5. březen 2025
5
březen

Výrobek z kuřecího masa obsahoval listerie

https://bezpecnostpotravin.cz/vyrobek-z-kureciho-masa-obsahoval-listerie/ Vydáno: 5. 3. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/listerie_Foto-vyrobku-226x300.jpg 226w" alt="" width="761" height="1011" class="wp-image-76896" style="box-sizing: border-box; height: 519.281px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="76896" />Foto: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/listerie_Zadni-strana-vyrobku-226x300.jpg 226w" alt="" width="763" height="1013" class="wp-image-76897" style="box-sizing: border-box; height: 519.281px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="76897" />Foto: SVS Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že je z trhu stahován tepelně opracovaný masný výrobek „Kuřecí křídla Sweet chilliˇ“, jehož výrobcem je společnost Vodňanská drůbež. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost bakterií Lis ...

5. březen 2025
5
březen

Bakterie odolné vůči klíčovým antimikrobiálním látkám se stále běžně vyskytují u lidí a zvířat

https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-odolne-vuci-klicovym-antimikrobialnim-latkam-se-stale-bezne-vyskytuji-u-lidi-a-zvirat/ Vydáno: 5. 3. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-768x390.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-1536x780.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-2048x1040.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="520" class="wp-image-47740" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Nedávné údaje ze sledování ukazují, že rezistence vůči běžně používaným antimikrobiálním látkám – jako je ampicilin, tetracykliny a sulfonamidy – zůstává u klíčových patogenů včetně salmonel a kampylobakterů u lidí i zvířat stále vysoká. Rezistence E. coli je často pozorována i u zvířat, ačkoli rezistence salmonel u nosnic je nízká. To jsou hlavní zjištění zprávy, kterou dnes vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravi ...

5. březen 2025
5
březen

Malý průvodce přípravou luštěnin

https://bezpecnostpotravin.cz/maly-pruvodce-pripravou-lustenin/ Vydáno: 5. 3. 2025 Autor: viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/lusteniny_namaceni-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/lusteniny_namaceni-768x369.jpg 768w" alt="" width="897" height="431" class="wp-image-76870" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart Existuje mnoho druhů luštěnin, mezi nejběžnější u nás patří hrách, čočka, fazol, sója či cizrna. Vignu čínskou budou mnozí znát spíše pod názvem fazole mungo. Podzemnice olejná sice botanicky také patří mezi luštěniny, ale nutričně, přípravou a způsobem konzumace se více podobá ořechům. Konzumace luštěnin má pro člověka mnoho výhod, ale jejich příprava není tak jednoduchá jako třeba vaření brambor. Konzervované luštěniny Konzervované luštěniny jsou již předvařené a není třeba nic víc, než je důkladně propláchnout pod tekoucí vodou do vymizení pěny. Zlepší se tím jejich stravitelnost, a také snížíme obsah soli, která je obsažena v nálevu, a to ...