Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ukzuz-informace-k-ucinne-latce-acetamipridu/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-300x115.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/POR_acetamiprid-768x296.jpg 768w" alt="" width="933" height="359" class="wp-image-81624" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: ÚKZÚZ
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (dále jen „ÚKZÚZ“) informuje uživatele přípravků na ochranu rostlin, že Nařízením Komise (EU) 2025/158 ze dne 29. ledna 2025, které vstoupilo v platnost dne 20. února 2025, dochází k významnému zpřísnění dosavadních hodnot maximálních limitů reziduí („MLR“) pro účinnou látku acetamiprid.
S ohledem na toto výrazné zpřísnění hodnot MLR se zvýšilo riziko jejich překročení u některých sklizených rostlin a rostlinných produktů ošetřených acetamipridem, při dodržení rozsahu použití povoleného v současné době.
Snížené hodnoty MLR se začnou uplatňovat ode dne 19. srpna 2025. Po tomto datu již nebude ...
https://bezpecnostpotravin.cz/otestovali-jsme-12-jablecnych-mostu-na-co-se-zamerit-pri-vyberu/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: Akademie kvality, SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Jablecny-most_kvalita_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Jablecny-most_kvalita_orez-768x411.jpg 768w" alt="" width="810" height="433" class="wp-image-82891" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Jablečný mošt je 100% ovocná šťáva získaná lisováním zralých jablek, která není chemicky upravovaná ani konzervovaná. Obsahuje přírodní cukry, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, které prospívají zdraví. Mošt může být pasterovaný, což mu prodlužuje trvanlivost, nebo bez tepelného ošetření, který je určen k rychlé spotřebě. Dále rozlišujeme zakalený, který obsahuje více vlákniny a přírodních látek, nebo čirý, přefiltrovaný pro jemnější chuť. Na trhu existují také fermentované mošty (cider), ochucené varianty (např. se skořicí či zázvorem) nebo mošty kombinované s jiným ovocem, jako jsou hrušky či rybíz. Mo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zruseni-zakazu-dovozu-zvirat-z-casti-rakouska-umozneni-dovozu-nekterych-zivocisnych-produktu-ze-slovenska-a-madarska/
Vydáno: 15. 4. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/krava_SVS_SLAK-2048x1178.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-82882" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) od zítřka ruší zákaz vozit do ČR zvířata vnímavá ke slintavce a kulhavce (SLAK) ze dvou spolkových zemí Rakouska (Burgenlandska a Dolního Rakouska). Zároveň umožní dovoz některých tepelně neopracovaných živočišných produktů ze Slovenska a Maďarska. Podmínkou bude, že musí být vyrobeny před výskytem nákazy SLAK v těchto zemích, a také musí být doprovázeny ve ...