Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/tento-tyden-si-pripominame-hrozbu-antimikrobialni-rezistence/
Vydáno: 19. 11. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-300x152.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-1024x520.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-768x390.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-1536x780.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/antibiotika_orez-2048x1040.jpg 2048w" alt="" width="2560" height="1300" class="wp-image-47740" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropský antibiotický den je evropská iniciativa v oblasti veřejného zdraví, která se již tradičně každoročně koná dne 18. listopadu a zahajuje Světový antibiotický týden (18. – 24. 11.).
Jejím cílem je zvýšit povědomí o hrozbě rezistence vůči antibiotikům pro veřejné zdraví a o významu obezřetného používání antibiotik. Nejnovější údaje potvrzují, že ...
https://bezpecnostpotravin.cz/delta-8-thc-efsa-stanovil-bezpecnou-uroven-prijmu/
Vydáno: 19. 11. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/konopi_orez-768x427.jpg 768w" alt="" width="836" height="465" class="wp-image-71415" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) analyzoval dostupná data k delta-8 tetrahydrokanabinolu (známém také jako delta-8 THC) v potravinách a stanovil bezpečnou úroveň příjmu.
Delta-8 THC je psychoaktivní kanabinoid, který je občas detekován v produktech z rostliny konopí Cannabis sativa, jako jsou konopné listy, semena a olej. Je občas detekován také v potravinářských výrobcích, jako jsou bonbóny a doplňky stravy, prodávané jako konopné produkty.
Konzumace delta-8 THC ovlivňuje kognitivní a psychomotorické schopnosti a zvyšuje srdeční frekvenci podobným způsobem jako delta-9 THC, hlavní chemická látka odpovědná za psychoaktivní účinky kono ...
https://bezpecnostpotravin.cz/biofortifikovane-banany-stabilni-zdroj-vitaminu-a-i-po-dlouhe-tepelne-uprave/
Vydáno: 19. 11. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="858" height="486" class="wp-image-73404" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Vitamín A je esenciální mikronutrient rozpustný v tucích, nezbytný pro dobrý zrak, funkční imunitní systém, reprodukci i udržování zdravé pokožky. Lidské tělo si jej nedokáže samo vytvářet, a proto jej musí získávat potravou, a to buď jako vitamín A z živočišných zdrojů, nebo ve formě karotenoidů z rostlin. Nedostatečný příjem vede k deficitu vitamínu A (Vitamin A deficiency, VAD), který postihuje více než dvě miliardy lidí po celém světě a u dětí může způsobovat slepotu, oslabení imunity či zpomalený vývoj.
Jednou z dlouhodobě udržitelných strategií ke zmírnění tohoto problému je biofortifikace základníc ...