Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kontrola-fritovacich-oleju-v-restauracich-desetina-byla-prepalena/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/fritovaci-oleje_kontrola_orez-300x133.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/fritovaci-oleje_kontrola_orez-768x341.jpg 768w" alt="" width="797" height="354" class="wp-image-76842" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI
Tisková zpráva – V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Každý desátý hodnocený vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. Nepřijatelný stav fritovacích olejů inspektoři konstatovali v každé dvanácté kontrolované provozovně.
V roce 2024 inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 206 provozovnách společného stravování a posoudili zde 228 vzorků fritovacích olejů. U 22 hodnocených vzorků ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-unor-2025/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahuj ...
https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-jak-jsme-testovali-sunku/
Vydáno: 4. 3. 2025
Autor: Akademie kvality
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sunka_akademie-kvality_test-300x103.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sunka_akademie-kvality_test-768x264.jpg 768w" alt="" width="790" height="272" class="wp-image-76819" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
V České republice se šunka vyrábí ve třech jakostních kategoriích: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Rozdíly spočívají v obsahu čistých svalových bílkovin, použitých surovinách a kvalitě zpracování. Parametry kategorií jsou definovány ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. Šunka smí být vyrobena pouze z masa a může obsahovat přísady, jako jsou sůl, koření, víno, med a přídatné látky.
Šunka má nízký obsah tuků a sacharidů, je bohatá na bílkoviny a vitaminy skupiny B (B1, B3 a B12) a minerály (železo, fosfor, selen, zinek). Nevýhodou může být vyšší obsah soli, okolo 2 g/100 g.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/sunka_infografika_orez ...