Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-doporuceni-a-aplikace-watermanage4you-pro-manipulaci-s-procesni-vodou-pro-ovoce-zeleninu-a-bylinky/
Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="947" height="536" class="wp-image-44854" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Kombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), která vyústila v několik doporučení a ve vytvoření nového online nástroje.
V posledních letech způsobily patogeny jako Listeria monocytogenes a STEC v Evropské unii rozsáhlé epidemie, které souvisely s konzumací čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. Kvalita vody a její průmyslové ...
https://bezpecnostpotravin.cz/one-health-agentury-eu-se-spojily-v-boji-proti-rezistenci-hub-rodu-aspergillus-vuci-azolovym-fungicidum/
Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_plisen-orez-300x141.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_plisen-orez-768x360.jpg 768w" alt="" width="942" height="442" class="wp-image-52290" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Rozsáhlé používání azolových fungicidů (azolů), zejména v některých zemědělských a zahradnických postupech, může zvyšovat riziko vzniku rezistence hub rodu Aspergillus vůči základním antimykotickým přípravkům. Na toto významné zjištění upozorňuje zpráva pěti agentur EU pro zdraví a životní prostředí, kterou podpořilo Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC). Agentury spolupracovaly v rámci přístupu „Jedno zdraví“ na řešení této rostoucí hrozby.
Pět agentur EU pro zdraví a životní prostředí – EFSA, ECDC, ECHA, EEA a EMA[1]– s podporou JRC poprvé ...
https://bezpecnostpotravin.cz/4-unor-svetovy-den-boje-proti-rakovine-2025-unitedbyunique/
Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Svetovy-den_rakovina_2025-300x225.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Svetovy-den_rakovina_2025-768x576.jpg 768w" alt="" width="782" height="586" class="wp-image-75376" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – „Spojeni poselstvím, jedineční v příbězích“ je společným tématem Světového dne boje proti rakovině pro léta 2025 – 2027. #UNITEDBYUNIQUE #WORLDCANCERDAY
Světový den proti rakovině je iniciativa Mezinárodní unie proti rakovině UICC (Union for International Cancer Control) a jejích partnerských organizací po celém světě.
Cílem je zvýšit všeobecné povědomí o této zákeřné nemoci i důležitosti prevence. Vždyť více než třetině nádorů nejrůznějších druhů lze předcházet dodržováním zásad zdravého životního stylu.
Světový den proti rakovině je tak i příležitostí k zamyšlení se, co můžeme každý udělat pro sv ...