27. listopad 2024
27
listopad

FSAI: Preventivní doporučení ohledně konzumace tepelně neupravených nebo syrových fazolí

https://bezpecnostpotravin.cz/fsai-preventivni-doporuceni-ohledne-konzumace-tepelne-neupravenych-nebo-syrovych-fazoli/ Vydáno: 27. 11. 2024 Autor: FSAI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/lusteniny_orez-768x402.jpg 768w" alt="" width="904" height="473" class="wp-image-73584" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Irský úřad pro bezpečnost potravin (FSAI) uvedl, že na úrovni EU bylo upozorněno na nízký, ale přetrvávající počet onemocnění z potravin v souvislosti s konzumací syrových nebo tepelně neupravených fazolí. Tato onemocnění z potravin souvisejí s přítomností přirozeně se vyskytujících lektinů, které se nacházejí v některých druzích čerstvých a sušených fazolí. Lektiny jsou bílkoviny, které se nacházejí v mnoha rostlinách, např. v rajčatech, bramborách a celých zrnech. Největší množství lektinů však obsahují luštěniny (zelené fazole, čočka, hrách, červené fazole, francouzské keříčkové fazole, cukrový hrášek atd. ...

27. listopad 2024
27
listopad

Studie brněnských vědců varuje před riziky využívání kovů v zemědělství

https://bezpecnostpotravin.cz/studie-brnenskych-vedcu-varuje-pred-riziky-vyuzivani-kovu-v-zemedelstvi/ Vydáno: 27. 11. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/bakterie_laborator_orez-2048x1177.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-52926" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum odborníků z Ústavu chemie a biochemie AF Mendelovy univerzity v Brně ale prokázal, že výraznější změnu nepřinesl. Zinek sice dobře slouží například jako prevence vzniku a šíření průjmu mezi ...

27. listopad 2024
27
listopad

Projekt Od vidlí až po vidličku…a ještě dál! míří do základních škol v ČR

https://bezpecnostpotravin.cz/projekt-od-vidli-az-po-vidlickua-jeste-dal-miri-do-zakladnich-skol-v-cr/ Vydáno: 27. 11. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Proc-se-plytva-jidlem_MENDELU-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/Proc-se-plytva-jidlem_MENDELU-768x417.jpg 768w" alt="" width="1025" height="556" class="wp-image-73568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj ilustrace: Proč se plýtvá jídlem? | Chytresjidlem.cz Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala. Autoři projektu z Univerzity Karlovy a Mendelovy univerzity proto spouští druhou fázi projektu, která se nazývá „Od vidlí až po vidličku… a ještě dál!“. Vzdělávací materiály nově obsahují také výuková videa, která provází oblíbená herečka Erika Stárková. Projekt se zaměřuje na ro ...