4. listopad 2025
4
listopad

Nově objevený mikrob vyrábí energii z potravinového odpadu

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-objeveny-mikrob-vyrabi-energii-z-potravinoveho-odpadu/ Vydáno: 4. 11. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kompost_ovoce_zelenina_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kompost_ovoce_zelenina_orez-768x430.jpg 768w" alt="" width="901" height="504" class="wp-image-87668" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Zařízení pro zpracování potravinového odpadu v kanadském Surrey si každoročně poradí se 115 tisíci tun odpadu. Pomáhá jim v tom neviditelná armáda bezpočtu miliard mikrobů. Zpracují prakticky vše, od banánových slupek až po zbytky pizzy na biometan, vyčištěný bioplyn s vysokým obsahem methanu (RNG, renewable natural gas). Odborníci University of British Columbia odhalili doposud neznámou bakterii z čeledi Natronincolaceae ze skupiny klostridií, která podle všeho hraje v tomto procesu klíčovou roli. Biometan vzniká, když se rozkládá organický odpad, vč ...

3. listopad 2025
3
listopad

Nová položka v NBT knihovně – Rajče s delší trvanlivostí a vyšší kvalitou plodů

https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-rajce-s-delsi-trvanlivosti-a-vyssi-kvalitou-plodu/ Vydáno: 3. 11. 2025 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Shutterstock Rajče je klíčovou plodovou zeleninou a důležitým zdrojem vitamínů. Jednou z hlavních výzev rajčatového průmyslu jsou posklizňové ztráty způsobené měknutím plodů, mikrobiálním znehodnocením či mechanickým poškozením. Tradiční šlechtění se proto snaží tento problém řešit, ale často na úkor senzorických vlastností. Technologie CRISPR nyní umožnila vyřadit geny zodpovědné za rozklad pektinu během zrání. Takto upravené plody jsou pevnější a trvanlivější, a přitom si zachovávají původní chuť, barvu i a ...

3. listopad 2025
3
listopad

Webinář: Nejen výživou a pohybem ke zdraví, 11.11.2025

https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-nejen-vyzivou-a-pohybem-ke-zdravi/ Vydáno: 3. 11. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, ÚZEI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/Webinar_Floriankova_Nejen-vyzivou-a-pohybem-300x233.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/Webinar_Floriankova_Nejen-vyzivou-a-pohybem-768x596.jpg 768w" alt="" width="779" height="605" class="wp-image-87647" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) si Vás dovoluje pozvat na další odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů, tentokrát na téma „Nejen výživou a pohybem ke zdraví“. Je známá věc, že délka a kvalita našeho života jsou z velké části ovlivněny tzv. životním stylem. Co konkrétně ale můžeme udělat, abychom si mohli život užívat co nejdéle a naplno? Jak pohyb ovlivňuje zdraví a je nutné přímo sportovat? Záleží více na tom, co jíme neb ...