Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-o-hodnoceni-bezpecnosti-bilkovin-u-gmo/
Vydáno: 24. 11. 2023
Autor: KM EFSA
Panel EFSA pro geneticky modifikované organismy (GMO Panel) v současné době hodnotí bezpečnost (toxicitu a alergenicitu) nově exprimovaných proteinů podle specifických požadavků stanovených před více než deseti lety, které byly formulovány především pro hodnocení několika málo nově exprimovaných proteinů v daném GMO.
Vývoj v metodikách hodnocení bezpečnosti bílkovin zkušenosti získané v uplynulých deseti letech se musí odrazit v současných postupech a metodách. Proto panel GMO připraví vědecké stanovisko, které se bude zabývat současnými postupy, výzvami a budoucími možnostmi v oblasti bezpečnosti bílkovin v GMO.
V této souvislosti EFSA připravuje webinář, jehož cílem je objasnit mandát EFSA k vypracování vědeckého stanoviska k hodnocení bezpečnosti bílkovin, které vydá panel pro GMO na začátku roku 2025.
Webinář se bude konat 19. prosince 2023 v 15:00-16:00 hod.
On-line registrace k účasti je na webu EFSA možná do 18. 12. 2023.
Bude také příležitostí k představení otevřeného průzkumu, který bude zahájen s cílem shrom ...
https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-nova-pravidelna-rubrika-vite-ze-na-nasich-socialnich-sitich/
Vydáno: 23. 11. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/BIOTRIN_lista_cela-300x66.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/BIOTRIN_lista_cela-768x170.jpg 768w" alt="" width="972" height="215" class="wp-image-48691" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown);" loading="lazy" decoding="async" />
Biotrin se dlouhodobě zaměřuje na zvyšování povědomí o novinkách v oblasti moderních biotechnologií. Abychom udrželi krok s aktuálními trendy a přiblížili taje této oblasti poutavou formou široké veřejnosti, na našich sociálních sítích nově zavádíme rubriku „Víte, že?“. Co se v ní dozvíte?
Stručné a poutavě psané příspěvky „Víte, že?“ budou pravidelnou dávkou zajímavostí – více i méně známých – v oblasti genetických modifikací, nových geonomických technik, jejich základního výzkumu i aplikací v praxi.
Na co se můžete těšit? Ukázku prvního příspěvku nové rubriky, zaměřeného na šlechtění rostlin, naleznete níže. V současné chvíli můžete rub ...
https://bezpecnostpotravin.cz/bakterie-v-nanobrneni-nahrazuji-klasicka-hnojiva/
Vydáno: 23. 11. 2023
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/hnojivo_statek_orez_m-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/hnojivo_statek_orez_m-1024x580.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/hnojivo_statek_orez_m-768x435.jpg 768w" alt="" width="1309" height="742" class="wp-image-48711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Bakterie jsou velmi účinným zdrojem živin v půdě. Některé mohou přeměňovat atmosférický dusík na amoniak. Přitom jsou nejen výrobcem živin, ale také napomáhají regeneraci půdy a chrání rostliny před škůdci. Problém je v tom, že takové bakterie bývají citlivé na teplo a vlhkost, což komplikuje jejich průmyslové zpracování a používání jako hnojiva na polích.
Chemičtí inženýři amerického Massachusettského technologického institutu ve snaze překonat tuto komplikaci vyvinuli kovoorganický povlak, který na sobě bakterie nosí jako ...