Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zivocisne-produkty-pres-stredoceske-celniky-neprosly/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Celní správa ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ziv.prod_._orez-768x399.jpg 768w" alt="" width="933" height="485" class="wp-image-81748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Celní správa ČR, Znehodnocené živočišné produkty
Tisková zpráva Celní správy ČR – Ve čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na Prahu. Vozidlo řídil muž makedonské národnosti. Celníci přikročili k fyzické kontrole dodávky i přívěsu. Hlídka po chvíli na přívěsu objevila větší množství živočišných produktů. Jednalo se zhruba o 155 kg sýra a 60 kg masných výrobků. Řidič celníkům sdělil, že produkty veze z Makedonie do Německa. Muž nebyl schopen hlídce předložit žádné doklady k těmto produktům, vozidl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-zamena-s-jedovatymi-rostlinami-muze-mit-vazne-zdravotni-nasledky/Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/04/medvedi-cesnek_Pixabay_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="915" height="516" class="wp-image-39743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay)
Informace a doporučení německého úřadu BfR – Medvědí česnek se těší stále větší oblibě při dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky a saláty. Na jaře, když začne sezóna medvědího česneku, se mnoho lidí za touto rostlinou vydává do lesa. Prezident německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR), profesor Dr. Andreas Hensel, k tomu řekl: „Přestože je česneková vůně typickou vlastností medvědího česneku, často jsou mylně považovány za medvědí česnek podobné, ale jedovaté rostliny, jako je konvalinka nebo ocún.“ Podle zjištění úřadu BfR vede tento druh záměny každou se ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jedly-biofilm-z-kury-granatoveho-jablka-prodluzuje-trvanlivost-jahod/
Vydáno: 14. 4. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/jahody_plne_m-edited.jpg 1124w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-54353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Odborníci brazilského institutu São Carlos Institute of Chemistry na University of São Paulo (IQSC-USP) vyvinuli jedlý biofilm, který je založený na odpadu z potravinářského a rybářského průmyslu. Tento biofilm prodlužuje životnost sklizených jahod (Fragaria x ananassa Duch.).
Laboratorní testy ukázaly, že po 12 dnech skladování v chladu ztratily jahody chráněné biofilmem jen 11 procent váhy a trvalo 6 až 8 dní, než začaly plesnivět. Oproti tomu jahody nechráněné biofilmem plesnivěly ...