Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/zahajeni-kampane-pul-talire-je-projektem-pro-zdravejsi-cesko/
Vydáno: 19. 4. 2024
Autor: Farma Bezdínek
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/kampan-Pul-talire-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/kampan-Pul-talire-768x384.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/kampan-Pul-talire-1536x768.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/kampan-Pul-talire-2048x1024.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="512" class="wp-image-52857" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
V České republice startuje nová kampaň s názvem „Půl talíře“, která si klade za cíl zvýšit povědomí o důležitosti konzumace čerstvého ovoce a zeleniny ve vyvážené zdravé stravě. V současné době podle aktuálních statistik průměrný občan ČR konzumuje méně ovoce a zeleniny, než je doporučeno Společností pro výživu ČR. Ta doporučuje spotřebovat 600 gramů ovoce a zeleniny denně (kromě brambor). To má mimo jiné vliv na celkové zdraví, ale také například na rostoucí obezitu nebo narůstající počet onemocnění, jako jsou kar ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bylinkovy-den-v-narodnim-zemedelskem-muzeu-2/
Vydáno: 19. 4. 2024
Autor: NZM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Bylinkovy-den_2024-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/Bylinkovy-den_2024-768x380.jpg 768w" alt="" width="834" height="413" class="wp-image-52834" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Zveme všechny milovníky bylinek tuto sobotu 20. dubna do Národního zemědělského muzea Praha na voňavý Bylinkový den.
Těšit se můžete na výtvarné a rukodělné dílny, divadelní a hudební vystoupení, workshopy vaření z bylinek a zajímavé přednášky. K prodeji budou sazenice tradičních i méně známých bylinek, bylinné výrobky i občerstvení.
V sobotu 20. dubna provoní Národní zemědělské muzeum a muzejní dvůr bylinky. Letošní, v pořadí již 6. ročník Bylinkového dne, je opět naplněn bohatým programem. Po celý den budou probíhat tematické přednášky připravené odborníky z výzkumných institucí z oblasti zemědělství, například o přípravě jedlých klíčků s ochutnávkou.
Ve spolupráci se Spolkem archaických ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-efsa-k-zaslani-udaju-pro-10-neschvalenych-ucinnych-latek/
Vydáno: 19. 4. 2024
Autor: KM EFSA
Připomínáme výzvu EFSA k zaslání údajů pro 10 neschválených účinných látek za účelem přezkoumání MLR, která je otevřená do 7. května 2024.
V roce 2022 předložila Evropská komise (EK) Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) v souladu s článkem 43 nařízení (ES) č. 396/2005 žádost o cílený přezkum maximálních limitů reziduí (MLR) pro následující neschválené účinné látky: azocyklotin, bifenthrin, chlorfenapyr, cyhexatin, diazinon, dikofol, endosulfan, fenarimol, fenpropathrin a profenofos (mandát č. M-2022-00116). Následně v únoru 2024 Komise požádala EFSA (mandát č. M-2023-00161), aby provedl další konzultaci se zúčastněnými stranami k výše uvedeným odůvodněným stanoviskům s cílem zjistit, zda jsou k dispozici další údaje, které nebyly zohledněny v níže uvedených cílených přezkumech, a o odstranění zjištěných nedostatků v údajích: Azocyclotin and cyhexatin, EFSA Journal 2023;21(6):8038 Bifenthrin, EFSA Journal 2023;21(3):7864 Chlorfenapyr, EFSA Journal 2023;21(12):8444 Diazinon, EFSA Journal 2023;21: ...