Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-otevreny-nastroj-mcra-pro-prospektivni-hodnoceni-kumulativnich-rizik/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: KM EFSA
EFSA a holandský RIVM spolupracují na zavedení hodnocení dietárního rizika kombinované expozice více pesticidům pomocí nástroje Monte Carlo Risk Assessment (MCRA). Tento typ hodnocení rizika se také označuje jako hodnocení kumulativního rizika (CRA) nebo hodnocení rizika směsí (MRA).
Rozlišuje se mezi retrospektivním CRA, jehož cílem je odhadnout potenciální rizika pro konkrétní populace v nedávném minulém období, a prospektivním CRA, který se zaměřuje na odhad potenciálních rizik v souvislosti se schvalováním pesticidů, povolováním přípravků nebo stanovováním maximálních limitů reziduí (MRL).
Tento informativní webinář pro zúčastněné strany se zaměří na metodiku prospektivního CRA a její použití pomocí nástroje MCRA.
Webinář se bude konat 26. května 2025 v 9.30 – 11.20 hod.
Hlavním cílem webináře je:
poskytnout přehled o probíhajících činnostech úřadu EFSA v oblasti hodnocení kumulativních rizik pesticidů
nabídnout vhled do retrospektivní i prospektivní metodiky CRA
ukázat, jak lze prospektivní CRA provádět po ...
https://bezpecnostpotravin.cz/v-cr-se-rychle-siri-zloutenka-a-kontakt-s-infikovanym-muze-ohrozit-i-plany-deti-na-prazdniny/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/hepatitida-A_SZU_letak-orez2-300x124.jpg 300w" alt="" width="713" height="294" class="wp-image-83365" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Tisková zpráva – Takzvanou nemocí špinavých rukou se letos za první 4 měsíce roku nakazilo už 450 lidí. 6 z nich infekci hepatitidou A (VHA) podlehlo. Onemocnění, známé také pod názvem infekční žloutenka, se kromě dětské populace šíří také mezi dospívajícími a mladými dospělými, a dále mezi lidmi s rizikovým chováním, především mezi závislými na drogách a mezi lidmi bez domova. K přenosu dochází hlavně v důsledku špatných hygienických podmínek. Je důležité otevřít diskusi o možnostech úhrady očkování proti žloutence A, upozorňuje hlavní hygienička. Hygienické stanice varují, že žloutenka může mnoha lidem překazit i plány na prázdniny a dovolené.
Už data v loňském roce ...
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravene-brambory-odolnejsi-vuci-vlnam-horka/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/brambory_ranne_vetsi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/brambory_ranne_vetsi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="811" height="451" class="wp-image-83357" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor schopnou ve vlnách veder produkovat až o 30 % větší hlízy, aniž by tím utrpěla jejich nutriční hodnota.
Aby bylo možné zajistit potravinovou bezpečnost v oblastech nejvíce ohrožených dopady globálního oteplování, je nezbytné vyvíjet plodiny odolné vůči častějším a intenzivnějším vlnám horka. Brambory přitom hrají klíčovou roli v globálním potravin ...