Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/tyrani-zvirat-v-chovu-prasat-v-usteckem-kraji/
Vydáno: 11. 6. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/prase_SVS_pig_orez-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/prase_SVS_pig_orez-768x464.jpg 768w" alt="" width="806" height="487" class="wp-image-84356" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Kontrola inspektorů Státní veterinární správy (KVS pro Ústecký kraj) zjistila v chovu prasat v obci Vrbno nad Lesy na Lounsku týrání zvířat. V tomto chovu došlo k hromadnému úhynu prasat, kterých zde bylo přes 700, zřejmě z důvodu nezajištění trvalého přístupu k dostatečnému množství vody. Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj případ vyhodnotila jako závažné týrání zvířat, proto v této věci podala trestní oznámení státnímu zastupitelství v Lounech.
Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj (KVS) obdržela 29. 5. oznámení asanačního podniku o svezení velkého množství kadá ...
https://bezpecnostpotravin.cz/z-mleka-a-celulozy-lze-vyrobit-jedla-a-rozlozitelna-nanovlakna/
Vydáno: 11. 6. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-768x372.jpg 768w" alt="" width="910" height="441" class="wp-image-84349" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy.
Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu.
Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/10-nejvetsich-mytu-o-jogurtech/
Vydáno: 11. 6. 2025
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/jogurt-ve-skle_jahody_orez_ram-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/jogurt-ve-skle_jahody_orez_ram-768x442.jpg 768w" alt="" width="938" height="540" class="wp-image-84342" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
1. mýtus: Ne všechny jogurty obsahují živé kulturyToto tvrzení je jednoznačně mylné. Již z pouhé definice jogurtu, která je zakotvená v platné legislativě, vyplývá požadavek na přítomnost živé jogurtové mikroflóry v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu (nejméně 10 milionů/g). Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Působení živých jogurtových kultur přeměňujících mléčný cukr laktózu na kyselinu mléčnou je ostatně nezbytnou podmínku pro vznik jogurtu. Mýtus pravděpodobně vzniknul počátkem 90. let, kdy byly na český trh dováženy z Německa „jogurtové“ výrobky neobsahující živou mikrofló ...