Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/doporuceni-pro-prevenci-otravy-houbami/
Vydáno: 8. 9. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/houby_sber-v-lese_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/houby_sber-v-lese_orez-768x450.jpg 768w" alt="" width="907" height="531" class="wp-image-85778" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) odpovídal na dotazy týkající se akutních otrav z jídla. Jedním z témat byla i akutní otrava houbami.
Co je to otrava houbami?
Každý rok se v Německu, zejména na konci léta a na podzim, vyskytují případy akutní otravy způsobené konzumací v přírodě nasbíraných jedovatých hub, známé jako otrava houbami. Příznaky otravy houbami jsou na začátku často nespecifické (např. bolesti břicha, nevolnost a zvracení) a nelze je odlišit od bakteriální otravy jídlem nebo od nesnášenlivosti. Jednou z nejjedovatějších hub v Německu je mochomůrka zelená: i zlomek běžné porce houbového jídla může u dospělých i dětí v ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mezinarodni-konference-o-metabolismu-stopovych-kovu-v-rostlinach/
Vydáno: 8. 9. 2025
Autor: Biologické centrum AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/koren-rostliny_orez-300x170.jpg 300w" alt="" width="537" height="305" class="wp-image-76469" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Biologické centrum AV ČR a Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity hostí v druhém zářijovém týdnu prestižní vědeckou konferenci PLANTMETALS 2025. Setkání se uskuteční 9. – 12. září 2025 ve vědeckém kampusu v Českých Budějovicích a jeho cílem je propojit odborníky všech disciplín, kteří se zabývají stopovými kovy v rostlinách. Do Českých Budějovic přijede více než sedmdesát vědců z 21 zemí z celého světa.
Stopové kovy jsou prvky, které se v rostlinách i prostředí vyskytují ve velmi malých koncentracích – některé z nich jsou pro život nezbytné (například železo, zinek, měď či mangan), jiné mohou být toxické (například kadmium, olovo či rtuť). Účastníci konference budou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-v-serialu-o-dozorovych-organech-predstavuje-statni-zemedelskou-a-potravinarskou-inspekci/
Vydáno: 8. 9. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/SZPI_lista_logo-300x98.jpg 300w" alt="" width="612" height="200" class="wp-image-86568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Spotřebitelská organizace dTest publikovala další díl seriálu o dozorových orgánech, tentokrát věnovaný Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Článek „Dozorové orgány: Státní zemědělská a potravinářská inspekce“ byl publikován v časopise dTest 9/2025.
SZPI je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin. V rámci stanovených kompetencí kontroluje potraviny, zemědělské a tabákové výrobky. V kompetenci má také kontrolu pokrmů v zařízeních společného stravování otevřeného typu a částečně i reklamu. Tyto kompetence se vztahují na uvádění na trh, tedy mj. na výrobu, uchování, přepravu a  ...