Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/informacni-schuzka-efsa-k-planovanym-grantum-a-verejnym-zakazkam-v-letech-2026-2027/
Vydáno: 2. 12. 2025
Autor: KM EFSA
EFSA připravuje informační setkání, které bude věnováno představení partnerského přístupu EFSA a poskytne přehled o možnostech financování plánovaných na období 2026/27.
Vědecká spolupráce s externími partnery hraje ve vědecké práci EFSA zásadní roli. Podstatná část této spolupráce se uskutečňuje prostřednictvím výzev k podávání žádostí o granty nebo výběrových řízení týkajících se outsourcingu vědeckých úkolů.
Tato akce se bude konat online dne 12. prosince 2025 od 10:00 do 12:30 hod.
Cíle akce:• Poskytnout informace o strategii partnerství EFSA a jejím provádění: vědecká spolupráce EFSA s příslušnými organizacemi v členských státech EU, Norsku a na Islandu, mechanismus grantů a zadávání veřejných zakázek EFSA a síť kontaktních míst EFSA.• Informovat o plánu možností financování na období 2026/2027: návrh pracovního plánu EFSA na období 2026/2027, výzvy k předkládání návrhů (granty) a výběrová řízení (veřejné zakázky), které obsahuje.
Předchozí registrace k účasti je ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-je-ode-dneska-sezonne-prosta-kataralni-horecky-ovci-2/
Vydáno: 1. 12. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/ovce_stado-velike_orez-300x136.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/ovce_stado-velike_orez-768x348.jpg 768w" alt="" width="791" height="358" class="wp-image-72390" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) počínaje dnešním dnem vyhlašuje v České republice tzv. období sezónně prosté katarální horečky ovcí (KHO). Opravňují ji k tomu příznivé výsledky entomologického monitoringu za měsíc listopad, které ukazují již jen minimální aktivitu krevsajícího hmyzu, jenž nákazu mezi zvířaty přenáší (tiplíků rodu Culicoides). Tím dochází k zastavení šíření nákazy v ČR, což je pozitivní informace zejména pro chovatele. Změna statusu zároveň usnadňuje vývoz vnímavých zvířat (skotu, ovcí a koz) do některých zemí.
Monitoring, v jehož rámci byly na vybran ...
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravena-rajcata-proti-nedostatku-vitaminu-d/
Vydáno: 1. 12. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/rajcata_rostouci_vetsi_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/rajcata_rostouci_vetsi_orez-768x413.jpg 768w" alt="" width="902" height="485" class="wp-image-88423" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z John Innes Centre a Quadram Institute zahájili průkopnickou klinickou studii ViTaL-D, která testuje geneticky modifikovaná rajčata bohatá na vitamín D. Jedná se o jeden z prvních pokusů svého druhu na světě, jehož cílem je využít biofortifikované potraviny k řešení rostoucího globálního problému nedostatku tohoto klíčového vitamínu.
Vitamín D, přezdívaný sluneční vitamín, je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu, zdraví kostí, zubů a imunitního systému. Jeho nedostatek postihuje téměř miliardu lidí celosvětově a je spojován s depresí, demencí i vyšším rizikem rakoviny. Přirozené zdroje jsou přitom ome ...