2017 Sb. (zákaz kouření). Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 33 kontrol. V 15 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.V provozovnách stravovacích služeb v měsíci únor ...
Dne 11. března 2025 se ve Varšavě sešli ministři pro výzkum členských zemí EU a přijali tzv. Varšavskou deklaraci, ve které požadují, aby příští rámcový program EU pro výzkum a inovace (FP10) zůstal samostatným programem, nikoli součástí širšího Evropského fondu pro konkurenceschopnost. Deklarace rovněž zdůrazňuje nutnost zachování nezávislosti a rozšíření rolí Evropské rady pro výzkum (ERC) a Evropské rady pro inovace (EIC) a zároveň zjednodušení pravidel a snížení administrativní zátěže.
Více informací naleznete na oficiální stránce polského předsednictví EU zde a v článku na webu Science|Business .
https://bezpecnostpotravin.cz/pouzivani-informaci-o-potravine-zero-alkohol-bez-alkoholu-no-alkohol-nealkoholicky-0-alkoholu-0/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/nealko-pivo_orez-300x162.jpg 300w" alt="" width="596" height="322" class="wp-image-77133" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto
Důvody pro vytvoření
Podíl nápojů, jako jsou nealkoholické a nízkoalkoholické nápoje „alternativy lihovin“, „hotové nápoje“ (RTD), nealkoholické pivo neustále roste, přibývají nové výrobky a roste počet dotazů.
Nápoje jsou využívány mimo jiné řidiči, stanovisko by pomohlo těmto spotřebitelům zorientovat se mezi těmito nápoji a vybrat si takový, který jim zaručí, že po požití nápoje budou mít zaručeno, že nenadýchají alkohol.
Toto stanovisko se nevztahuje na dealkoholizované výrobky z révy vinné, které se řídí požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty, v pla ...