Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-22-tyden-2025/
Vydáno: 6. 6. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 22. týdnu 2025: 26. 5. – 1. 6. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou h ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-kvetnu-2025/
Vydáno: 6. 6. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily další významný pokles populací hraboše polního v časně letním období. Z celorepublikového průměru 209 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v dubnu klesly hodnoty v květnu na 84 AVN/ha. Riziko ohrožení porostů tak kleslo ve všech krajích, mimo kraje Zlínského, kde naopak četnost aktivních nor vzrostla. Po přepočtu hodnota celorepublikového průměru odpoví ...
https://bezpecnostpotravin.cz/oznacovani-alergenu-v-menzach-proverily-cilene-kontroly/
Vydáno: 5. 6. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/bezlepkove_orez-300x177.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/bezlepkove_orez-768x453.jpg 768w" alt="" width="772" height="455" class="wp-image-84195" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Krajské hygienické stanice provedly v rámci cíleného úkolu hlavní hygieničky ČR kontrolu v menzách vysokých škol. Cílem bylo ověřit, zda provozovatelé stravovacích služeb poskytují spotřebitelům – studentům – pravdivé a srozumitelné informace o látkách a produktech způsobujících alergii nebo nesnášenlivost. Součástí kontroly bylo rovněž posouzení hygienické úrovně provozů, ověření dodržování správné výrobní praxe a vyhodnocení rizika křížové kontaminace alergenů při přípravě pokrmů. V rámci akce byly odebrány vzorky konkrétních pokrmů, které byly následně odeslány do zdravot ...