Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/videozaznam-z-konference-vyuziti-umele-inteligence-v-zemedelstvi-ke-zhlednuti-na-youtube-kanalu-carc-cz/
Vydáno: 9. 12. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/umela-inteligence-v-zem-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/umela-inteligence-v-zem-768x401.jpg 768w" alt="" width="903" height="472" class="wp-image-87453" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Záznam z konference „Využití umělé inteligence v zemědělství“, která se konala 4. 11. 2025 v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC), můžete zhlédnout zde.
Konference představila nejnovější trendy využití umělé inteligence v zemědělství – od autonomních systémů a precizního zemědělství po pokročilé metody dálkového průzkumu, analýzy půd a monitoring živočišné výroby. Tematické příspěvky i následná diskuze potvrdily, že AI se stává klíčovým nástrojem pro efektivnější řízení zemědělských procesů, zvyšování produktivity i udržitelnější péči o krajinu.
00:00:00 ...
https://bezpecnostpotravin.cz/tz-efsa-a-ecdc-zprava-eu-varuje-pred-narustem-zavaznych-infekci-listeriozou-v-evrope/
Vydáno: 9. 12. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Zprava_Zoonozy-2024-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/12/Zprava_Zoonozy-2024-768x443.jpg 768w" alt="" width="903" height="521" class="wp-image-88752" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Zdroj obrázku: EFSA
Tisková zpráva EFSA A ECDC ke Zprávě Evropské unie One Health 2024 o zoonózách
Podle nové zprávy EU „One Health Zoonoses Report„, kterou vydaly Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), mohou ke zvýšení počtu závažných infekcí listeriózou v celé Evropě přispívat změny ve stravovacích návycích a stárnutí populace.
Každý rok onemocní v Evropě tisíce lidí po konzumaci kontaminovaných potravin, přičemž nejčastějšími zdroji infekce jsou vejce, maso a hotové potraviny (ready-to-eat). Zpráva ukazuje, že i když jsou normy bezpečnosti potravin v E ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nanocastice-stribra-na-fagove-platforme-likviduji-bakterie-a-brzdi-rezistenci/
Vydáno: 9. 12. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-768x390.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-1536x780.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-2048x1040.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="520" class="wp-image-47740" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Není tajemstvím, že antibiotika stále více selhávají v léčbě infekcí s tím, jak se mezi bakteriemi šíří rezistence vůči antibiotikům. Tento fenomén si v současné době vyžádá asi 1 milion mrtvých a situace se bude dále zhoršovat.
Vědci ve světě intenzivně pracují na tom, aby rezistencím bránili nebo je alespoň brzdili. Příznivým posunem v tomto směru je nový objev odborníků University of California. Vyvi ...