26. listopad 2024
26
listopad

Rostliny ošetřuje obohacenou vodou. Za ekologicky inovativní přístup získala studentka prestižní ocenění

https://bezpecnostpotravin.cz/rostliny-osetruje-obohacenou-vodou-za-ekologicky-inovativni-pristup-ziskala-studentka-prestizni-oceneni/ Vydáno: 26. 11. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/MENDELU_obohacena-voda-300x156.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/MENDELU_obohacena-voda-768x401.jpg 768w" alt="" width="995" height="519" class="wp-image-73522" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Simona Rodopská V boji s houbovými chorobami může rostlinám pomoci plazmou aktivovaná voda. Zjistila to při svém výzkumu studentka Simona Rodopská z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Takzvaná caviplazmová voda podle ní nejen účinně ničí původce chorob, ale navíc podporuje přirozenou obranyschopnost rostlin. S výzkumem, kterému se věnovala v bakalářské práci, teď získala i první cenu v meziuniverzitní studentské soutěži. K výzkumu účinků caviplazmové vody přivedla Simonu Rodopskou známost s manželi Maršálkovými z oddělení experimentální fykologie a ekotoxikologie ...

26. listopad 2024
26
listopad

Prezentace z workshopu v oblasti potravin: Opportunities to collaborate in a European research and innovation area

https://www.tc.cz/cs/novinky/850/prezentace-z-workshopu-v-oblasti-potravin... Prezentace z workshopu v oblasti potravin: Opportunities to collaborate in a European research and innovation area 12.11.2024 Technologické centrum Praha bylo společně s VŠCHT a EIT Food spolupořadatelem worskhopu "Opportunities to collaborate in a European research and innovation area", který se uskutečnil5. listopadu 2024 jako doprovodná akce při konferenci Recent Advances in Food Analysis - RAFA. Workshop se věnoval příležitostem, které nabízí program Horizont Evropa jednak vědcům v oblasti potravin a také podpoře tzv. Widening zemí. Široké spektrum možností podpory inovací nabídla prezentace k EIT Food. Program doplnily zkušenosti s realizací konkrétních projektů. Prezentace z akce: Koníčková, Čejková: Opportunities for food scientists in Horizon Europe Vosečková: Specific measures for Widening countries to increase their participation Kulawik-Dutkowska: Collaboration opportunities and support to innovation offered by the EIT Food Tomaniová: FoodSafety4EU Tomaniová: Healthy food for healthier Europe Lauš: MEWERY – Growing meat with love Kubálková: Empowering women in agrifood ( ...

26. listopad 2024
26
listopad

Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách

https://www.tc.cz/cs/akce/668/vyzkum%2C-vyvoj-a-inovace-ve-statistikach... Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách Kontakt na pořadatele TC Praha + ČSÚ vancurova@tc.cz Typ akce: seminář Kdy: 03.12.2024 10:00 Kde: TC Praha, Ve Struhách 27, Praha 6 Detailní informace: Přijměte pozvání na seminář Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách, který tradičně pořádáme ve spolupráci s Českým statistickým úřadem.  Letošní seminář nese podtitul: Komercializace výzkumu a vývoje. V prezentacích se dozvíte o nejnovějších údajích o výzkumu, vývoji, inovacích a patentech v ČR a mezinárodním srovnání a o výsledcích analýzy komercializace výsledků výzkumné činnosti na VVŠ, VVI a soukromých VO. Paralelní diskuse bude věnována vybraným metodickým aspektům Ročního zjišťování o výzkumu a vývoji VTR 5-01 a novým aspektům práce s nestrukturovanými daty pod vlivem technologií, jako je umělá inteligence a strojové učení.  Akce je koncipována jako hybridní s tím, že se lze připojit pouze k prvním dvěma přednáškám plenární části semináře. Podrobný program semináře naleznete na zde.K registraci využijte náš registrační ...