Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Doplňky stravy: výběr dotazů a odpovědí – Bezpečnost potravin
Vydáno: 21. 1. 2025
Autor: Odbor potravinářský, Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/doplnek-stravy_barevne_orez-300x157.jpg 300w" alt="" width="627" height="328" class="wp-image-75051" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výběr z nejčastějších dotazů a odpovědí na téma doplňky stravy.
Co jsou to doplňky stravy a k čemu se používají?Doplňky stravy jsou potraviny, které jsou koncentrovaným zdrojem vitaminů, minerálů nebo dalších látek s nutričním či fyziologickým účinkem. Jejich hlavním účelem je doplnit běžnou stravu a podpořit celkové zdraví. Je však důležité upozornit na nezbytnost pestré a vyvážené stravy, která zajistí dostatečný přísun všech důležitých živin, včetně vitaminů a minerálů, a která by měla být základním zdrojem živin pro každého. Proto v případě vyváženého jídelníčku nezbytně není nutné vitaminy a minerály suplementovat. Je vhodné zvážit užívání dop ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-stanovisko-k-hodnoceni-bezpecnosti-bilkovin-v-geneticky-modifikovanych-rostlinach-v-ramci-verejne-konzultace/
Vydáno: 21. 1. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/UserFiles/banner/WEBINAR_BANNER-300x97.jpg 300w" alt="" width="550" height="178" class="wp-image-10703" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Panel EFSA pro geneticky modifikované organismy (GMO) připravil návrh vědeckého stanoviska k hodnocení bezpečnosti bílkovin v GMO, které bylo dne 15. 1. 2025 předloženo do veřejné konzultace. Současně je připraven návrh stanoviska diskutovat se stakeholdery, a to formou webináře, který se bude konat 4. února 2025 v 13:30-14:30 hod.
Akce navazuje na první webinář o hodnocení bezpečnosti bílkovin v GMO, který se konal v prosinci 2023 a na němž byl představen mandát EFSA k vlastnímu úkolu. Jeho cílem bylo také lépe porozumět složitému vědeckému kontextu, identifikovat výzvy, zamyslet se nad současnými metodikami a ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-moderni-technologie-od-ceskych-vedcu-pomahaji-zemedelcum-zvladnout-vyzvy-21-stoleti/
Vydáno: 21. 1. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-1024x483.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-768x362.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-1536x725.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/postrik_kukurice_orez-2048x966.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1208" class="wp-image-43063" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Plastické stelivo, agrovoltaika, dojicí a plecí roboti, strojové vidění i AI umožňující omezit pesticidy. Výsledky výzkumu a vývoje moderních zemědělských a přidružených technologií se výzkumníkům z odboru zemědělské techniky, který je součástí CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), daří úspěšně převádět do p ...