14. duben 2025
14
duben

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošly

https://bezpecnostpotravin.cz/zivocisne-produkty-pres-stredoceske-celniky-neprosly/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: Celní správa ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="933" height="485" class="wp-image-81748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR, Znehodnocené živočišné produkty Tisková zpráva Celní správy ČR – Ve čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na Prahu. Vozidlo řídil muž makedonské národnosti. Celníci přikročili k fyzické kontrole dodávky i přívěsu. Hlídka po chvíli na přívěsu objevila větší množství živočišných produktů. Jednalo se zhruba o 155 kg sýra a 60 kg masných výrobků. Řidič celníkům sdělil, že produkty veze z Makedonie do Německa. Muž nebyl schopen hlídce předložit žádné doklady k těmto produktům, vozidl ...

14. duben 2025
14
duben

Medvědí česnek: Záměna s jedovatými rostlinami může mít vážné zdravotní následky

https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-zamena-s-jedovatymi-rostlinami-muze-mit-vazne-zdravotni-nasledky/Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="915" height="516" class="wp-image-39743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay) Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty.  Na jaře, když začne sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí  za touto rostlinou vydává do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny, jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou se ...

14. duben 2025
14
duben

Jedlý biofilm z kůry granátového jablka prodlužuje trvanlivost jahod

https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/ Vydáno: 14. 4. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited.jpg 1124w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.). Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly ...