Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-programu-eu-fora-pro-rocnik-2025-26-je-nyni-otevrena/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: KM EFSA
EFSA otevřel výzvu k účasti v programu stáží EU-FORA pro ročník 2025-26. EU-FORA představuje jedinečnou příležitost pro organizace spolupracující s EFSA podle čl. 361 z členských států EU, Islandu nebo Norska rozšířit své sítě, vyměňovat si znalosti a osvědčené postupy a přispět k dosažení harmonizované kultury posuzování rizik v EU tím, že nabídne pracovní program pracovníkovi z jiné organizace podle čl. 36 a/nebo vyšle svého pracovníka, který bude proškolen partnerskou organizací (hostitelským pracovištěm).
Vysílající organizace a hostitelské místo podávají žádost jako konsorcium. Na základě výzvy k předkládání návrhů EFSA vyhodnotí obdržené žádosti na základě jejich kvality a relevance. Oceněná konsorcia podepíší s EFSA grantovou dohodu, jejíž příspěvek je určen na podporu nákladů vzniklých oběma organizacím.
Výzva je otevřená do 20. března 2025.
Všechny informace a dokumentaci naleznete zde: EU Funding & Tenders Portal
O programu EU-FORAProgram EU-FORA se zaměřuje především na hodnocení chemických a mikrobiologických r ...
https://bezpecnostpotravin.cz/novela-zakona-o-ekologicke-ujme-zlepsi-prevenci-i-postih-velkych-havarii/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: MŽP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-768x438.jpg 768w" alt="" width="787" height="449" class="wp-image-72595" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Lépe se bránit a napravovat škody na vodě, půdě nebo stanovištích chráněných druhů. To je cílem novely zákona o předcházení ekologické újmě a o její nápravě. Díky novele bude možné zefektivnit a zrychlit proces řešení nejzávažnějších škod na životním prostředí a také rychle reagovat při provádění preventivních opatření tak, aby se co nejvíce minimalizovaly negativní dopady na životní prostředí a lidské zdraví. Návrh novely schválila vláda.
„Havárie na řece Bečvě, kdy stát nemohl uplatnit pravidlo „znečišťovatel platí“, jasně ukázala, že je třeba oddělit působnost zákona o ekologické újmě o ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-odolavajici-zmenam-klimatu/
Vydáno: 28. 11. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/ryze_orez2-768x381.jpg 768w" alt="" width="873" height="433" class="wp-image-50802" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Rýže je základní potravinou pro více než polovinu světové populace, a proto její odolnost vůči měnícím se klimatickým podmínkám představuje zásadní výzvu. Indičtí výzkumníci se zaměřili na genetické úpravy průduchů na listech rýže, které hrají klíčovou roli v regulaci fotosyntézy, výměny plynů nebo výparu vody. Pomocí technologie CRISPR/Cas9 upravili gen OsEPF1, čímž zvýšili hustotu průduchů, a tím zlepšili efektivitu fotosyntézy a odolnost rostlin vůči vysokým teplotám.
Průlomový výzkum indického týmu ukázal, že mutace tohoto genu u rýže odrůdy ASD 16 zvýšily hustotu průduchů u první generace až o 44 %. Výsledky naznačují, že tato ...