Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/doplnky-stravy-omega-3-mastne-kyseliny-mohou-zvysit-riziko-fibrilace-sini-u-pacientu-s-chorobami-srdce/
Vydáno: 28. 11. 2023
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-768x409.jpg 768w" alt="" width="945" height="503" class="wp-image-48798" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Užívání přípravků obsahujících omega-3 mastné kyseliny může zvýšit riziko vzniku fibrilace srdečních síní (porucha srdečního rytmu) u osob se stávajícím nebo hrozícím onemocněním srdce. Vyplývá to z vyhodnocení několika klinických studií, provedených Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).
V těchto studiích pacienti užívali buď léky obsahující omega-3 mastné kyseliny, nebo doplňky stravy. Klinické studie byly zaměřeny především na pacienty, kteří již trpěli kardiovaskulárním onemocněním (tj. onemocněním postihujícím srdce nebo cévy), nebo kterým hrozilo zvýšené riziko vzniku tohoto onemocnění. Z hodn ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szu-jak-zlepsit-chut-pitne-vody-a-odstranit-jeji-mirny-zapach/
Vydáno: 28. 11. 2023
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m-300x188.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m-768x482.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m.jpg 1200w" alt="" width="1024" height="643" class="wp-image-48784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V rámci konference Voda v Litomyšli odpovídali zástupci pražského Státního zdravotního ústavu, Centra zdraví a životního prostředí, oddělení hygieny vody na jednu z nejpalčivějších otázek současnosti. Objevují se totiž případy, kdy si lidé stěžují na pach a divnou chuť vody.
Článek s odpověďmi MUDr. Františka Kožíška:
Jak zlepšit chuť pitné vody a odstranit její mírný zápach (https://voda.tzb-info.cz/vlastnosti-a-zdroje-vody)
Autor: MUDr. František Kožíšek, CSc., Státní zdravotní ústav, vedoucí Národního ...
https://bezpecnostpotravin.cz/upravovat-pitnou-vodu-bude-narocnejsi-v-povrchovych-vodach-pribyvaji-prirodni-organicke-latky/
Vydáno: 27. 11. 2023
Autor: Biologické centrum AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Biologicke-centrum_voda_tiskovka-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Biologicke-centrum_voda_tiskovka-768x383.jpg 768w" alt="" width="1024" height="510" class="wp-image-48755" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Biologické centrum AV ČR
Globální klimatická změna, ale i hospodaření v rybnících přinášejí nové výzvy pro úpravu pitné vody. Českobudějovičtí vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) dnes představili předpovědi, jak se bude měnit kvalita povrchových vod v povodí tří důležitých zdrojů, z nichž se vyrábí většina pitné vody pro jižní Čechy – nádrž Římov na Českobudějovicku, řeka Otava v Písku nebo menší vodní nádrž Karhov na Jindřichohradecku. Analýzy potvrdily, že ve vodě vzrůstá a bude nadále vzrůstat množství přírodních organických látek. To znamená, že vyčistit pitnou vodu od těchto ...