Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3881/vyzva-era-2026-otevrena
Dne 12. prosince 2025 byla otevřena výzva v části Horizontu Evropa Reforma a zlepšení evropského systému výzkumu a inovací (zkráceně ERA) na rok 2026, která je otevřena až do 12. března 2026. Výzva zahrnuje celkem 8 témat (viz tabulka s odkazy přímo na daná témata). Pracovní program WIDERA 2026-2027 je zveřejněn zde.
Záznam a prezentace z online informačního dne k výzvě ERA 2026, která organizovala Evropská komise dne 11. 12. 2025, jsou k dispozici zde.
Dne 17. 12. 2025 se k této výzvě koná online partnerské setkání, platforma bude pak otevřena až do uzávěrky výzvy.
Česko-slovenský informační den k výzvě ERA se koná dne 29. ledna 2026 (další informace včetně možnosti registrace naleznete zde).
IDENTIFIKÁTOR
TÉMA
HORIZON-WIDERA-2026-06-ERA-01
Pillar I: Accelerating open access and research assessment reforms in ERA
HORIZON-WIDERA-2026-06-ERA-02
Pillar I: Building institutional capacities for ethical, equitable, open, and inclusive ERA
HORIZON-WIDERA-2026-06-ERA-03 ...
Vydáno: 15. 12. 2025
Autor: Česká obchodní inspekce
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/alkohol_deti_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/alkohol_deti_orez-768x410.jpg 768w" alt="" width="874" height="467" class="wp-image-87294" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Česká obchodní inspekce v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku pokračovala v kontrolní akci, v níž ověřuje, zda prodávající dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, a další požadavky zákonů dle svěřených pravomocí. Realizovala 2 300 kontrol, nedostatky byly zjištěny v 1 034 kontrolách (44,96 %). Za nejzávažnější zjištění považuje prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, který byl zjištěn ve 292 případech.
Akce byla zaměřena především na dodržování právních předpisů, upravujících nabídku a prodej alkoholických náp ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ryby-a-pokrmy-z-ryb-co-byste-meli-vedet-2/
Vydáno: 15. 12. 2025
Autor: Akademie kvality
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/ryby_Akademie-kvality-300x113.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/ryby_Akademie-kvality-768x289.jpg 768w" alt="" width="920" height="346" class="wp-image-88864" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou ryby důležitou součástí zdravého jídelníčku.
Omega-3 mastné kyseliny podporují zdraví srdce a cév, snižují hladinu cholesterolu a jsou významné pro správný vývoj a funkci očí a mozku. Vitamín D má významný vliv na imunitní systém, normální funkci svalů a vstřebávání vápníku a fosforu. Hlavním zdrojem vitamínu D je vlastní tvorba v kůži díky UVB záření. V období s nízkým slunečním svitem je n ...