Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravene-bakterie-jako-zdroj-dusiku-pro-kukurici/
Vydáno: 16. 6. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-1536x866.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/kukurice_v_orez-2048x1155.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-38475" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Univerzity v Illionois ve své nedávné studii prokázali, že geneticky upravené půdní bakterie mohou během raného růstu kukuřice dodat až 15 kilogramů dusíku ze vzduchu, a tím snížit potřebu a závislost na syntetických hnojivech.
Connor Sible a jeho výzkumný tým z Univerzity v Illionois Urbana-Champaign testoval různé druhy geneticky upravených půdních bakterií schopných fixovat atmosférický dusík – tedy přeměnit ho na formu, kterou rost ...
https://bezpecnostpotravin.cz/primestske-tabory-prakticky-pruvodce-pro-rodice/
Vydáno: 16. 6. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/dite_pitny-rezim_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/dite_pitny-rezim_orez-768x389.jpg 768w" alt="" width="840" height="426" class="wp-image-84471" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Příměstské tábory jsou skvělou volbou pro rodiče, kteří chtějí dětem zajistit pestrý program během prázdnin a zároveň si zachovat pracovní režim. Nabídka je ale rok od roku širší a orientovat se v ní nemusí být snadné.
Poměrně neznámým faktem je skutečnost, že zatímco letní tábory se podrobují dozorům hygieniků, ty příměstské hygienickým kontrolám nepodléhají. Proto je potřeba výběru věnovat pozornost minimálně stejnou, jako by šlo o klasický letní tábor.
Podle čeho tedy vybírat? Na co si dát pozor a co si ověřit, než dítě přihlásíte? A čemu věnovat pozornost během akce? Přinášíme stručný přehled praktických doporučení, která vám pom ...
https://bezpecnostpotravin.cz/voda-jako-zaklad-zdravi-zasady-pitneho-rezimu/
Vydáno: 13. 6. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Voda-jako-zaklad-zdravi_orez-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Voda-jako-zaklad-zdravi_orez-768x330.jpg 768w" alt="" width="933" height="401" class="wp-image-84459" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Státní zdravotní ústav vydal publikaci „Voda jako základ zdraví – Zásady pitného režimu“. Autorem publikace je MUDr. František Kožíšek, CSc.
V publikaci je vysvětleno „Proč vlastně pít?“, „Kolik pít?“, „Co vlastně pít?“. Dozvíme se jaké jsou vhodné nápoje, podmíněně vhodné nápoje a nápoje nevhodné. Autor dává „Tipy pro dodržování pitného režimu“ a radí „Jak se vyznat v balených vodách?“.
Publikace je dostupná v elektronické formě, ke stažení.
Ukázka z publikace:
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Voda-jako-zaklad-zdravi_1-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/Voda-jako-zaklad-zdravi_1-768x225.jpg 768w" alt=" ...