28. únor 2025
28
únor

BfR: Slintavka a kulhavka – při konzumaci pasterizovaného mléka a mléčných výrobků se zdravotní riziko neočekává

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-slintavka-a-kulhavka-pri-konzumaci-pasterizovaneho-mleka-a-mlecnych-vyrobku-se-zdravotni-riziko-neocekava/ Vydáno: 28. 2. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-300x185.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/mleko_maslo_cerstvy-syr-768x474.png 768w" alt="" width="870" height="537" class="wp-image-53860" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) zkoumal, v návaznosti na výskyt slintavky a kulhavky (SLAK) v Německu, zda konzumace mléka od nakažených zvířat představuje riziko pro zdraví lidí. Německý úřad BfR vydal 26. 2. 2025 stanovisko k možným zdravotním rizikům konzumace pasterizovaného mléka a výrobků s odpovídajícím tepelným ošetřením (např. sušené mléko, kojenecká mléčná výživa) a výrobků z nich vyrobených (např. cukrovinky se sušenou syrovátkou) s ohledem na onemocnění lidí způsobená infekcí virem slintavky a kulhavky (SLAK). Pozadí této problema ...

27. únor 2025
27
únor

Workshopy na téma zpracování vlastní produkce 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/workshopy-na-tema-zpracovani-vlastni-produkce-2025/ Vydáno: 27. 2. 2025 Autor: ČSCHMS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Workshop-1-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Workshop-1-768x433.jpg 768w" alt="" width="780" height="440" class="wp-image-76709" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Platforma Regezem pro regenerativní zemědělství, kterou spravuje organizace Živá půda ve spolupráci se Spolkem pro regenerativní zemědělství, připravuje několik workshopů na téma Zpracování vlastní produkce. Část z těchto seminářů by mohla být přínosná i pro chovatele masného skotu, proto zveřejňujeme informaci k těmto akcím. První se uskuteční v pátek 14.3.2025 na Ekologické farmě pana Žáka v Rudimově, který se zabývá chovem aberdeen anguse a ovcí plemene romney. Tento člen našeho svazu (ČSCHMS) nabízí své vyhlášené výrobky prostřednictvím obchodní značky Masozluky.cz. Workshopy a exkurze v prvním pololetí 2025: ...

27. únor 2025
27
únor

Školení k integrované produkci zeleniny, víceletých produkčních plodin, jahodníku a brambor

https://bezpecnostpotravin.cz/skoleni-k-integrovane-produkci-zeleniny-viceletych-produkcnich-plodin-jahodniku-a-brambor/ Vydáno: 27. 2. 2025 Autor: ZUČM https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/registrace-na-skoleni-300x128.jpg 300w" alt="" width="732" height="313" class="wp-image-76698" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy z. s. zvou na ŠKOLENÍ K INTEGROVANÉ PRODUKCI ZELENINY, víceletých produkčních plodin, jahodníku a brambor pro členy Svazu pro IPZ, žadatele AEKO a pěstitele zeleniny, víceletých produkčních plodin, jahodníku a brambor za účelem rozšíření znalostí o systému integrované produkce podle nařízení vlády č. 80/2023 Sb. o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně – klimatických opatření, ve znění pozdějších předpisů.  Datum a čas školení: 20. března 2025 od 12:30 hodMísto konání:  Konferenční sál Kulturního domu ve Větrném Jeníkově, Větrný Jeníkov 198GPS souřadnice: 49 ...