10. leden 2025
10
leden

Varování před konzumací potraviny měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur

https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-pred-konzumaci-potraviny-mekky-zrajici-syr-groser-stinker-weichkase-mit-rotkultur/ Vydáno: 10. 1. 2025 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-52926" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Hlavní hygienička ČR varuje před konzumací potraviny „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, balené jednotlivě, hmotnost 290 g, šarže 4507, datum spotřeby 18. 1. 2025. Výrobcem potraviny je Wilder Käser, Schwendter Straße 76, Ortsteil Gasteig, 6382 Kirchdorf, Rakousko, v České republice je potravina distribuována společností Tiroler Bauernstandl GmbH, Achenweg 16/4, A-6370 K ...

10. leden 2025
10
leden

Listerióza – základní informace o onemocnění

https://bezpecnostpotravin.cz/listerioza-zakladni-informace-o-onemocneni/ Vydáno: 10. 1. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-41841" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Listerióza Výskyt: V Evropě pozorujeme od roku 2008 signifikantní nárůst případů onemocnění listeriózou. Nejčastěji bylo onemocnění hlášeno u osob starších 64 let (smrtnost 15,5 %) a zejména pak u osob starších 84 let (smrtnost 24,2 %). Ve 28 členských zemích Evropské unie bylo v roce 2017 hlášeno 2 480 případů listeriózy (incidence 0,48/100 000). Příznaky a symptomy: od bezpříznakového onemocnění, akutní febrilní gastroenteritidy až po závažné invazivní onemocnění s obrazem ...

10. leden 2025
10
leden

Zhodnocení čtvrtého roku systému kvality Q CZ pro konzumní brambory

https://bezpecnostpotravin.cz/zhodnoceni-ctvrteho-roku-systemu-kvality-q-cz-pro-konzumni-brambory/ Vydáno: 10. 1. 2025 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/brambory_druhy_orez_m-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/brambory_druhy_orez_m-768x367.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/brambory_druhy_orez_m.jpg 1460w" alt="" width="1024" height="489" class="wp-image-50462" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) ukončil čtvrtý rok certifikace konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ. Ve čtvrtém roce čtyřletého certifikačního cyklu bylo vydáno celkem 39 certifikátů a celkový počet platných certifikátů se tak navýšil na celkových 198. V roce 2025 bude probíhající čtyřletý certifikační cyklus pokračovat dozorovými inspekcemi a současně se mohou do 30. dubna přihlásit noví žadatelé nebo současní držitelé certifikátů, kterým bude ukončena platn ...