20. leden 2025
20
leden

TZ SOCR ČR: Trendy a zvyklosti spotřebitelského chování během svátků 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-trendy-a-zvyklosti-spotrebitelskeho-chovani-behem-svatku-2024/ Vydáno: 20. 1. 2025 Autor: SOCR ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_stolovani-orez-300x158.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_stolovani-orez-768x404.jpg 768w" alt="" width="940" height="495" class="wp-image-75009" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Poslední Vánoce byly bohatší než ty předchozí, kdy ještě doznívala inflační krize. Češi si dopřáli kvalitní potraviny a tradičně se během Vánoc a nového roku starali o to, aby rodinu a přátele vítali u bohatě prostřeného stolu. Vánoční sezóna roku 2024 potvrdila stabilní zájem českých spotřebitelů o výrobky typické pro svátky. Prodeje u většiny zboží tradičně spojeného s Vánocemi stouply oproti celoročnímu průměru o desítky procent. „Českým Vánocům stále dominuje maso, takže největší zájem byl jako vždy o řízky, vinné klobásy ...

20. leden 2025
20
leden

Brucela v potravinách – zdroje nákazy a možnosti prevence

https://bezpecnostpotravin.cz/brucela-v-potravinach-zdroje-nakazy-a-moznosti-prevence/ Vydáno: 20. 1. 2025 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez-1536x716.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/shutterstock_ovce-orez.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="477" class="wp-image-74995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Německý Úřad pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) aktualizoval informace z roku 2014. Brucelóza je celosvětově jedním z nejčastějších bakteriálních onemocnění přenášených ze zvířat na člověka. Nejvýznamnější cestou přenosu je konzumace syrového mléka a sýrů ze syrového mléka, méně často syrového masa. Ve střední a severní Evropě byla brucelóza u hospodářských zvířat úspěšně potlačena a v současné době se vys ...

20. leden 2025
20
leden

Grant ERC není nedosažitelnou metou

https://www.tc.cz/cs/novinky/884/grant-erc-neni-nedosazitelnou-metou

20.01.2025Autor: L. Tysyachna

Grant ERC není nedosažitelnou metou

V Česku se traduje, že na granty Evropské rady pro výzkum (ERC) dosáhne jen hrstka vyvolených.
A po dlouhou dobu tomu naše výsledky skutečně nasvědčovaly. Řada vědců a vědkyň tak snahu předčasně vzdala s tím, že nemá smysl o tuto téměř nedosažitelnou metu usilovat. A je to škoda.

Poslední výzva ERC Consolidator 2024, ve které ČR s desítkou získaných grantů v mezinárodním srovnání excelovala, tento mýtus o ERC jako slonovinové věži do značné míry boří. Zatímco celková úspěšnost ve výzvě dosáhla asi 14,2 %, Česko ve výzvě s úspěšností 27 % bylo nejlepší ze všech zúčastněných zemí.

Byl tento úspěch pouze odchylkou nebo náznakem postupného přibližování k evropskému standardu? My v Technologickém centru Praha stejně jako experti pomáhající s odbornou částí projektových návrhů věříme v druhou z možností. Důvodem je i skutečnost, že sama ERC se
v průběhu let postupně vyvíjí, a to směrem, který může zemím, jimž se dosud příliš nedařilo, prospívat.

Přečtěte si celý článek na našem webu Horizont Evropa.