Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nevyhazujte-uctenky-do-trideneho-odpadu-termopapir-obsahuje-bisfenoly-a-jeho-recyklace-muze-ohrozit-kvalitu-vod/
Vydáno: 9. 9. 2024
Autor: Ministerstvo životního prostředí
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/nakupovani_zeleny-kosik_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/nakupovani_zeleny-kosik_orez-768x446.jpg 768w" alt="" width="786" height="456" class="wp-image-71298" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Pokladní účtenky, jízdenky, stvrzenky a další termocitlivé papíry je nutné považovat za materiálově nevyužitelnou složku odpadu, která by měla být odstraněna společně se směsným komunálním odpadem, tedy primárně prostřednictvím černých popelnic. S ohledem na zdravotní a environmentální rizika není žádoucí, aby se termocitlivé papíry odkládaly do odděleně soustřeďovaných papírových odpadů, tedy do popelnic modrých. Z důvodu možného obsahu škodlivých bisfenolů jsou použité termopapíry k recyklaci zcela nevhodné, jejich následným zpracováním totiž dochází ke kontaminaci živo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/transgenni-exprese-rubisco-faktoru-v-kukurici-zvysuje-fotosyntezu-a-odolnost-vuci-chladu/
Vydáno: 9. 9. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Kukuřice je jednou z nejvíce pěstovaných plodin na světě a je klíčová pro globální potravinovou bezpečnost. Stejně jako u jiných rostlin, růst a produktivita kukuřice mohou být omezeny pomalou aktivitou enzymu Rubisco, který je zodpovědný za asimilaci uhlíku během fotosyntézy. V nedávné studii publikované v Journal of Experimental Botany vědci z Boyce Thompson Institute (BTI) ukázali slibný přístup ke zvýšení produkce Rubisco, čímž zefektivnili fotosyntézu a celkový růst rost ...