Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.tc.cz/cs/novinky/866/cesko-zna-sve-letosni-vizionare
Česko zná své letošní Vizionáře
05.12.2024Autor: B. Vacátková
Stejně jako v předešlých 13 letech, i letos organizace CzechInno ocenila výjimečné české a moravské projekty v soutěži Vizionáři. Tato soutěž, jejímž partnerem je i Technologické centrum Praha, každoročně oceňuje přední firmy, podnikatele, organizace a konkrétní autory inovativních produktů, výrobků, postupů či služeb.
Ceny byly předány v úterý 3. prosince v Brožíkově sále Staroměstské radnice. A titul Vizionář či čestné uznání poroty si odneslo celkem 10 soutěžních projektů vybraných odbornou porotou.
Čtrnáctý ročník přinesl projekty realizující jedinečné myšlenky z oblasti zdravotnictví, kyberbezpečnosti, logistiky, veterinární péče, lesního hospodářství či recyklace i upcyklace. Odborná porota složená ze zástupců výzkumných institucí, komerčních subjektů i médií hodnotila kromě unikátnosti nápadu zejména ekonomické, technologické a sociální přínosy a dopady.
Mezi oceněnými jsou i čtyři klientské firmy TC Praha, které progresivním firmám poskytuje pod hlavičkou sítě Enterprise Europe Network& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zeme-puvodu-na-sklenici-s-medem-a-moznost-skladovani-vajec-pri-vyssich-teplotach-ministerstvo-zemedelstvi-pripravilo-nove-vyhlasky/
Vydáno: 5. 12. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/image-3-300x162.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/12/image-3-768x415.png 768w" alt="" width="1024" height="553" class="wp-image-73728" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje balíček vyhlášek o potravinách. Navrhuje jako novou povinnost uvádět na etiketě všechny země původu u směsí medu nebo možnost použít při výrobě sirupu i jiná přírodní sladidla než cukr. Nově bude také možné použít název marmeláda i džem nebo uchovávat vejce při teplotě 5 °C až 24 °C oproti dosavadní horní hranici 18 °C.
Ministerstvo zemědělství úpravami začleňuje do příslušných národních právních předpisů tzv. evropské snídaňové směrnice.
„Chceme, aby si spotřebitelé na sklenici s medem ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-prehodnoceni-bezpecnosti-styrenu-pro-pouziti-v-plastovych-fcm/
Vydáno: 5. 12. 2024
Autor: KM EFSA
Na žádost Evropské komise provedl EFSA přehodnocení rizik pro veřejné zdraví souvisejících s přítomností styrenu v plastových materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami. Konkrétně byl EFSA v mandátu, který obdržel v roce 2023, požádán, aby předložil vědecké stanovisko, které se bude zabývat následujícími aspekty:• zda je styren genotoxický po orální expozici a jaký má význam pro lidské zdraví.• zda lze styren v materiálech určených pro styk s potravinami považovat za bezpečný pod specifickým migračním limitem (SML) 40 částic na miliardu (ppm).Cílem webináře je:• vysvětlit mandát, metodiku použitou při přehodnocení a závěry, ke kterým se dospělo v návrhu stanoviska.• ukázat veřejnou konzultaci a poskytnout pokyny, jak mohou zúčastněné strany poskytnout své příspěvky• začít řešit otázky a žádosti o vysvětlení, které zúčastněné strany obdržely v souvislosti s návrhem stanoviska.Akce se bude konat online 14. ledna 2025 od 15:00 do 16:00 hodin středoevropského času.Další podrobnosti budou sděleny potvrzeným účas ...