14. říjen 2024
14
říjen

Geneticky modifikované bráněnky: Inovativní řešení pro snižování odpadu

https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovane-branenky-inovativni-reseni-pro-snizovani-odpadu/ Vydáno: 14. 10. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpad_organicky_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpad_organicky_orez-768x431.jpg 768w" alt="" width="782" height="439" class="wp-image-72339" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Bráněnky (Hermetia illucens), známé také jako „černí vojáci“, jsou komerčně využívány k rozkladu organického odpadu. Nové genetické úpravy, provedené týmem vědců pod vedením Dr. Tepperové z australské Macquarie University, jim však nyní umožňují zpracovávat ještě širší spektrum odpadních materiálů. Ve svém článku v prestižním časopise Communications Biology vědci nastínili, jak by tyto geneticky upravené bráněnky mohly zásadně změnit způsoby nakládání s odpady a přispět k dosažení cílů udržitelného rozvoje OSN. V současnosti až 70 % celosvětového organického odpadu končí na skládkách, což přispívá přibližně k 5 % globálních emisí skleníkov ...

14. říjen 2024
14
říjen

Geneticky modifikované bráněnky: Inovativní řešení pro snižování odpadu

https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-modifikovane-branenky-inovativni-reseni-pro-snizovani-odpadu/ Vydáno: 14. 10. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpad_organicky_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpad_organicky_orez-768x431.jpg 768w" alt="" width="782" height="439" class="wp-image-72339" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Bráněnky (Hermetia illucens), známé také jako „černí vojáci“, jsou komerčně využívány k rozkladu organického odpadu. Nové genetické úpravy, provedené týmem vědců pod vedením Dr. Tepperové z australské Macquarie University, jim však nyní umožňují zpracovávat ještě širší spektrum odpadních materiálů. Ve svém článku v prestižním časopise Communications Biology vědci nastínili, jak by tyto geneticky upravené bráněnky mohly zásadně změnit způsoby nakládání s odpady a přispět k dosažení cílů udržitelného rozvoje OSN. V současnosti až 70 % celosvětového organického odpadu končí na skládkách, což přispívá přibližně k 5 % globálních emisí skleníkov ...

14. říjen 2024
14
říjen

„Jde to“ je správná odpověď. Tržiště dobrých příkladů přineslo inspiraci pro nemocniční stravování

https://bezpecnostpotravin.cz/jde-to-je-spravna-odpoved-trziste-dobrych-prikladu-prineslo-inspiraci-pro-nemocnicni-stravovani/ Vydáno: 14. 10. 2024 Autor: Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/zdrave-potraviny_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/zdrave-potraviny_orez-768x444.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/zdrave-potraviny_orez-1536x887.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/zdrave-potraviny_orez-2048x1183.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="592" class="wp-image-41481" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Každý den se v nemocnici stravuje kolem 145 tisíc osob, ročně se pak nemocniční stravování týká více než jednoho a půl milionu pacientů. Právě významu nemocničního stravování z pohledu zdraví se věnoval druhý ročník akce „Tržiště dobrých příkladů“, který se uskutečnil 10. října 2024 v prostorách Makro akademie v Praze. V centru pozornosti byly příklady dobré praxe z nem ...