6. květen 2025
6
květen

Webinář EFSA: Otevřený nástroj MCRA pro prospektivní hodnocení kumulativních rizik

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-otevreny-nastroj-mcra-pro-prospektivni-hodnoceni-kumulativnich-rizik/ Vydáno: 6. 5. 2025 Autor: KM EFSA EFSA a holandský RIVM spolupracují na zavedení hodnocení dietárního rizika kombinované expozice více pesticidům pomocí nástroje Monte Carlo Risk Assessment (MCRA). Tento typ hodnocení rizika se také označuje jako hodnocení kumulativního rizika (CRA) nebo hodnocení rizika směsí (MRA). Rozlišuje se mezi retrospektivním CRA, jehož cílem je odhadnout potenciální rizika pro konkrétní populace v nedávném minulém období, a prospektivním CRA, který se zaměřuje na odhad potenciálních rizik v souvislosti se schvalováním pesticidů, povolováním přípravků nebo stanovováním maximálních limitů reziduí (MRL). Tento informativní webinář pro zúčastněné strany se zaměří na metodiku prospektivního CRA a její použití pomocí nástroje MCRA. Webinář se bude konat 26. května 2025 v 9.30 – 11.20 hod. Hlavním cílem webináře je: poskytnout přehled o probíhajících činnostech úřadu EFSA v oblasti hodnocení kumulativních rizik pesticidů nabídnout vhled do retrospektivní i prospektivní metodiky CRA ukázat, jak lze prospektivní CRA provádět po ...

5. květen 2025
5
květen

V ČR se rychle šíří žloutenka A. Kontakt s infikovaným může ohrozit i plány dětí na prázdniny

https://bezpecnostpotravin.cz/v-cr-se-rychle-siri-zloutenka-a-kontakt-s-infikovanym-muze-ohrozit-i-plany-deti-na-prazdniny/ Vydáno: 5. 5. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/hepatitida-A_SZU_letak-orez2-300x124.jpg 300w" alt="" width="713" height="294" class="wp-image-83365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Takzvanou nemocí špinavých rukou se letos za první 4 měsíce roku nakazilo už 450 lidí. 6 z nich infekci hepatitidou A (VHA) podlehlo. Onemocnění, známé také pod názvem infekční žloutenka, se kromě dětské populace šíří také mezi dospívajícími a mladými dospělými, a dále mezi lidmi s rizikovým chováním, především mezi závislými na drogách a mezi lidmi bez domova. K přenosu dochází hlavně v důsledku špatných hygienických podmínek. Je důležité otevřít diskusi o možnostech úhrady očkování proti žloutence A, upozorňuje hlavní hygienička. Hygienické stanice varují, že žloutenka může mnoha lidem překazit i plány na prázdniny a dovolené. Už data v loňském roce ...

5. květen 2025
5
květen

Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horka

https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravene-brambory-odolnejsi-vuci-vlnam-horka/ Vydáno: 5. 5. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/brambory_ranne_vetsi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/brambory_ranne_vetsi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="811" height="451" class="wp-image-83357" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor schopnou ve vlnách veder produkovat až o 30 % větší hlízy, aniž by tím utrpěla jejich nutriční hodnota.  Aby bylo možné zajistit potravinovou bezpečnost v oblastech nejvíce ohrožených dopady globálního oteplování, je nezbytné vyvíjet plodiny odolné vůči častějším a intenzivnějším vlnám horka. Brambory přitom hrají klíčovou roli v globálním potravin ...