30. duben 2025
30
duben

Uložte si do kalendáře: Webinář u příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/ulozte-si-do-kalendare-webinar-u-prilezitosti-svetoveho-dne-bezpecnosti-potravin/ Vydáno: 30. 4. 2025 Autor: KM EFSA Potraviny mohou být kontaminovány celou řadou nebezpečných látek: bakteriemi, chemikáliemi, plísněmi nebo parazity, které mohou způsobit nejméně 200 různých onemocnění. Tyto nemoci mají dopad na zdraví, živobytí, vzdělání a ekonomiku. Lze jim však předcházet – pokud budeme informováni a podnikneme příslušné kroky. Každý rok 7. června proto oslavujeme Světový den bezpečnosti potravin si a připomínáme si, že bezpečnost potravin je kolektivním právem a odpovědností – každý musí hrát svou roli. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-300x79.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-768x202.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3-1536x405.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/WFSD_3.jpg 1780w" alt="" width="1024" height="270" class="wp-image-83266" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> V České republice a Slove ...

29. duben 2025
29
duben

BfR: Vysoké dávky kofeinu se zdravotními riziky

https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-vysoke-davky-kofeinu-se-zdravotnimi-riziky/ Vydáno: 29. 4. 2025 Autor: BfR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez.jpg 1300w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-47983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Kofein je v každodenním životě téměř všudypřítomný. Najdeme ho v typickém ranním šálku kávy, v černém čaji, v cole, v energetických nápojích a dokonce i v čokoládě. „V mírném množství má kofein povzbuzující a pozitivní účinky,“ vysvětluje bioložka Dr. Anke Ehlersová v novém díle vědeckého podcastu „Risk“ německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR). Ve vysokých dávkách však může kofein způsobovat pocení, úzkost a poruchy srdečního rytmu a také ovlivňovat růst plodu v děloze matky. V extrémních případech může být těžké předáv ...

29. duben 2025
29
duben

Chemický koktejl v řece Labe ohrožuje vodní život

https://bezpecnostpotravin.cz/chemicky-koktejl-v-rece-labe-ohrozuje-vodni-zivot/ Vydáno: 29. 4. 2025 Autor: Biologické centrum AV ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Labe_Pixabay-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Labe_Pixabay-768x384.jpg 768w" alt="" width="921" height="460" class="wp-image-83253" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay) Mezinárodní vědecký tým zahrnující i kolegy z Hydrobiologického ústavu BC AV ČR publikoval rozsáhlou studii, která zmapovala chemické znečištění řeky Labe od pramene v Krkonoších až po její ústí do Severního moře. V rámci výzkumu vědci analyzovali více než 700 různých organických látek, včetně pesticidů, léčiv, průmyslových chemikálií a jejich rozkladných produktů, a zároveň testovali jejich účinky na vodní organismy pomocí tzv. biotestů. Výsledky ukázaly, že ačkoliv bylo možné konkrétně určit pouze malou část toxických účinků, v řadě případů koncentrace škodlivých látek překračovaly bezpečné limity. Zejména látky s est ...