Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-chladici-latky-v-elektronickych-cigaretach-jsou-malo-prozkoumany-mozna-zdravotni-rizika/
Vydáno: 23. 5. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/05/e-cigareta_fot.-zdarma_lista-300x150.jpg 300w" alt="" width="761" height="380" class="wp-image-53727" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 818px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto
Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) vydal aktuální stanovisko: „Chladicí látky v elektronických cigaretách jsou málo prozkoumány: možná zdravotní rizika. Chybí údaje, zejména o možných účincích na plíce při vdechování.“
Anotace
Syntetická chladiva, jako jsou WS-23, WS-3 a WS-5, se hojně používají v elektronických cigaretách. Přidávají se do tekutin, které se při kouření elektronických cigaret odpařují a vdechují.
Chladiva vyvolávají při vdechování páry pocit ochlazení, který spotřebitelé často vnímají jako příjemný.
Vzhledem k tomu, že chladivý účinek usnadňuje vdechování, může vést ke zvýšené konzumaci nikotinu a případně ...
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-si-spravne-myt-ruce-chranme-se-pred-zloutenkou-a/
Vydáno: 23. 5. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/myti-rukou_dlane_UV-300x162.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/myti-rukou_dlane_UV-768x416.jpg 768w" alt="" width="933" height="505" class="wp-image-83842" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />video SZÚ
Státní zdravotní ústav (SZÚ) dává doporučení a základní pravidla, jak se preventivně chránit před nákazou infekční žloutenkou typu A.
Základní informace k onemocnění žloutenkou A
Rychle přibývá infikovaných žloutenkou typu A (VHA).
Onemocnění hepatitidou A se týkají krajů napříč republikou.
V populaci postupně narůstá počet vnímavých jedinců; tedy těch, kteří se s onemocněním dosud nesetkali nebo nejsou očkováni a mají větší pravděpodobnost se při styku s infikovanou osobou nebo předměty nakazit.
Šíření VHA bylo kromě dětské populace zaznamenáno také v populaci dospívajících a mladých dospělých, dále u lidí s ...
https://bezpecnostpotravin.cz/celostatni-polni-den-odrudy-a-vyziva-rostlin-v-udrzitelnem-zemedelstvi/
Vydáno: 23. 5. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Polni-den-UKZUZ_2025-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Polni-den-UKZUZ_2025-768x460.jpg 768w" alt="" width="933" height="559" class="wp-image-83826" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) srdečně zve na CELOSTÁTNÍ POLNÍ DEN věnovaný tématu „Odrůdy a výživa rostlin v udržitelném zemědělství“. Akce proběhne prezenčně na faře v blízkosti zkušební stanice ve Věrovanech.
Zajímají vás nové trendy pro udržení zdraví rostlin?Pak si nenechte ujít Celostátní polní den ÚKZÚZ ve Věrovanech v Olomouckém kraji!
Připravili jsme pro vás bohatý program, který zahrnuje přednášky o udržitelném zemědělství, praktické ukázky odrůdových a výživářských pokusů a možnost konzultace s odborníky.
Důležitou součástí polního dne budou komentované prohlíd ...