12. březen 2025
12
březen

Stáže v EFSA 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/staze-v-efsa-2025/ Vydáno: 12. 3. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/budova-EFSA_s-logem_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/budova-EFSA_s-logem_orez-768x450.jpg 768w" alt="" width="933" height="547" class="wp-image-72787" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Jste dynamický a proaktivní mladý profesionál, který hledá obohacující zkušenosti ve skutečně mezinárodním pracovním prostředí? Jste zvědaví na kariéru v evropské agentuře? Chtěli byste přispět k ochraně lidského života a zdraví, zdraví a dobrých životních podmínek zvířat a zdraví rostlin a životního prostředí? Pak už nehledejte dál a přihlaste se na 12měsíční stáž v Evropském úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)!Program stáží EFSA vám nabízí jedinečnou příležitost připojit se k týmu odborníků z celého světa, kteří společně pracují v mezinárodním a multikulturním prostředí na projektech v oblasti vědy, bezpečných potravin a udržitelnosti, jež jsou v centru evropských aktivi ...

11. březen 2025
11
březen

Seminář „Výsledky výzkumů využití čistírenských kalů“

https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-vysledky-vyzkumu-vyuziti-cistirenskych-kalu/ Vydáno: 11. 3. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/cistirenske-kaly_orez-300x147.jpg 300w" alt="" width="663" height="324" class="wp-image-77088" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/cistirenske-kaly_akce-300x111.jpg 300w" alt="" width="743" height="276" class="wp-image-77086" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Český spolek pro péči o životní prostředí při Českém svazu vědeckotechnických společností z.s. a Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu si Vás dovolují pozvat na odborný seminář s diskusí, který se bude konat v úterý 25. března 2025 v aule CARC v Praze-Ruzyni. Program 9:30 Prezence 10:00 Zahájení semináře 10:05 Využití elektrárenských popílků v zeměd ...

11. březen 2025
11
březen

Editovaný salát nabízí vyšší obsah vitamínů a antioxidantů

https://bezpecnostpotravin.cz/editovany-salat-nabizi-vyssi-obsah-vitaminu-a-antioxidantu/ Vydáno: 11. 3. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/salat-v-zahonu_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="829" height="444" class="wp-image-77079" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumný tým Alexandera Vainsteinna z izraelské Hebrew University of Jerusalem vyvinul novou odrůdu salátu, která obsahuje větší množství užitečných vitamínů a antioxidantů. Jejich výzkum, publikovaný v Plant Biotechnology Journal, názorně předvedl, jak lze pomocí oblíbeného genetického editoru CRISPR zvýšit výživovou hodnotu plodiny. V salátu zvýšili obsah beta karotenu (provitamínu A), zeaxanthinu a kyseliny askorbové (vitamínu C), čímž udělali ze salátu hodnotnější výživu. Badatelé toho dosáhli úpravou více různých biochemických drah, což jim ...