Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Akce pro mladé vědce: Early Career Scientist Event 2025 – Bezpečnost potravin
Vydáno: 21. 5. 2025
Autor: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/ILSI_event_VSCHT-300x113.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/ILSI_event_VSCHT-768x290.jpg 768w" alt="" width="908" height="343" class="wp-image-83737" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Pozvání na akci pro mladé vědce: Early Career Scientist Event 2025: Food Safety for Tomorrow – Uncovering Hidden Risks, Shaping Safer Futures
Ústav analýzy potravin a výživy, Fakulty potravinářské a biochemické technologie, ve spolupráci s ILSI Europe pořádá 10. října 2025 mezinárodní konferenci pro mladé vědce Early Career Scientist Event 2025: Food Safety for Tomorrow – Uncovering Hidden Risks, Shaping Safer Futures.
S potěšením oznamujeme, že je nyní otevřená možnost pro podání abstraktů!
Tato jednodenní akce má inspirovat a povzbudit začínající vědce tím, že jim po ...
https://bezpecnostpotravin.cz/akademie-kvality-jak-jsme-testovali-medy/
Vydáno: 20. 5. 2025
Autor: Akademie kvality, SZIF
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Akademie-kvality_med-300x127.jpg 300w" alt="" width="628" height="266" class="wp-image-83729" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Med je jednou z nejstarších přírodních sladkých látek využívaných člověkem. Historické prameny dokládají, že sběr medu probíhal již v době kamenné, jak naznačují malby v jeskyních v oblasti Španělska datované do období kolem 8 000 let př. n. l. Ve starověkých civilizacích, jako byly Egypt, Řecko a Řím, měl med nejen výživovou, ale i léčivou a náboženskou funkci. Med vzniká přeměnou nektaru (sladká šťáva vylučovaná rostlinami) nebo medovice (sladká šťáva vylučovaná tzv. producenty medovice) v úlu za pomoci velkého množství včel. V našich podmínkách jsou hlavními zdroji nektaru ovocné stromy, řepka, lípa, akát, pohanka či slunečnice. Producentů medovice je popsána celá řada, většina z nich se vyskytuje na určitém d ...