15. duben 2025
15
duben

Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-14-tyden-2025/ Vydáno: 15. 4. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 14. týdnu 2025: 31. 3. – 6. 4. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...

14. duben 2025
14
duben

BfR: Glycerol v ledové tříšti může mít nežádoucí účinky na zdraví

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-glycerol-v-ledove-tristi-muze-mit-nezadouci-ucinky-na-zdravi/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ledova-trist_Pixabay-768x395.jpg 768w" alt="" width="869" height="447" class="wp-image-81781" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay) Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) provedl hodnocení zdravotních rizik naměřených hodnot glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť (slushy). Hodnocení zdravotních rizik úřadem BfR v bodech: Glycerol je povolen jako potravinářská přídatná látka E 422 pro použití v několika kategoriích potravin včetně ochucených nápojů, nikoli však jako sladidlo. Úřad BfR nemá od výrobců žádné informace o technologické funkci glycerolu v ledových nápojích typu ledová tříšť. Pro použití v potravinách není stanoveno žádné maximální množství; glycerolu může být použito tolik, kolik je třeba („quantum sati ...

14. duben 2025
14
duben

Průlom ve šlechtění rýže: Vysoké výnosy a nízké emise metanu

https://bezpecnostpotravin.cz/prulom-ve-slechteni-ryze-vysoke-vynosy-a-nizke-emise-metanu/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Mezinárodní tým vědců dosáhl významného pokroku v boji proti změně klimatu vyvinutím nové odrůdy rýže, která výrazně snižuje emise metanu, ale zachovává vysoké výnosy. Rýže, jedna z hlavních světových potravin, je zodpovědná za přibližně 13 % celosvětových emisí metanu antropogenního původu. Tradičně se však pěstuje na zaplavených polích, což vytváří ideální prostředí pro mikroorganismy produkující metan. Vědci se zaměřili na pochopení chemických procesů vedoucích k produkci metanu a ve studii publikované v časopise Molecular Plant identifikovali klíčové sloučeniny. Zjistili, že vyšší hladiny fumarátu v kořenových exudátech pod ...