Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/novym-vykonnym-reditelem-efsa-je-nikolaus-kriz/
Vydáno: 2. 9. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/Nik_04_HQ.jpg-300x169.webp 300w" alt="" width="600" height="337" class="wp-image-86398" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 450px;" loading="lazy" decoding="async" />
Nikolaus Kriz oficiálně nastoupil do funkce výkonného ředitele Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) poté, co byl jmenován správní radou EFSA.
Rakouský veterinární lékař s více než 30 lety mezinárodních zkušeností, Dr. Kriz zasvětil svou kariéru vědě, veřejnému zdraví a evropské spolupráci. Dříve zastával vysoké funkce v Evropské agentuře pro léčivé přípravky a posledních osm let působil v EFSA jako vedoucí oddělení pro zdraví a welfare zvířat a zdraví rostlin a v poslední době jako vedoucí oddělení služeb pro posuzování rizik (ENABLE).
Ve svém projevu při nástupu do funkce vyjádřil Dr. Kriz vděčnost i odhodlání a nastínil svou vizi pro další rozvoj poslání EFSA: „Mezi mé hlavní priority patří rychlejší poskytová ...
https://www.horizontevropa.cz/cs/aktuality/yiifnews/3596/pozvanka-na-podzimni-workshopy-jak-na...
Technologické centrum Praha vás srdečně zve na podzimní sérii interaktivních workshopů JAK NA HORIZONT EVROPA. Během těchto prakticky zaměřených workshopů se budeme věnovat klíčovým aspektům přípravy, hodnocení a implementace projektů v programu Horizont Evropa. Účastníkům nabízíme nejen cenné rady od zkušených odborníků, ale i možnost aktivní interakce a navázání nových profesních kontaktů.
Informace o jednotlivých workshopech a možnost registrace najdete zde:
1. října: How to prepare a research project (v angličtině)
8. října: Hodnocení projektových návrhů
15. října: Koordinace projektů
16. října: Rozpočet a vykazování nákladů
21. října: Duševní vlastnictví a smluvní vztahy
12. listopadu: Komunikace a diseminace výsledků
20. listopadu: Příprava rozpočtu a řízen ...
https://bezpecnostpotravin.cz/anses-sinice-otazky-a-odpovedi/
Vydáno: 1. 9. 2025
Autor: ANSES
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/sinice_SZU-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/sinice_SZU-768x441.jpg 768w" alt="" width="933" height="536" class="wp-image-54507" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Státní zdravotní ústav
Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) uvádí základní informace a také odpovědi na často kladené otázky k problematice sinic.
Sinice se rozmnožují především v létě ve vodách jako jsou jezera, rybníky a některé potoky a řeky, a vedou ke změně barvy vody. Ačkoli se přirozeně vyskytují ve vodních ekosystémech, jejich šíření, které je důsledkem nadměrného přísunu živin do jezer a řek, se stává rostoucím mezinárodním problémem kvůli ekologickým, zdravotním a ekonomickým důsledkům.
1. Co jsou sinice?
Sinice jsou mikroorganismy, které se vyskytují v suchozemském i vodním prostředí, ve sladké i slané vodě. Za příznivých po ...