Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/xxiii-konference-zlepsovatelu-a-vynalezcu-ve-vcelarstvi-v-olomouci-je-minulosti/
Vydáno: 7. 11. 2024
Autor: Český svaz včelařů
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/vystava_C.-svaz-vcelaru_orez-300x201.jpg 300w" alt="" width="739" height="495" class="wp-image-72979" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: ČSV
Výstaviště Flora Olomouc hostilo 25. – 26.10. 2024 tradiční již 23. ročník Konference vynálezců a zlepšovatelů ve včelařství. Pavilon A byl po dva dny plný včelařů z ČR, Slovenska i Polska. Na Výstaviště Flora Olomouc jsme se vrátili vinou covidových opatření v letech 2020 a 2021 až po šesti letech. Kromě stánků s včelařskými exponáty, které soutěžily o přední místa soutěže zlepšovacích návrhů a vynálezů ve včelařství se v pavilonu A konala doprovodná mezinárodní prodejní výstava včelařských pomůcek, potřeb a také včelích produktů Hanácká včela. Nu a poslední část pavilonu byla v prvním patře – sál, kde probíhaly přednášky na téma nemoci včel, šlechtitelská práce, úlové systé ...
Dovolujeme si Vás pozvat na workshop, na jehož pořádání se podílejí pracovníci VÚRV, v.v.i.
Svoji účast prosím potvrďte do pondělí 25. 11. 2024. Registrace přes QR kód, nebo na: Adam Brezáni, brezani@probio.cz, 735 075 480 Účast ZDARMA, občerstvení pro registrované účastníky zajištěno.
Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu, výzkumníci a řetězce hledají společně řešení, jak toho docílit – Bezpečnost potravin
Vydáno: 7. 11. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/plytvani-potravinami_kos_orez-300x152.jpg 300w" alt="" width="762" height="385" class="wp-image-72960" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami. Právě místo prodeje by mohlo být vhodným komunikačním kanálem směrem k domácnostem, které se dle odhadů EU podílí na plýtvání ze 40 až 50 %.
Vědkyně na Provozně ekonomické fakultě MENDELU z rozboru komunálního odpadu zjistily, že průměrně jde v českých domácnostech o cca 37 ki ...