9. září 2024
9
září

Nevyhazujte účtenky do tříděného odpadu. Termopapír obsahuje bisfenoly a jeho recyklace může ohrozit kvalitu vod

https://bezpecnostpotravin.cz/nevyhazujte-uctenky-do-trideneho-odpadu-termopapir-obsahuje-bisfenoly-a-jeho-recyklace-muze-ohrozit-kvalitu-vod/ Vydáno: 9. 9. 2024 Autor: Ministerstvo životního prostředí https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/nakupovani_zeleny-kosik_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/nakupovani_zeleny-kosik_orez-768x446.jpg 768w" alt="" width="786" height="456" class="wp-image-71298" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Pokladní účtenky, jízdenky, stvrzenky a další termocitlivé papíry je nutné považovat za materiálově nevyužitelnou složku odpadu, která by měla být odstraněna společně se směsným komunálním odpadem, tedy primárně prostřednictvím černých popelnic. S ohledem na zdravotní a environmentální rizika není žádoucí, aby se termocitlivé papíry odkládaly do odděleně soustřeďovaných papírových odpadů, tedy do popelnic modrých. Z důvodu možného obsahu škodlivých bisfenolů jsou použité termopapíry k recyklaci zcela nevhodné, jejich následným zpracováním totiž dochází ke kontaminaci živo ...

9. září 2024
9
září

Seminář „Dezinfekce, dezinsekce, deratizace – problémy v potravinářském průmyslu“, Praha, 10. 9. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/seminar-dezinfekce-dezinsekce-deratizace-problemy-v-potravinarskem-prumyslu-praha-10-9-2024/ Vydáno: 9. 9. 2024 Autor: VÚRV https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/DDD_pozvanka_obrys-289x300.jpg 289w" alt="" width="572" height="593" class="wp-image-71274" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Program semináře a praktických demonstrací: Zahájení semináře (Ing. V. Stejskal, Ph.D.)Blok 1: Odborné přednášky Determinace hmyzu jako klíčový aspekt k úspěšné dezinse ...

9. září 2024
9
září

Transgenní exprese Rubisco faktorů v kukuřici zvyšuje fotosyntézu a odolnost vůči chladu

https://bezpecnostpotravin.cz/transgenni-exprese-rubisco-faktoru-v-kukurici-zvysuje-fotosyntezu-a-odolnost-vuci-chladu/ Vydáno: 9. 9. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Kukuřice je jednou z nejvíce pěstovaných plodin na světě a je klíčová pro globální potravinovou bezpečnost. Stejně jako u jiných rostlin, růst a produktivita kukuřice mohou být omezeny pomalou aktivitou enzymu Rubisco, který je zodpovědný za asimilaci uhlíku během fotosyntézy. V nedávné studii publikované v Journal of Experimental Botany vědci z Boyce Thompson Institute (BTI) ukázali slibný přístup ke zvýšení produkce Rubisco, čímž zefektivnili fotosyntézu a celkový růst rost ...