6. března si připomínáme Světový den jódu
https://bezpecnostpotravin.cz/6-brezna-si-pripominame-svetovy-den-jodu/ Vydáno: 6. 3. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-768x435.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-1536x870.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/Jod_v_orez-2048x1160.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="580" class="wp-image-38259" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Malý prvek s velkým vlivem Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, která ovlivňuje metabolismus, růst a vývoj mozku. Jeho nedostatek může mít vážné zdravotní důsledky. V roce 1999 byl 6. březen vyhlášen Světovým dnem jódu, aby upozornil na význam tohoto prvku a potřebu jeho dostatečného příjmu. Jak se projevuje nedostatek jódu? Nedostatek jódu může vést k poruchám štítné žlázy a projevuje se tělesnými (zimomřivost, otoky, zpomalení tepu), psychickými (únava, zhoršené myšlení) a vzhledovými změnami (p ...