Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hmotnostni-spektrometrie-urci-patogeny-behem-par-minut/
Vydáno: 20. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/vyzkum_zkumavka_mikrop._orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/vyzkum_zkumavka_mikrop._orez-768x434.jpg 768w" alt="" width="905" height="511" class="wp-image-83691" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Bakteriální infekce se tradičně diagnostikují časově náročnou izolací patogenů a vytvořením jejich laboratorních kultur.
Obvykle to zabere pár dní a až potom je možné zahájit cílenou léčbu. V případě rychle postupujících devastujících infekcí to může být pro pacienta životu nebezpečné.
Badatelé německé Technical University of Munich (TUM) a britské Imperial College London vyvinuli novou metodu, s jejíž pomocí lze identifikovat bakteriální patogeny s doposud nevídanou rychlostí. Dobu čekání na diagnózu dokáže zkrátit z několika dní na pár minu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-napoje-ve-sklenenych-lahvich-obsahuji-vice-mikroplastu-nez-napoje-v-jinych-obalech/
Vydáno: 20. 6. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lahve_sklenene_orez-300x134.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/lahve_sklenene_orez-768x344.jpg 768w" alt="" width="885" height="396" class="wp-image-84638" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Nápoje ve skleněných lahvích obsahují více mikroplastových částic než nápoje v plastových lahvích, kartonech nebo plechovkách. To je překvapivý výsledek studie provedené laboratoří ANSES pro bezpečnost potravin v Boulogne-sur-Mer. Vědci vyslovili hypotézu, že tyto plastové částice mohou pocházet z barvy použité na uzávěrech lahví. Tyto výsledky poukázaly na zdroj mikroplastů v nápojích, který mohou výrobci snadno odstranit.
Cílem studie francouzského Úřadu pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) bylo určit úroveň kontaminace mikroplasty v nápojích, jako je voda, l ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ohradske-narodni-myslivecke-slavnosti-jsou-letos-tridenni-nzm-ohrada-pripravilo-akci-se-zabavnym-i-vzdelavacim-programem/
Vydáno: 20. 6. 2025
Autor: NZM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Myslivecke-slavnosti_lista-300x119.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Myslivecke-slavnosti_lista-768x305.jpg 768w" alt="" width="840" height="334" class="wp-image-84629" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Zahajovací koncert lovecké hudby ve velkém barokním sále zámku, slavnostní myslivecký průvod a Memoriál Honzy Kupky – mistrovství ve vábení jelenů, koncerty jihočeských a rakouských trubačů, přehlídka plemen loveckých psů, ukázka sokolnictví a vábení zvěře, zvěřinové a rybí speciality a jako novinky – myslivecká škola a myslivecký autosalon. Již 24. ročník celonárodních mysliveckých slavností na Ohradě slavnosti bude třídenní – od pátku 20. do neděle 22. června se na loveckém zámku v Národním zemědělském muzeu Ohrada ...