Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Ve dnech od 13. do 15. listopadu 2024 proběhne již 20. International Conference on Polysaccharides and Glycoscience pod záštitou České společnosti chemické a ve spolupráci s Ústavem sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha.
Letošní ročník bude zaměřen na izolaci, strukturní analýzu a biologické aktivity polysacharidů, jakožto i na jejich technologickou výrobu a aplikaci.
https://bezpecnostpotravin.cz/eliska-selinger-neni-cukr-jako-cukr-jak-spravne-zachazet-s-cukrem-v-nasi-strave/
Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/napoje_ruzne_orez-300x176.png 300w" alt="" width="696" height="408" class="wp-image-43697" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Cukry najdeme všude možně – ve sladkostech, ovoci i mléce. Není ale cukr jako cukr!
Zatímco ovoce našemu tělu prospívá a většina z nás by ho měla jíst více než teď, existuje i cukr, který bychom měli ve své stravě krotit. Tak zvaný volný cukr, je cukr, který není vázaný v celých potravinách. Patří sem cukr, který přidáváme do receptů, stejně jako cukr obsažený v ovocném džusu nebo sirupech. Nachází se často i tam, kde bychom ho nečekali – v džusu, jogurtech, hotových omáčkách, chipsech a dokonce i ve zdánlivě zdravých cereáliích.
Volný cukr by neměl tvořit více než 10% našeho denního příjmu energie. To pro dospělého člověka odpovídá asi 50g cukru. Volný cukr ale klidně můžeme jíst i méně nebo vůbec. Nadměrný příjem ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-rijnu-2024/
Vydáno: 8. 11. 2024
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Říjnové výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily stagnaci populací hraboše polního. Z celorepublikového zářijového průměru 329 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) klesly hodnoty v říjnu na 305 AVN/ha, což v některých sledovaných plodinách představuje mírné překročení prahu škodlivosti. Přestože stav hraboše polního spíše stagnuje, riziko vzniku lokálních škod je možné očekávat, a to především ve Středočeském, Olomouckém ...