Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/schvaleni-mezinarodni-umluvy-o-znecisteni-plasty-se-zatim-odklada/
Vydáno: 10. 12. 2024
Autor: MŽP
Zástupci více než 170 členských států OSN se sešli v korejském Pusanu na pátém zasedání výboru, který má za úkol vytvořit mezinárodní úmluvu o znečištění plasty, včetně znečištění mořského prostředí (INC). Ačkoli účastníci vynaložili mimořádné úsilí během jednání, která se protáhla až do brzkých ranních hodin závěrečného dne, nepodařilo se dosáhnout konečné shody na kompromisním textu úmluvy.
Jednání byla, stejně jako v minulosti, efektivně blokována některými státy, především hlavními světovými vývozci ropy a největšími producenty plastů. Tyto státy jsou součástí koalice nazývané Like-Minded Coalition. Vedení výboru pro přípravu úmluvy, společně se státy, které podporují ambiciózní globálně závazná opatření, včetně Evropské unie, se nedohodlo s touto koalicí v klíčových oblastech. Hlavní sporné oblasti zahrnují regulaci chemických látek obsažených v plastech, regulaci jednorázových plastových výrobků, závazná opatření pro produktový design, financování budoucí smlouvy a kontroverzní téma omezení či zastropování globální produkce plastů.
Za Českou re ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ucinnost-narizeni-eu-proti-odlesnovani-zacne-platit-o-rok-pozdeji-jinak-by-hrozil-kolaps-hlavne-u-dodavek-kavy-cokolady-a-hoveziho-masa/
Vydáno: 10. 12. 2024
Autor: PK ČR
Tisková zpráva – Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí v tomto týdnu našli shodu na odložení začátku platnosti takzvaného odlesňovacího nařízení o jeden rok. Nařízení požaduje, aby výrobní podniky deklarovaly, že jejich výrobky nepochází z pozemků, na kterých došlo k odlesňování. Cílem má být především ochrana tropických pralesů. Termín nařízení, které mělo původně začít platit už od konce letošního roku, nebylo podle české Potravinářské komory možné dodržet. Jinak by od ledna hrozily potíže zejména u dovozu čokolády nebo kávy, ale i při dodávkách hovězího masa od českých chovatelů.
Mimo jiné i na základě tlaku českých potravinářů navrhla začátkem října Evropská komise roční odklad tohoto sporného nařízení, jak jsme už veřejnost informovali zde.
Potravinářská komora již v říjnu vyzvala otevřeným dopisem europoslance, aby i oni schválili odklad tohoto nařízení. Z kontaktu se stovkami firem má Komora informace, že zavádění n ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsene-enzymy-pomohou-rostlinam-s-adaptaci-na-vyssi-teploty/
Vydáno: 9. 12. 2024
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-300x153.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/pole_leto_slunce-768x392.png 768w" alt="" width="936" height="478" class="wp-image-41046" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Globální teploty rostou a rostliny se musejí chtě nechtě přizpůsobit. Badatelé Michigan State University se jim snaží adaptaci na vyšší teploty usnadnit. Vytvářejí vylepšené enzymy, které zvyšují odolnost rostlin vůči vyšším teplotám.
Vědci zlepšují termotoleranci rostlin. Vyšší teploty mohou rostliny vážně zasáhnout a rozbořitt jejich buněčné mechanismy, které rostliny potřebují k životu. Termostabilita rostliny do jisté míry chrání před tímto scénářem.
Tým Michigann State zvyšuje termostabilitu enzymu GLYK (glycerate 3-kinase) u huseníčku Arabidopsis thaliana. Jde o  ...