Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Technologické centrum Praha a Česká zemědělská univerzita v Praze vás zvou na Národní informační den Horizont Evropa (Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí)
Datum: 1. dubna 2025 Místo: Technologické centrum Praha (Ve Struhách 27, Praha 6) PROGRAM 09:30 – 10:00 Registrace 10:00 – 10:05 Úvodní slovo Šárka Štejnarová, Ministerstvo zemědělství 10:05 – 11:00 Výzvy pro rok 2025 v klastru 6 (Potraviny, bioekonomika, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí) Naďa Koníčková, Jana Čejková, TC Praha 11:00 – 11:45 Příležitosti v evropských environmentálních misích (půda, voda, klima) Naďa Koníčková, Jana Čejková, TC Praha 11:45 – 12:00 Coffee break 12:00 – 12:30 Zkušenosti českých řešitelů projektů klastru 6 12:30 – 12:45 EIT Food: Příležitosti pro spolupráci a podporu inovací Monika Tomaniová, VŠCHT v Praze 12:45 – 13:00 CZELO a novinky z Bruselu Michaela Hnízdilová, CZELO 13:00 – 14:00 Diskuse a občerstvení
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-9-tyden-2025/
Vydáno: 7. 3. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2025: 24. 2. – 2. 3. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce j ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ruzynsky-ber-budoucnosti-vyklici-i-v-suchu-a-chude-pude/
Vydáno: 7. 3. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/ber_Rucereus-300x199.jpg 300w" alt="" width="720" height="478" class="wp-image-76974" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC, Odrůda béru italského Rucereus
Jednou z prvních domestikovaných plodin pro výživu člověka je bér italský. V Číně se pěstoval již před 8 tisíci lety. Dnes se spolu s dalšími, v Evropě méně známými obilninami, dostává do popředí zájmu. Vyniká vlastnostmi, které se v kontextu klimatických změn stávají významnými. Bér je totiž plodina suchovzdorná, a tedy perspektivní pro oživení jejího využití pro výživu v regionech trápených suchem. S globálním oteplováním se dá pěstovat už i v České republice. Dvě odolné a výnosné odrůdy vyšlechtili odborníci na pracovišti genové banky v rámci Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC) v Praze-Ruzyni.
Tisková zpráva – PRAHA (6. března 2 ...