8. červenec 2024
8
červenec

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v červnu 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-cervnu-2024/ Vydáno: 8. 7. 2024 Autor: HSHMP https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/8.7.24_Obr.1_orez-300x181.jpg 300w" alt="" width="598" height="361" class="wp-image-54792" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 823px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 6. – 30. 6. 2024 celkem 222 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 22 finančních sankcí v celkové výši 206 000,- Kč.  V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou. Bylo vydáno 1 opatření nařízení provedení sanitace. Na základě podnětu se uskutečnilo 22 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a výskytu hmyzu v provozovnách stravovacích služeb. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 32 kontrol. V 10 případech se podn ...

8. červenec 2024
8
červenec

Technické setkání EFSA k žádostem o zařazení na seznam potravinářských enzymů

https://bezpecnostpotravin.cz/technicke-setkani-efsa-k-zadostem-o-zarazeni-potravinarskych-enzymu-na-seznam-spolecenstvi/ Vydáno: 8. 7. 2024 Autor: KM EFSA Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, i nové potravinářské enzymy hodnocení bezpečnosti úřadem EFSA. Výsledky těchto hodnocení pomáhají Evropské komisi při sestavování prvního seznamu potravinářských enzymů Společenství (EU). Od března 2021, kdy vstoupilo v platnost nařízení o transparentnosti, byla stanovena nová opatření týkající se právních a procesních požadavků na zpracování technické dokumentace žádostí o potravinářské enzymy. Po zveřejnění nových pokynů pro předkládání dokumentací k potravinářským enzymům v říjnu 2021 a katalogu skupin potravin a technických faktorů v červnu 2023 navíc EFSA zjistil opakující se nedostatky v údajích a časté problémy v předkládaných dokumentacích, které často brání procesu hodnocení a ohrožují úspěšné výsledky hodnocení. S ohledem na to EFSA pořádá technické diskusní setkání, na němž by si EFSA a účastníci vyměnili názory na vědecké otázky týkající se použití potravinářských enzymů. Zaměří se na nejčastěj ...

8. červenec 2024
8
červenec

Test marinovaných krkovic 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/test-marinovanych-krkovic-2024/ Vydáno: 8. 7. 2024 Autor: dTest https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-300x194.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/maso_grilovane-768x496.jpg 768w" alt="" width="931" height="601" class="wp-image-54774" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V letních měsících Češi pravidelně propadají grilovací vášni. Někteří si maso na grilování nakládají sami, jiní rádi využijí nabídky marinovaných polotovarů. Na ty se podíváme v tomto testu. Do laboratoře jsme poslali devět marinovaných krkovic, abychom zjistili, jak jsou na tom s kvalitou a bezpečností. Výsledky potvrdily platnost rady, kterou jste od nás už párkrát slyšeli: maso může obsahovat škodlivé mikroby a musí se důkladně propéct. Grilovací sezóna je v plném proudu a Češi se rádi věnují přípravě masa na gril. Proto jsme se rozhodli připravit test marinovaných krkovic a zjistit, jak se liší kvalita a bezpečnost těchto oblíbených grilovacích výrobků. Do našeho testu jsme zahrnuli devět různých dru ...