19. květen 2025
19
květen

Nové potravinářské předpisy EU – duben 2024

Nové potravinářské předpisy EU – duben 2024 – Bezpečnost potravin Vydáno: 19. 5. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k ú ...

19. květen 2025
19
květen

Potravinářský úterek: Výsledky kontrolní činnosti SZPI za rok 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vysledky-kontrolni-cinnosti-szpi-za-rok-2024/ Vydáno: 19. 5. 2025 Autor: ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/SZPI_lista_Potraviny-na-pr-300x44.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/SZPI_lista_Potraviny-na-pr-768x113.jpg 768w" alt="" width="917" height="135" class="wp-image-83430" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 27. 5. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: Výsledky kontrolní činnosti SZPI za rok 2024PřednášejícíIng. Petr CuhraStátní zemědělská a potravinářská inspekce ABSTRAKTStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 kontrolních vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů, a kr ...

19. květen 2025
19
květen

Záznam webináře „Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat“

https://bezpecnostpotravin.cz/zaznam-webinare-poruchy-prijmu-potravy-jak-jim-predchazet-a-jak-s-nimi-pracovat/ Vydáno: 19. 5. 2025 Autor: ICBP MZe, ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Webinar_Poruchy-prijmu-potravy-300x240.jpg 300w" alt="" width="652" height="522" class="wp-image-81810" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> V úterý 29. dubna 2025 se uskutečnil ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) webinář „Poruchy příjmu potravy – jak jim předcházet a jak s nimi pracovat“. Webinář určený široké veřejnosti byl primárně určen pedagogům a studentům středních škol. Lektorkou webináře byla nutriční terapeutka Mgr. Marcela Floriánková, která působí na klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Poruchy příjmu potravy (PPP) nejsou jen mentální anorexie nebo bulimie. Patří mezi ně i psychogenní přejídání, ortorexie nebo bigorexie. Riziko rozvoje výrazně stoupá během ...