6. leden 2025
6
leden

Inovativní plodiny pro udržitelnější hospodaření s vodou

https://bezpecnostpotravin.cz/inovativni-plodiny-pro-udrzitelnejsi-hospodareni-s-vodou/ Vydáno: 6. 1. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-300x148.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-768x379.png 768w" alt="" width="934" height="461" class="wp-image-45711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Stres způsobený suchem je jedním z nejvýznamnějších limitujících faktorů rostlinné produkce na celém světě, přičemž se tento problém stále zhoršuje v důsledku klimatických změn. Z tohoto důvodu se vědci dlouhodobě zaměřují na klíčovou vlastnost rostlin, známou jako efektivní využití vody (Water Use Efficiency, WUE). Tato vlastnost umožňuje rostlinám růst i při omezeném množství dostupné vody, čímž jim pomáhá snížit negativní dopady sucha. Zvýšení WUE však u většiny plodin bývá spojeno s poklesem produktivity za podmínek přítomnosti dostatečného množství vody. Vědci z Centra pro pokročilé inovace v oblasti bioenergie a bioprodukt ...

3. leden 2025
3
leden

dTest: Test granoly 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-granoly-2025/ Vydáno: 3. 1. 2025 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/ovesne-vlocky_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/ovesne-vlocky_orez-768x473.jpg 768w" alt="" width="908" height="559" class="wp-image-74470" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Spotřebitelská organizace dTest publikovala „Test granoly 2025“ v časopise dTest 1/2025. V lednu leckdo cítí potřebu ozdravit svůj jídelníček. Poměrně snadnou cestou se zdá být cereální snídaně v podobě müsli. Obchodníci jej nabízejí v mnoha podobách, my jsme si pro test vybrali zapékané s lyofilizovaným ovocem. Pátrání po pesticidech tentokrát dopadlo dobře, ovšem ukázalo se, že pokud jde o obsah tuku a cukru, snese granola srovnání s vánočkou. Příznivce zdravé výživy možná potěší náš test granoly neboli zapékaného müsli. Pro přesnost si udělejme pořádek v názvech. Existují dva základní druhy cereálních snídaní: volně sypaná tepelně neopracovaná směs ob ...

3. leden 2025
3
leden

Hlášení v systému RASFF: 51. týden 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-51-tyden-2024/ Vydáno: 3. 1. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 51. týdnu 2024: 16. 12. – 22. 12. 2024 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...