29. říjen 2025
29
říjen

Bakterie místo květin: nový způsob výroby látky, která chrání náš zrak

https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-misto-kvetin-novy-zpusob-vyroby-latky-ktera-chrani-nas-zrak/ Vydáno: 29. 10. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-300x163.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/kapusta_orez-768x416.jpg 768w" alt="" width="911" height="494" class="wp-image-76748" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vědci z Korejského institutu pro pokročilé vědy a technologie (KAIST) dosáhli významného průlomu v oblasti biotechnologií. Poprvé se jim podařilo vyrobit lutein – důležitý antioxidant chránící zrak – pomocí geneticky upravených mikroorganismů, a to v množství, které je vhodné pro průmyslovou výrobu. Lutein je přírodní barvivo ze skupiny karotenoidů, které se běžně nachází ve žloutcích, ovoci a zelenině. Pomáhá chránit oční sítnici před poškozením světlem a stárnutím, a tím snižuje riziko vzniku makulární degenerace a šedého zákalu. V současnosti se lutein získává hlavně z květů afrikánů (Tagetes), jejichž pěstování a z ...

24. říjen 2025
24
říjen

TZ PKČR: Výrobci a zástupci obchodníků varují: Neodložení nařízení proti odlesňování ochromí dodavatelské řetězce. Reálně hrozí nedostatek potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/vyrobci-a-zastupci-obchodniku-varuji-neodlozeni-narizeni-proti-odlesnovani-ochromi-dodavatelske-retezce-realne-hrozi-nedostatek-potravin/

Vydáno: 24. 10. 2025
Autor: Potravinářská komora ČR

Tisková zpráva 24. 10. 2025 – Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu ostře kritizují Evropskou komisi za to, že navzdory dřívějším příslibům neodloží platnost sporného nařízení proti odlesňování. Podle organizací může kvůli nepřipravenosti systému a byrokratické zátěži hrozit kolaps dodavatelských řetězců a nedostatek zboží v obchodech.


Kontakty pro média:
Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení, Potravinářská komora ČR
zemanek@foodnet.cz | externí odkaz na ">zemanek@foodnet.cz, 602 322 653

Zdroj: Potravinářská komora ČR


Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

24. říjen 2025
24
říjen

Nové potravinářské předpisy EU – září 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-potravinarske-predpisy-eu-zari-2025/ Vydáno: 24. 10. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/EU-Law_EK-768x367.jpg 768w" alt="" width="913" height="436" class="wp-image-40868" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztah ...