Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/francouzske-syry-obsahovaly-listerie/
Vydáno: 14. 8. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/Camembert_z-Francie_SVS-150x150.png 150w" alt="" width="277" height="276" class="wp-image-85982" style="box-sizing: border-box; height: 389.453px; max-width: 100%; border: 0px; display: block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 390.875px; flex: 1 0 0%; object-fit: cover;" loading="lazy" decoding="async" data-id="85982" />Foto: SVS
Foto: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu v uplynulých týdnech prodávaly dva různé sýry od stejného francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF). Většina ze zhruba 2 000 balení sýra, které byly od června do ČR distribuovány, je již po datu použitelnosti, a tudíž byly velmi pravděpodobně již zkonzumovány.
Identifikace výrobků:Název výrobku: CAMEMBERT LE père ALEXANDRE B.BOIS 45% 240G &nbs ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-o-prijatem-vedeckem-stanovisku-k-posuzovani-bezpecnosti-bilkovin-v-geneticky-modifikovanych-rostlinach/
Vydáno: 14. 8. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/webinar_EFSA_bilkoviny-GMO-300x83.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/webinar_EFSA_bilkoviny-GMO-768x212.jpg 768w" alt="" width="928" height="256" class="wp-image-85970" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Kdy: 16. 9. 2025, 14:00 – 15:00 (CEST)Kde: Online
Cíl webináře:Cílem tohoto webináře je představit přijaté vědecké stanovisko EFSA na hodnocení bezpečnosti bílkovin v geneticky modifikovaných organismech (GMO). Během akce budou představeny klíčové prvky a kapitoly přijatého názoru a identifikované výzvy pro budoucí rozvoj v této oblasti.
Webinář je součástí pokračujícího dialogu, který probíhal mezi prosincem 2023 a květnem 2025. Tento proces zahrnoval prezentaci vědeckého názoru během veřejné konzultace a následné diskuze s účastníky. Cílem je poskytnout účastník ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vk-ek-zakon-o-biotechnologiich/
Vydáno: 14. 8. 2025
Autor: EK, DG SANTE
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/EK_logo_bez-popisu-300x157.jpg 300w" alt="" width="734" height="384" class="wp-image-85952" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Evropská komise zahájila veřejnou konzultaci k zákonu o biotechnologiích a ráda by se seznámila s názory zástupců odvětví biotechnologií, aby lépe porozuměla výzvám a překážkám, které brání proměně nápadů v konkrétní výsledky, a které by bylo možné řešit na úrovni EU. Uzávěrka: 10. 11. 2025.
Trvání konzultace: 4. srpna 2025 – 10. listopadu 2025 (půlnoc bruselského času)Téma: Bezpečnost potravin, veřejné zdraví
Cílová skupina
Konzultace je určena občanům, inovátorům, podnikatelům, průmyslu, finančním institucím, investorům, výzkumným pracovníkům/výzkumným organizacím, občanské společnosti (včetně spotřebitelských, pacientských a environmentálních organizací), dalším uživatelům biotechnologií (např. zemědělcům a lesníkům), odborovým svazům, vnitro ...