10. červen 2025
10
červen

Potravinářská inspekce zajistila 12 tun pistácií s aflatoxiny

https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zajistila-12-tun-pistacii-s-aflatoxiny/ Vydáno: 10. 6. 2025 Autor: SZPI https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pistacie_Pixabay-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pistacie_Pixabay-768x429.jpg 768w" alt="" width="933" height="521" class="wp-image-84304" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Pixabay Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zajistila zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) původem z Íránu, u kterých laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala cca pětinásobné překročení maximálního limitu pro přítomnost aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1, G2. Jednalo se o šarži s označením LOT: 795, jejímž dovozcem do ČR je společnost JH MACHINE s.r.o., Nádražní 248, Chrastava 463 31. Dodavatelem v zemi původu je společnost Kerman Dordaneh Pistachios Co. 4th km Zangi Abad Road Kerman-Iran, Írán. Vzorek ...

10. červen 2025
10
červen

Vědecká konference MOSBRI 2025

https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1111/vedecka-konference-mosbri-2025

Kdy:

10.06.2025 - 13.06.2025

Kde:

Paříž, Francie

MOSBRI, Molecular-Scale Biophysics Research Infrastructure, si Vás dovoluje pozvat na svoji čtvrtou vědeckou konferenci, která se bude konat 10.-13. června 2025 v Paříži. Registrace na konferenci a výzva pro podávání abstraktů je nyní otevřená.

Tématy konference budou:

  • Makromolekulární sestavy
  • Molekulární biofyzika
  • Umělá inteligence, vypočetní přístupy a analýza dat
  • Makromolekulární inženýrství

Více informací na: MOSBRI2025

Pořadatel: MOSBRI

9. červen 2025
9
červen

Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“

https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-bezpecnosti-potravin-2025-efsa-oslavuje-vedu-v-akci/ Vydáno: 9. 6. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/WFSD_2025_visual_orez-300x189.jpg 300w" alt="" width="637" height="402" class="wp-image-84295" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Dne 7. června se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připojil k celosvětové komunitě při oslavách Světového dne bezpečnosti potravin – příležitosti k zamyšlení nad naší společnou odpovědností za zajištění bezpečnosti potravin ve všech fázích dodavatelského řetězce. Letošní téma „Bezpečnost potravin: věda v akci“ zdůrazňuje zásadní úlohu vědy při ochraně spotřebitelů a budování důvěry v potraviny, které se dostávají na naše stoly. V úřadu EFSA je věda jádrem jeho poslání chránit veřejné zdraví. V úřadu EFSA se vědci zavázali využívat nejnovější vědecké poznatky k posuzování rizik, poskytování doporučení založených na důkazech a podpoře vývoje účinných opatření v oblasti bezpečnosti pot ...