Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-grilovacich-klobas-2023/
Vydáno: 4. 7. 2023
Autor: dTest
Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test grilovacích klobás 2023“ v červencovém čísle časopisu dTest.
Na gril se hodí kromě masa, zeleniny či sýra i uzeniny. Mezi ně se řadí i oblíbené klobásy, jejichž kvalitu jsme se rozhodli prověřit. Do laboratoře jsme poslali 13 výrobků a zjišťovali, jak jsou na tom s obsahem masa, soli či tuku. Neopomněli jsme ani senzorické hodnocení. Jedny klobásy příliš nepřesvědčily svými smyslovými kvalitami, další pak neobstály z hlediska dodržení deklarovaného obsahu tuku.
Na test špekáčků, který jsme zveřejnili v červnu (dTest 6/2023), jsme tentokrát navázali grilovacími klobásami. Do testu jsme zařadili ty klasické i norimberské. To je chráněné označení, které dotyčné výrobky zavazuje k dodržení určitého obsahu masa (minimálně 75 %), svalových bílkovin (minimálně 12 %) a tuku (maximálně 35 %) a také místa výroby.
Zajímavé je, že oproti těm norimberským například klobásy nesoucí pojmenování bavorské nemusejí splňovat jakékoliv požadavky a navzdory názvu odkazujícímu k části Něm ...
https://bezpecnostpotravin.cz/stav-hrabose-polniho-v-cervnu-2023/
Vydáno: 4. 7. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Z výsledků dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) vyplývá, že v červnu došlo celorepublikově k mírnému zvýšení stavu populací hraboše polního v porovnání s květnem. Průměrný počet 208 aktivních východů z nor na hektar tak dosáhl prahu škodlivosti. V krajích Olomoucký a Zlínský se však hodnoty populací pohybovaly nad úrovni 2,7 a 2,8násobku prahu škodlivosti. Nově byly potvrzeny lokální škody hrabošem i v některých okresech středních Čech.
V průběhu června bylo odpozorováno okolo 580 porostů jařin a víceletých kultur (krmné plodiny, travní porosty, sady a vinice). V průměru se hodnoty populací pohybovaly těsně nad úrovní prahu škodlivosti (práh škodlivosti pro letní období je 200 aktivních východů z nor na hektar).
Populace ve Zlínském a Olomouckém kraji dosáhly hodnot 568 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) a 546 AV N/ha. V okolí Kroměříže a Olomouce se objevovaly lokality, kde se v porostech krmných plodin populace hrabošů pohybovaly na úrovni 3 000 -5 000 AVN/ha. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/antievolucni-lek-omezuje-schopnost-bakterii-vyvijet-si-rezistenci/
Vydáno: 3. 7. 2023
Autor: Gate2Biotech
Foto: Shutterstock
Tým odborníků Baylor College of Medicine postupuje v hledání řešení globálního problému s bakteriální rezistencí vůči antibiotikům. Ten si vybírá stále větší daň na lidských životech. V roce 2013 jich měl na svědomí téměř 1,3 milionu.
Badatelé pracují s léčivem, které v laboratorních kulturách a u zvířecích modelů prokazatelně omezuje schopnost bakterií vyvíjet si rezistenci vůči antibiotikům. Takové léčivo může podstatně zlepšovat účinnost používaných antibiotik. Jde o dequalinium chlorid (DEQ), který je prototypem přípravků pro zpomalování evoluce.
Jak uvedla Susan Rosenbergová z výzkumného týmu, u většiny lidí stále ještě zabírají konvenční antibiotika. Případů, kdy se bakterie úspěšně ubrání díky rezistenci, je ale stále víc.
Rosenbergová a její kolegové pátrali po přípravcích, které by mohly zpomalit nebo zcela vyřadit proces, kterým bakterie E. coli vytváří rezistenci vůči antibiotikům v důsledku vysta ...