7. listopad 2024
7
listopad

XXIII. Konference zlepšovatelů a vynálezců ve včelařství v Olomouci je minulostí

https://bezpecnostpotravin.cz/xxiii-konference-zlepsovatelu-a-vynalezcu-ve-vcelarstvi-v-olomouci-je-minulosti/ Vydáno: 7. 11. 2024 Autor: Český svaz včelařů https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vystava_C.-svaz-vcelaru_orez-300x201.jpg 300w" alt="" width="739" height="495" class="wp-image-72979" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: ČSV Výstaviště Flora Olomouc hostilo 25. – 26.10. 2024 tradiční již 23. ročník Konference vynálezců a zlepšovatelů ve včelařství. Pavilon A byl po dva dny plný včelařů z ČR, Slovenska i Polska. Na Výstaviště Flora Olomouc jsme se vrátili vinou covidových opatření v letech 2020 a 2021 až po šesti letech. Kromě stánků s včelařskými exponáty, které soutěžily o přední místa soutěže zlepšovacích návrhů a vynálezů ve včelařství se v pavilonu A konala doprovodná mezinárodní prodejní výstava včelařských pomůcek, potřeb a také včelích produktů Hanácká včela. Nu a poslední část pavilonu byla v prvním patře – sál, kde probíhaly přednášky na téma nemoci včel, šlechtitelská práce, úlové systé ...

7. listopad 2024
7
listopad

Workshop „Využití rostlin jako repelentů pro tlumení populací hraboše polního“

https://bezpecnostpotravin.cz/workshop-vyuziti-rostlin-jako-repelentu-pro-tlumeni-populaci-hrabose-polniho/

Vydáno: 7. 11. 2024
Autor: VÚRV
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/workshop_repelenty-na-hrabose_2-300x296.jpg 300w" alt="" width="590" height="582" class="wp-image-72967" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />

Dovolujeme si Vás pozvat na workshop, na jehož pořádání se podílejí pracovníci VÚRV, v.v.i.

Svoji účast prosím potvrďte do pondělí 25. 11. 2024.
Registrace přes QR kód, nebo na: Adam Brezáni, brezani@probio.cz, 735 075 480
Účast ZDARMA, občerstvení pro registrované účastníky zajištěno.

Pozvánka ke stažení zde 

Zdroj: VÚRV

7. listopad 2024
7
listopad

Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu, výzkumníci a řetězce hledají společně řešení, jak toho docílit

Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu, výzkumníci a řetězce hledají společně řešení, jak toho docílit  – Bezpečnost potravin Vydáno: 7. 11. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/plytvani-potravinami_kos_orez-300x152.jpg 300w" alt="" width="762" height="385" class="wp-image-72960" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami. Právě místo prodeje by mohlo být vhodným komunikačním kanálem směrem k domácnostem, které se dle odhadů EU podílí na plýtvání ze 40 až 50 %. Vědkyně na Provozně ekonomické fakultě MENDELU z rozboru komunálního odpadu zjistily, že průměrně jde v českých domácnostech o cca 37 ki ...