28. listopad 2023
28
listopad

Doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami mohou zvýšit riziko fibrilace síní u pacientů s chorobami srdce

https://bezpecnostpotravin.cz/doplnky-stravy-omega-3-mastne-kyseliny-mohou-zvysit-riziko-fibrilace-sini-u-pacientu-s-chorobami-srdce/ Vydáno: 28. 11. 2023 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-768x409.jpg 768w" alt="" width="945" height="503" class="wp-image-48798" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Užívání přípravků obsahujících omega-3 mastné kyseliny může zvýšit riziko vzniku fibrilace srdečních síní (porucha srdečního rytmu) u osob se stávajícím nebo hrozícím onemocněním srdce. Vyplývá to z vyhodnocení několika klinických studií, provedených Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). V těchto studiích pacienti užívali buď léky obsahující omega-3 mastné kyseliny, nebo doplňky stravy. Klinické studie byly zaměřeny především na pacienty, kteří již trpěli kardiovaskulárním onemocněním (tj. onemocněním postihujícím srdce nebo cévy), nebo kterým hrozilo zvýšené riziko vzniku tohoto onemocnění. Z hodn ...

28. listopad 2023
28
listopad

SZÚ: Jak zlepšit chuť pitné vody a odstranit její mírný zápach

https://bezpecnostpotravin.cz/szu-jak-zlepsit-chut-pitne-vody-a-odstranit-jeji-mirny-zapach/ Vydáno: 28. 11. 2023 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m-300x188.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m-768x482.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/voda_v-karafe-a-sklenici_orez_m.jpg 1200w" alt="" width="1024" height="643" class="wp-image-48784" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock V rámci konference Voda v Litomyšli odpovídali zástupci pražského Státního zdravotního ústavu, Centra zdraví a životního prostředí, oddělení hygieny vody na jednu z nejpalčivějších otázek současnosti. Objevují se totiž případy, kdy si lidé stěžují na pach a divnou chuť vody. Článek s odpověďmi MUDr. Františka Kožíška: Jak zlepšit chuť pitné vody a odstranit její mírný zápach (https://voda.tzb-info.cz/vlastnosti-a-zdroje-vody) Autor: MUDr. František Kožíšek, CSc., Státní zdravotní ústav, vedoucí Národního ...

27. listopad 2023
27
listopad

Upravovat pitnou vodu bude náročnější. V povrchových vodách přibývají přírodní organické látky

https://bezpecnostpotravin.cz/upravovat-pitnou-vodu-bude-narocnejsi-v-povrchovych-vodach-pribyvaji-prirodni-organicke-latky/ Vydáno: 27. 11. 2023 Autor: Biologické centrum AV ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Biologicke-centrum_voda_tiskovka-300x149.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Biologicke-centrum_voda_tiskovka-768x383.jpg 768w" alt="" width="1024" height="510" class="wp-image-48755" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Biologické centrum AV ČR Globální klimatická změna, ale i hospodaření v rybnících přinášejí nové výzvy pro úpravu pitné vody. Českobudějovičtí vědci z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR) dnes představili předpovědi, jak se bude měnit kvalita povrchových vod v povodí tří důležitých zdrojů, z nichž se vyrábí většina pitné vody pro jižní Čechy – nádrž Římov na Českobudějovicku, řeka Otava v Písku nebo menší vodní nádrž Karhov na Jindřichohradecku. Analýzy potvrdily, že ve vodě vzrůstá a bude nadále vzrůstat množství přírodních organických látek. To znamená, že vyčistit pitnou vodu od těchto ...