Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nove-objeveny-mikrob-vyrabi-energii-z-potravinoveho-odpadu/
Vydáno: 4. 11. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kompost_ovoce_zelenina_orez-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/kompost_ovoce_zelenina_orez-768x430.jpg 768w" alt="" width="901" height="504" class="wp-image-87668" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Zařízení pro zpracování potravinového odpadu v kanadském Surrey si každoročně poradí se 115 tisíci tun odpadu. Pomáhá jim v tom neviditelná armáda bezpočtu miliard mikrobů. Zpracují prakticky vše, od banánových slupek až po zbytky pizzy na biometan, vyčištěný bioplyn s vysokým obsahem methanu (RNG, renewable natural gas).
Odborníci University of British Columbia odhalili doposud neznámou bakterii z čeledi Natronincolaceae ze skupiny klostridií, která podle všeho hraje v tomto procesu klíčovou roli. Biometan vzniká, když se rozkládá organický odpad, vč ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-rajce-s-delsi-trvanlivosti-a-vyssi-kvalitou-plodu/
Vydáno: 3. 11. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-300x178.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m-768x455.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/rajcata_v-bedynkach_orez_m.jpg 1375w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-52687" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Shutterstock
Rajče je klíčovou plodovou zeleninou a důležitým zdrojem vitamínů. Jednou z hlavních výzev rajčatového průmyslu jsou posklizňové ztráty způsobené měknutím plodů, mikrobiálním znehodnocením či mechanickým poškozením. Tradiční šlechtění se proto snaží tento problém řešit, ale často na úkor senzorických vlastností.
Technologie CRISPR nyní umožnila vyřadit geny zodpovědné za rozklad pektinu během zrání. Takto upravené plody jsou pevnější a trvanlivější, a přitom si zachovávají původní chuť, barvu i a ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-nejen-vyzivou-a-pohybem-ke-zdravi/
Vydáno: 3. 11. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/Webinar_Floriankova_Nejen-vyzivou-a-pohybem-300x233.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/Webinar_Floriankova_Nejen-vyzivou-a-pohybem-768x596.jpg 768w" alt="" width="779" height="605" class="wp-image-87647" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) si Vás dovoluje pozvat na další odborný webinář zaměřený na cílovou skupinu mládeže základních a středních škol ve věkové kategorii teenagerů, tentokrát na téma „Nejen výživou a pohybem ke zdraví“.
Je známá věc, že délka a kvalita našeho života jsou z velké části ovlivněny tzv. životním stylem. Co konkrétně ale můžeme udělat, abychom si mohli život užívat co nejdéle a naplno? Jak pohyb ovlivňuje zdraví a je nutné přímo sportovat? Záleží více na tom, co jíme neb ...