21. květen 2025
21
květen

Vylepšená vibria likvidují znečištění v náročných prostředích

https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-vibria-likviduji-znecisteni-v-narocnych-prostredich/ Vydáno: 21. 5. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-768x438.jpg 768w" alt="" width="787" height="449" class="wp-image-72595" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Čínští syntetičtí biologové vyvinuli geneticky vylepšený kmen bakterií Vibrio natriegens, který likviduje složité organické škodliviny, včetně bifenolu, fenolu, naftalenu, dibenzofuranu a toluenu, ve znečištěné mořské vodě a půdě. Mikrobiální bioremediace obvykle využívá konsorcia přírodních kmenů bakterií. Tyto organismy ale mívají jen omezenou kapacitu pro odbourávání směsí složitých znečišťujících látek. Proces bioremediace a aktivitu nasazených mikrobů citelně komplikuje i slané prostředí. To omezuje účinnost tohoto biologického čištění v prům ...

21. květen 2025
21
květen

Akce pro mladé vědce: Early Career Scientist Event 2025

Akce pro mladé vědce: Early Career Scientist Event 2025 – Bezpečnost potravin Vydáno: 21. 5. 2025 Autor: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/ILSI_event_VSCHT-300x113.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/ILSI_event_VSCHT-768x290.jpg 768w" alt="" width="908" height="343" class="wp-image-83737" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Pozvání na akci pro mladé vědce: Early Career Scientist Event 2025: Food Safety for Tomorrow – Uncovering Hidden Risks, Shaping Safer Futures Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulty potravinářské a biochemické technologie, ve spolupráci s ILSI Europe pořádá 10. října 2025 mezinárodní konferenci pro mladé vědce Early Career Scientist Event 2025: Food Safety for Tomorrow – Uncovering Hidden Risks, Shaping Safer Futures. S potěšením oznamujeme, že je nyní otevřená možnost pro podání abstraktů! Tato jednodenní akce má inspirovat a povzbudit začínající vědce tím, že jim po ...

20. květen 2025
20
květen

Akademie kvality: Jak jsme testovali medy

https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-jak-jsme-testovali-medy/ Vydáno: 20. 5. 2025 Autor: Akademie kvality, SZIF https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Akademie-kvality_med-300x127.jpg 300w" alt="" width="628" height="266" class="wp-image-83729" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Med je jednou z nejstarších přírodních sladkých látek využívaných člověkem. Historické prameny dokládají, že sběr medu probíhal již v době kamenné, jak naznačují malby v jeskyních v oblasti Španělska datované do období kolem 8 000 let př. n. l. Ve starověkých civilizacích, jako byly Egypt, Řecko a Řím, měl med nejen výživovou, ale i léčivou a náboženskou funkci. Med vzniká přeměnou nektaru (sladká šťáva vylučovaná rostlinami) nebo medovice (sladká šťáva vylučovaná tzv. producenty medovice) v úlu za pomoci velkého množství včel. V našich podmínkách jsou hlavními zdroji nektaru ovocné stromy, řepka, lípa, akát, pohanka či slunečnice. Producentů medovice je popsána celá řada, většina z nich se vyskytuje na určitém d ...