Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/fsai-preventivni-doporuceni-ohledne-konzumace-tepelne-neupravenych-nebo-syrovych-fazoli/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: FSAI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-768x402.jpg 768w" alt="" width="904" height="473" class="wp-image-73584" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) uvedl, že na úrovni EU bylo upozorněno na nízký, ale přetrvávající počet onemocnění z potravin v souvislosti s konzumací syrových nebo tepelně neupravených fazolí. Tato onemocnění z potravin souvisejí s přítomností přirozeně se vyskytujících lektinů, které se nacházejí v některých druzích čerstvých a sušených fazolí.
Lektiny jsou bílkoviny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, např. v rajčatech, bramborách a celých zrnech. Největší množství lektinů však obsahují luštěniny (zelené fazole, čočka, hrách, červené fazole, francouzské keříčkové fazole, cukrový hrášek atd. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/studie-brnenskych-vedcu-varuje-pred-riziky-vyuzivani-kovu-v-zemedelstvi/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-52926" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum odborníků z Ústavu chemie a biochemie AF Mendelovy univerzity v Brně ale prokázal, že výraznější změnu nepřinesl. Zinek sice dobře slouží například jako prevence vzniku a šíření průjmu mezi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/projekt-od-vidli-az-po-vidlickua-jeste-dal-miri-do-zakladnich-skol-v-cr/
Vydáno: 27. 11. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Proc-se-plytva-jidlem_MENDELU-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Proc-se-plytva-jidlem_MENDELU-768x417.jpg 768w" alt="" width="1025" height="556" class="wp-image-73568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj ilustrace: Proč se plýtvá jídlem? | Chytresjidlem.cz
Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která se nazývá „Od vidlí až po vidličku… a ještě dál!“. Vzdělávací materiály nově obsahují také výuková videa, která provází oblíbená herečka Erika Stárková.
Projekt se zaměřuje na ro ...