Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/inovativni-plodiny-pro-udrzitelnejsi-hospodareni-s-vodou/
Vydáno: 6. 1. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-300x148.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-768x379.png 768w" alt="" width="934" height="461" class="wp-image-45711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Stres způsobený suchem je jedním z nejvýznamnějších limitujících faktorů rostlinné produkce na celém světě, přičemž se tento problém stále zhoršuje v důsledku klimatických změn. Z tohoto důvodu se vědci dlouhodobě zaměřují na klíčovou vlastnost rostlin, známou jako efektivní využití vody (Water Use Efficiency, WUE). Tato vlastnost umožňuje rostlinám růst i při omezeném množství dostupné vody, čímž jim pomáhá snížit negativní dopady sucha. Zvýšení WUE však u většiny plodin bývá spojeno s poklesem produktivity za podmínek přítomnosti dostatečného množství vody.
Vědci z Centra pro pokročilé inovace v oblasti bioenergie a bioprodukt ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-granoly-2025/
Vydáno: 3. 1. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/ovesne-vlocky_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/ovesne-vlocky_orez-768x473.jpg 768w" alt="" width="908" height="559" class="wp-image-74470" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala „Test granoly 2025“ v časopise dTest 1/2025.
V lednu leckdo cítí potřebu ozdravit svůj jídelníček. Poměrně snadnou cestou se zdá být cereální snídaně v podobě müsli. Obchodníci jej nabízejí v mnoha podobách, my jsme si pro test vybrali zapékané s lyofilizovaným ovocem. Pátrání po pesticidech tentokrát dopadlo dobře, ovšem ukázalo se, že pokud jde o obsah tuku a cukru, snese granola srovnání s vánočkou.
Příznivce zdravé výživy možná potěší náš test granoly neboli zapékaného müsli. Pro přesnost si udělejme pořádek v názvech. Existují dva základní druhy cereálních snídaní: volně sypaná tepelně neopracovaná směs ob ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-51-tyden-2024/
Vydáno: 3. 1. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 51. týdnu 2024: 16. 12. – 22. 12. 2024 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou ...