3. březen 2025
3
březen

Světový den OBEZITY – 4. března 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-obezity-4-brezna-2025/ Vydáno: 3. 3. 2025 Autor: HSHMP Nejen obézní nebo „jen“ s nadváhou nebo třeba naopak hubený – každý se může cítit líp, a hlavně – KAŽDÝ SE MŮŽE MÍT LÍP, když přidá na pohybu a/nebo ubere něco z talíře, nebo si na talíř dá víc ovoce a zeleniny a míň průmyslově zpracovaných jídel. Ani změna jídelníčku, ani změna pohybových zvyklostí nemusí být nijak radikální, ale bude prima, bude-li nějaká. Stojí za námahu, přijít na to, jaký pohyb by mi udělal radost, nebo jaký sport bych rád zkusil, nebo dokonce, co mě kdysi bavilo a teď na to už dlouho nebyl čas … Ani se nemusí jednat o sport, možná, že se jen projdu nebo proběhnu sousední čtvrtí či vesnicí. Možná stačí shrabat loňské listí nebo zrýt záhon, nebo doběhnout s papírem a plasty do vzdálenějšího kontejneru. A zítra zas, nebo něco jiného, ale v pohybu. Stojí za to, všimnout si, co si dávám automaticky na talíř, a taky kolik toho je. Netřeba hladovět, netřeba se přecpávat. Kdysi se říkávalo „jez do polosyta, pij do polopita“, snadněji se toho dosáhne, když může člověk jíst pomalu, aby si měl čas všimnout, že vlastně už má dost. Světový den obezity není sv ...

28. únor 2025
28
únor

Glukosinoláty – biologicky aktivní látky v čeledi brukvovitých rostlin

https://bezpecnostpotravin.cz/glukosinolaty-biologicky-aktivni-latky-v-celedi-brukvovitych-rostlin/ Vydáno: 28. 2. 2025 Autor: viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="911" height="494" class="wp-image-76748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Glukosinoláty jsou biologicky aktivní látky, které se vyskytují v čeledi brukvovitých rostlin. Mezi zástupce této čeledi se řadí významné zemědělské plodiny, běžně přítomné v lidské stravě, jako jsou zelí, růžičková kapusta, květák, hořčice, brokolice, řepka aj. Glukosinoláty jsou sekundární metabolity rostlin, které jsou zodpovědné za typické štiplavé aroma rostlin této čeledi. Chemicky se jedná o organické sloučeniny, které se skládají z cukerné složky (kterou je nejčastěji glukosa esterifikovaná karboxylovou kyselinou) a aglykonu (kterým je sulfonovaný oxim). Průměrný denní příjem glukosinolátů v Č ...

28. únor 2025
28
únor

Hlášení v systému RASFF: 8. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-8-tyden-2025/ Vydáno: 28. 2. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 8. týdnu 2025: 17. 2. – 23. 2. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hl ...