Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-je-ode-dneska-sezonne-prosta-kataralni-horecky-ovci/
Vydáno: 29. 11. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-300x130.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_stado_jehnata_lista-768x332.jpg 768w" alt="" width="928" height="401" class="wp-image-71451" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) počínaje dnešním dnem vyhlašuje v České republice tzv. období sezónně prosté katarální horečky ovcí (KHO). Opravňují ji k tomu výsledky entomologického monitoringu za měsíc listopad, které ukazují již jen minimální aktivitu krevsajícího hmyzu, který nákazu mezi zvířaty přenáší (tiplíků rodu Culicoides). Tím dochází k zastavení šíření nákazy v ČR. Pokud nedojde k něčemu nepředpokládanému, budou na konci ledna 2025 ukončena všechna existující ohniska KHO v ČR a v nich budou zrušena mimořádná veterinární opatření (MVO). ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-cesti-vyzkumnici-navrhli-jak-co-nejlepe-pestovat-perspektivni-oves/
Vydáno: 29. 11. 2024
Autor: VÚRV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-300x117.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/oves_ovesne-vlocky_lista_uzsi-768x300.jpg 768w" alt="" width="911" height="356" class="wp-image-73649" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Oves je plodinou s velkým potenciálem. Kromě jeho klasického využití v potravinářství a jako krmiva se o něj čím dál více zajímají také farmaceutické či kosmetické firmy. Odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., (VÚRV) se proto zaměřili na metody jeho pěstování, účinné ochrany a zvýšení výnosů.
Oves je nutričně vysoce kvalitní multifunkční plodinou a současně méně náročnou na pěstební podmínky. Perspektivní se tak jeví i s ohledem na snižování vstupů do zemědělství v rámci tzv. Green Dealu. V osevním postupu navíc působí jako zlepšující plodina, tedy plodina, která ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-predstavil-obsah-navrhu-zmen-spotrebniho-kose-pro-skolni-jidelny-registrovalo-se-na-nej-pres-4-000-lidi/
Vydáno: 29. 11. 2024
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Mame-to-na-taliri_Menime-SJ_lista-300x96.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Mame-to-na-taliri_Menime-SJ_lista-768x247.jpg 768w" alt="" width="925" height="297" class="wp-image-73637" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Státní zdravotní ústav jako jeden z členů Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování (MPS Strava), uspořádal dne 28. listopadu online webinář pro školní jídelny, na kterém byl představen odborný návrh spotřebního koše v rámci chystané novely vyhlášky o školním stravování. Po formálních úpravách na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy bude následovat mezirezortní připomínkové řízení. Změny by měly začít platit v září 2025. Školní rok 2025/2026 je plánován jako tzv. adaptační. Jídelny, ale i rodi ...