Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/co-je-ozarovani-potravin-a-proc-je-dulezite/
Vydáno: 16. 4. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZE, SÚJB, IAEA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Food-irradiation_v-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Food-irradiation_v-768x431.jpg 768w" alt="" width="933" height="524" class="wp-image-82927" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />(Graphic: A. Barber Huescar/IAEA)
Souhrnné a přehledné informace o ozařování potravin připravila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEI = International Atomic Energy Agency).
Co je ozařování potravin a proč je důležité?
Ozařování potravin je šetrná, neinvazivní technika, která využívá záření k udržení čerstvosti a bezpečnosti potravin. Eliminuje mikroby a kontroluje přítomnost hmyzu a dalších škůdců, přičemž zachovává nutriční hodnotu, chuť a celkovou kvalitu potravin. Ozařování může být použito také k zamezení šíření škodlivého hmyzu. Tato technika využívá záření k přenosu energie do potravin, aniž by měnila jejich ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vysledky-kontrolni-cinnosti-svs-cr-v-roce-2024/
Vydáno: 16. 4. 2025
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/mereni-teploty_SVS_orez-300x170.jpg 300w" alt="" width="650" height="369" class="wp-image-52872" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 29. 4. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
Výsledky kontrolní činnosti SVS ČR v roce 2024PřednášejícíMVDr. Jana HorňáčkováÚstřední veterinární správa SVS
ABSTRAKTStátní veterinární správa ČR v rámci své činnosti provádí kontrolu v podnicích zpracovávajícíchživočišné produkty. Prvořadým úkolem je zajistit, aby na trh byly uváděny jen zdravotně nezávadnéa bezpečné potraviny.
V ČR je více než 7 700 schválených a registrovaných či registrovaných subjektů ...
https://bezpecnostpotravin.cz/program-zeme-ii-zemedelsky-vyzkum-se-zameri-na-moderni-technologie-udrzitelne-hospodareni-a-pripravu-na-klimatickou-zmenu/
Vydáno: 16. 4. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m-768x456.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/vyzkum_zkumavky_rostliny_orez_m.jpg 1401w" alt="" width="1024" height="607" class="wp-image-50044" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlašuje letošní veřejnou soutěž Programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II. O dotace v celkové výši 1,25 miliardy korun se mohou ucházet výzkumné organizace, vysoké školy i zemědělské podniky. Vědecké projekty mohou trvat pět let a MZe na ně poskytne podporu až ve výši 100 %. V rámci program ZEMĚ II jde už o třetí výzvu o dotace od roku 2023.
Výzkumné organi ...