Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-dubnu-2025/
Vydáno: 9. 5. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily další pokles populací hraboše polního v jarním období. Z celorepublikového průměru 268 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v březnu klesly hodnoty v dubnu na 209 AVN/ha. Avšak díky prahu škodlivosti, odpovídajícímu 50 AVN/ha, riziko ohrožení porostů ve všech plodinách stále trvá. Po přepočtu hodnota celorepublikového průměru odpovídala 4,2násobku prahu ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szpi-pristup-k-oznacovani-lepsi-vyssi-jakosti-produktu-ve-smyslu-cl-7-odst-1-narizeni-eu-2023-2429/
Vydáno: 9. 5. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/SZPI_lista_Potraviny-na-pr-300x44.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/SZPI_lista_Potraviny-na-pr-768x113.jpg 768w" alt="" width="917" height="135" class="wp-image-83430" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: rgb(150, 92, 6); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dotaz:
Jaký je přístup SZPI k označování čerstvého ovoce, zeleniny a zelených banánů termíny (údaji), které naznačují lepší/vyšší kvalitu ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429?
Právní rámec:
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení Komise (ES) č. 1666/1999 a prováděcí nařízení Komise (EU) č. 543/2011 a prováděcí nařízení Komise (EU) č. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/
Vydáno: 9. 5. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Informační linka pro chovatele
Ve spolupráci s Českomoravskou společností chovatelů je zřízena informační linka pro chovatele, kteří potřebují konzultaci ohledně SLAK. Telefonní číslo linky je +420 257 896 335, v provozu je linka každý pracovní den od 6:30 do 18:00.
Aktuality k nákazové situaci
5. 5. 2025V rámci společných kontrol bylo v období od 21. 3. dosud policisty zejména na hraničních přechodech se Slovenskem a Rakouskem zastaveno a zkontrolováno přes 372 000 vozidel. Vozidla vezoucí komodity podléhající veterinárnímu dozoru či určená k&nb ...