23. květen 2025
23
květen

BfR: Chladicí látky v elektronických cigaretách jsou málo prozkoumány – možná zdravotní rizika

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-chladici-latky-v-elektronickych-cigaretach-jsou-malo-prozkoumany-mozna-zdravotni-rizika/ Vydáno: 23. 5. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/e-cigareta_fot.-zdarma_lista-300x150.jpg 300w" alt="" width="761" height="380" class="wp-image-53727" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 818px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) vydal aktuální stanovisko: „Chladicí látky v elektronických cigaretách jsou málo prozkoumány: možná zdravotní rizika. Chybí údaje, zejména o možných účincích na plíce při vdechování.“ Anotace Syntetická chladiva, jako jsou WS-23, WS-3 a WS-5, se hojně používají v elektronických cigaretách. Přidávají se do tekutin, které se při kouření elektronických cigaret odpařují a vdechují. Chladiva vyvolávají při vdechování páry pocit ochlazení, který spotřebitelé často vnímají jako příjemný. Vzhledem k tomu, že chladivý účinek usnadňuje vdechování, může vést ke zvýšené konzumaci nikotinu a případně ...

23. květen 2025
23
květen

Jak si správně mýt ruce? Chraňme se před žloutenkou A

https://bezpecnostpotravin.cz/jak-si-spravne-myt-ruce-chranme-se-pred-zloutenkou-a/ Vydáno: 23. 5. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/myti-rukou_dlane_UV-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/myti-rukou_dlane_UV-768x416.jpg 768w" alt="" width="933" height="505" class="wp-image-83842" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />video SZÚ Státní zdravotní ústav (SZÚ) dává doporučení a základní pravidla, jak se preventivně chránit před nákazou infekční žloutenkou typu A. Základní informace k onemocnění žloutenkou A Rychle přibývá infikovaných žloutenkou typu A (VHA). Onemocnění hepatitidou A se týkají krajů napříč republikou.  V populaci postupně narůstá počet vnímavých jedinců; tedy těch, kteří se s onemocněním dosud nesetkali nebo nejsou očkováni a mají větší pravděpodobnost se při styku s infikovanou osobou nebo předměty nakazit. Šíření VHA bylo kromě dětské populace zaznamenáno také v populaci dospívajících a mladých dospělých, dále u lidí s ...

23. květen 2025
23
květen

Celostátní POLNÍ DEN „Odrůdy a výživa rostlin v udržitelném zemědělství“

https://bezpecnostpotravin.cz/celostatni-polni-den-odrudy-a-vyziva-rostlin-v-udrzitelnem-zemedelstvi/ Vydáno: 23. 5. 2025 Autor: ÚKZÚZ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Polni-den-UKZUZ_2025-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Polni-den-UKZUZ_2025-768x460.jpg 768w" alt="" width="933" height="559" class="wp-image-83826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) srdečně zve na CELOSTÁTNÍ POLNÍ DEN věnovaný tématu „Odrůdy a výživa rostlin v udržitelném zemědělství“. Akce proběhne prezenčně na faře v blízkosti zkušební stanice ve Věrovanech. Zajímají vás nové trendy pro udržení zdraví rostlin?Pak si nenechte ujít Celostátní polní den ÚKZÚZ ve Věrovanech v Olomouckém kraji! Připravili jsme pro vás bohatý program, který zahrnuje přednášky o udržitelném zemědělství, praktické ukázky odrůdových a výživářských pokusů a možnost konzultace s odborníky. Důležitou součástí polního dne budou komentované prohlíd ...