Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/jak-je-na-tom-vase-obec-v-trideni-odpadu-zjistite-to-v-novem-datovem-nastroji-mzp/
Vydáno: 7. 1. 2025
Autor: MŽP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/odpad_trideni_orez-300x154.jpg 300w" alt="" width="754" height="386" class="wp-image-74561" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Jak jsou na tom jednotlivé obce s produkcí komunálního a objemného odpadu či s tříděním papíru, skla nebo kovů ukazuje nový datový nástroj, který zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Českou informační agenturou životního prostředí CENIA. Na jednom místě tak zájemci najdou přehledně data o odpadovém hospodářství na místní úrovni, což podpoří efektivnější plánování v oblasti nakládání s odpady.
„Chceme, aby tato data sloužila především občanům, ale také zastupitelům obcí. Každý by měl mít jasný přehled o tom, jak jejich obec plní své cíle v oblasti odpadového hospodářství. Proto tu najdete informace za poslední tři roky o celkovém množství komunálního odpadu, o tom, ko ...
https://bezpecnostpotravin.cz/malnutrice-neni-totez-co-podvyziva/
Vydáno: 6. 1. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/nezdrava-vyziva_orez-300x166.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/nezdrava-vyziva_orez-768x425.jpg 768w" alt="" width="918" height="508" class="wp-image-74553" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Článek „Malnutrice není totéž, co podvýživa“ byl publikován v časopise dTest 1/2025.
Nesprávnou výživu neboli malnutrici na člověku nemusíte poznat na první pohled, přesto není výjimkou ani v bohaté zemi, jakou je Česko. Postihuje také zdravé lidi, ale u nemocného člověka výrazně zhoršuje šanci k uzdravení. Doc. MUDr. Pavel Těšínský, na kterého jsme se obrátili, patří mezi specialisty, kteří s ní bojují a bourají zažité mýty.
Je malnutrice synonymem pro podvýživu?
Není. Malnutrice neboli špatná výživa je zhoršený stav výživy způsobený různou kombinací nižšího nebo vyššího přívodu živin. Živinami rozumíme makronutrienty (proteiny, sacharidy a& ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-nalezli-zpusob-jak-v-bramborach-vypnout-toxiny/
Vydáno: 6. 1. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/brambory_zelene_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/brambory_zelene_orez-768x410.jpg 768w" alt="" width="839" height="448" class="wp-image-74544" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mezinárodní tým odborníků vymyslel, jak z bramborových hlíz odstranit toxické látky, aby byly bezpečnější pro konzumaci a snadněji skladovatelné. Tento průlom molekulárních inženýrů by mohl snížit množství odpadu z brambor i usnadnit moderní způsoby pěstování této plodiny.
Lilek brambor produkuje toxiny jako součást ochrany proti herbivorům. Jsou mezi nimi i steroidní glykoalkaloidy (SGA), jejichž typickým představitelem je solanin. Nacházejí se ve větších množstvích v zelených částech rostliny, včetně slupek hlíz a míst, kde hlízy klíčí. Díky nim jsou hlízy méně bez ...