Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-inovativni-metoda-pro-presnejsi-mereni-expozice-arsenu-v-potravinach/
Vydáno: 29. 5. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zdrave-potraviny_smes_orez-300x143.jpg 300w" alt="" width="752" height="358" class="wp-image-76483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Některé formy arsenu jsou toxické a dokonce karcinogenní. Laboratoř francouzského úřadu ANSES pro bezpečnost potravin vyvinula inovativní metodu, která umožní přesnější měření koncentrace jednotlivých forem arsenu v různých potravinách. Tento průlomový objev zlepší hodnocení expozice spotřebitelů a zdravotních rizik.
Měření různých forem arsenu v různých potravinách
Arsen se přirozeně vyskytuje v půdě a do životního prostředí se uvolňuje v důsledku lidské činnosti, zejména průmyslové výroby. Nachází se v potravinách a pitné vodě.
Jelikož toxicita arsenu závisí na jeho chemické formě, je důležité pro lepší ochranu lidského zdraví měřit hladiny různých forem arsenu v potr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/je-bezpecne-jist-ryby-z-ceskych-rek/
Vydáno: 28. 5. 2025
Autor: Biologické centrum AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/stika_ulovena_orez-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/stika_ulovena_orez-768x365.jpg 768w" alt="" width="897" height="426" class="wp-image-83931" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Hydrobiologického ústavu zkoumají, jaké škodlivé látky se vyskytují ve vodě, sedimentech a vodních organismech v řece Ohři. Výzkum pod vedením Lukáše Vejříka potrvá tři roky. Tato řeka představuje ideální modelový systém pro studium znečištění – její dlouhá historie průmyslu a těžby z ní činí místo s výskytem různých znečišťujících látek, a to jak z minulosti, tak ze současnosti.
Řeka Ohře zároveň protéká Karlovarským a Ústeckým krajem – oblastmi, které jsou často opomíjeny nejen z hlediska výzkumu, ale i péče o životní prostředí. V rámci terénních prací na vodní nádrži Skalka navštívila výzkumný tým z Hydrobiol ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zintenzivneni-monitoringu-ptaci-chripky-u-volne-zijicich-ptaku/
Vydáno: 28. 5. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/holub_SVS_orez-300x135.jpg 300w" alt="" width="764" height="344" class="wp-image-83916" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SVS
Tisková zpráva – Vzhledem k dlouhodobě zhoršené nákazové situaci v Evropě související se zvýšeným výskytem ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky v chovech drůbeže zintenzivňuje Státní veterinární správa (SVS) monitoring výskytu této nákazy u uhynulých volně žijících ptáků. V souvislosti s tím SVS v těchto dnech oslovila dopisem řadu dalších institucích, mezi jinými obce, Policii ČR a hasiče, ornitology nebo myslivce s žádostí o spolupráci v této věci.
Migrující volně žijící ptáci jsou považováni za hlavní rezervoár viru ptačí chřipky. Pokud se nákaza dostane do chovu drůbeže, způsobuje zde rozsáhlé úhyny. Některé subtypy viru mohou představovat ...