17. říjen 2024
17
říjen

Jak posílit evropský výzkum: Dvanáct doporučení expertní skupiny

https://www.tc.cz/cs/novinky/843/jak-posilit-evropsky-vyzkum-dvanact-doporuceni... Expertní skupina, která byla v prosinci minulého roku pověřena Evropskou komisí vypracováním nezávislé odborné zprávy k budoucnosti Horizontu Evropa, odtajnila po několika měsících výsledek své práce. Zpráva nazvaná 'Harmonizovat, jednat, urychlit: Výzkum, technologie a inovace na podporu evropské konkurenceschopnosti' (Align, Act, Accelerate: Research, Technology and Innovation to boost European competitiveness') obsahuje strategická doporučení, jak  maximalizovat dopad rámcových programů pro výzkum a inovace. Skupina patnácti expertů vedená Manuelem Heitorem, bývalým portugalským státním tajemníkem pro vědu, technologii a vysokoškolské vzdělávání, přišla s dvanácti konkrétními návrhy, jak zvýšit flexibilitu programu a zároveň zachovat jeho atraktivitu pro výzkumné pracovníky a inovátory. Skupina navrhuje provést následující akce: 1. Aplikovat celounijní přístup, který sladí transformační politiku výzkumu a inovací se strategickými prioritami EU jako jsou konkurenceschopnost Evropy; pokročení v integraci evropského trhu a podpora "páté svobody" zahrnující volný pohyb výzkumu, ...

17. říjen 2024
17
říjen

Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní testování ukázalo, že to jde

https://bezpecnostpotravin.cz/skolni-stravovani-se-po-30-letech-zmeni-pilotni-testovani-ukazalo-ze-to-jde/ Vydáno: 17. 10. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Mame-to-na-taliri-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Mame-to-na-taliri-768x292.jpg 768w" alt="" width="921" height="350" class="wp-image-72446" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Školní jídelny se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování, která v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Pilotní testování připravovaných změn potvrdilo jejich proveditelnost. Aktualizované složení spotřebního koše se pak promítne do novely vyhlášky o školním stravování. Počítá se i s vydáním detailní metodiky, která má jídelny edukovat a pomoci připravit na změny v praxi. Informace jsou dostupné i na webu  https://www.mametonataliri.cz/. Na změnách pracuje pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravován ...

17. říjen 2024
17
říjen

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

https://bezpecnostpotravin.cz/evropsky-pruzkum-odhalil-pet-prohresku-cechu-vuci-zdravemu-stravovani-mate-je-na-taliri-i-vy/ Vydáno: 17. 10. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-768x413.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-1536x825.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-2048x1101.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="550" class="wp-image-41399" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravý ...