Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/gm-kvasinky-jako-nastroj-pro-efektivnejsi-cisteni-odpadnich-vod/
Vydáno: 8. 9. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-300x171.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/odpadni-vody_cisteni_orez-768x438.jpg 768w" alt="" width="787" height="449" class="wp-image-72595" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z USA představili nový způsob, jak propojit čištění odpadních vod s výrobou cenných materiálů. Geneticky upravili kvasinky tak, aby byly schopné z moči získávat minerály a přeměňovat je na hydroxyapatit – minerál složený z vápníku a fosforu. Ten hraje klíčovou roli při tvorbě kostí a zubů a zároveň se široce využívá v medicíně, například pro kostní a dentální implantáty.
Na výzkumu spolupracovaly Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab), University of California v Irvine a University of Illinois Urbana-Champaign (UIUC). Vědci vycházeli z kmene Saccharomyces boulardii, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-socr-cr-cesi-nakupuji-kvalitnejsi-potraviny-a-poptavka-po-biopotravinach-rychle-roste-dve-tretiny-biopotravin-se-prodaji-pod-privatnimi-znackami-retezcu-pro-zvyseni-nabidky-ceskych-biopotravin-j/
Vydáno: 5. 9. 2025
Autor: SOCR ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/BIO_vejce_chleb_mleko_orez-300x154.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/BIO_vejce_chleb_mleko_orez-768x394.jpg 768w" alt="" width="872" height="447" class="wp-image-86531" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Praha, 4. září 2025 – Zájem o biopotraviny v Česku dlouhodobě roste a v letošním roce růst objemu prodejů dále zrychlil. „Češi vidí, že se jim díky růstu reálných mezd daří výrazně lépe, a mnohem více přemýšlejí o kvalitě potravin, které nakupují. Prodej biopotravin proto roste trojnásobným tempem oproti konvenčním potravinám a častým argumentem pro jejich volbu je snaha stravovat se zdravěji než v minulosti,“ vys ...