Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-publikace-desatero-pece-o-pudu-a-abeceda-hospodare/
Vydáno: 7. 1. 2025
Autor: Biologické centrum AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/puda_v-dlanich_orez-300x174.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/puda_v-dlanich_orez-768x444.jpg 768w" alt="" width="840" height="486" class="wp-image-74602" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Právě vychází nová popularizační knížka Desatero péče o půdu a abeceda hospodáře. Jejím autorem je Miloslav Šimek z Ústavu půdní biologie a biogeochemie BC AV ČR a vydalo ji Biologické centrum AV ČR v rámci projektu Strategie AV21 s názvem Záchrana a obnova krajiny.
Kniha je rozdělena do dvou hlavích částí:
Desatero péče o půdu
Stručně popisuje deset základních principů péče o půdu.
Text je jednoduchý, srozumitelný a doplněný množstvím ilustrací a schémat pro lepší pochopení.
Abeceda hospodáře
Vysvětluje odbornější pojmy včetně těch, které se objevují v předchozí části.
Obsahuje ilustrace a několi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-webinar-zucastnenych-stran-k-navrhu-pokynu-pro-potravinarske-pridatne-latky/
Vydáno: 7. 1. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/WEBINAR_BANNER-300x97.jpg 300w" alt="" width="550" height="178" class="wp-image-10703" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Od roku 2012, kdy byla vydána příručka „Guidance for submission for food additive evaluations“, získal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) mnoho zkušeností s hodnocením žádostí o schválení nových potravinářských přídatných látek nebo změn podmínek jejich použití dle nařízení (ES) č. 1333/2008. Tyto zkušenosti ukázaly potřebu aktualizace příručky, aby zohledňovala nové metodiky hodnocení rizik, zkušenosti úřadu EFSA a další relevantní pokyny.
Aktualizace se zaměřuje na různé vědecké oblasti související s hodnocením rizik potravinářských přídatných látek, včetně jejich charakterizace, výrobního procesu, zamýšlených použití, hodnocení expozice, toxikologických dat a vlivu na ...
https://bezpecnostpotravin.cz/efsa-vk-k-aktualizovanemu-navrhu-pokynu-pro-pripravu-zadosti-o-povoleni-potravinarske-pridatne-latky-podane-dle-narizeni-es-c-1331-2008/
Vydáno: 7. 1. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/budova-EFSA_s-logem-768x432.jpg 768w" alt="" width="896" height="504" class="wp-image-71154" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 818px;" loading="lazy" decoding="async" />
Oddělení pro složky potravin a obaly (FIP) Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu pokynů pro přípravu žádosti o povolení potravinářské přídatné látky podané podle nařízení (ES) č. 1331/2008.
Zúčastněné strany se vyzývají, aby předložily své připomínky do uvedené lhůty.
Při předkládání připomínek je třeba uvést konkrétní odkaz na čísla řádků a stránek, kterých se připomínky týkají. Další údaje nebo soubory na podporu připomínek lze předložit pomocí příslušné funkce v digitálním formuláři. Název k ...