Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vii-rocnik-mezinarodniho-vedeckeho-kongresu-zoonozy-alimentarni-nakazy-a-nakazy-z-vody-ochrana-zdravi-lidi-a-zvirat-a-mezinarodni-epidemiologicky-kongres-xx/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8-300x100.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8-768x256.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-8.png 1200w" alt="" width="1024" height="341" class="wp-image-81191" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dne 28. – 30. května 2025 se v Banské Bystrici (SK), v hotelu DIXON, koná VII. ročník mezinárodního vědeckého kongresu „Zoonózy, alimentární nákazy a nákazy z vody – ochrana zdraví lidí a zvířat“. Kongres je v letošním roce spojen s mezinárodním epidemiologickým kongresem „XXIX. Červenkové dny preventivní medicíny“.
Akci připravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, resp. Národný Kontaktný ...
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-era-stravovani-na-ministerstvu-zdravotnictvi-se-sesli-sefkuchari-z-nemocnic-skol-ale-i-ti-kteri-se-dlouhodobe-venuji-vzdelavani/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
Foto: MZe
Tisková zpráva – Stravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při jejich zavádění. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšnou změnu jsou kuchaři a kuchařky, kteří dokáží pravidla zdravého stravování proměnit v chutná, pestrá a atraktivní jídla. Ti se včera sešli na ministerstvu zdravotnictví v rámci aktivit Meziresortní pracovní skupiny pro problematiku institucionálního stravování.
„Přeji si, aby se každé jídlo ve veřejném stravování stalo příležitostí ke zdravějšímu a kvalitnějšímu životu. Nestačí nastavit pravidla, musíme také podpořit ty, kteří vaří. Tým kuchařů má za cíl dát této profesi novou energii a prostor pro růst,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Na tuto potřebu reaguje nově vznikající Síť kuchařů ambasadorů, k ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mrazene-kure-z-polska-obsahovalo-salmonely/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/kure_Cedrob_Polsko_orez-300x142.jpg 300w" alt="" width="460" height="218" class="wp-image-83373" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuovalo mražené kuře z Polska, v němž byl zjištěn obsah salmonel. Menší část zásilky se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se již prodala. Kuřata byla distribuována především do stravovacích zařízení, část se prodala koncovým zákazníkům v maloobchodních prodejnách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Datum spotřeby mraženého výrobku vyprší až za 19 měsíců. Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
SVS obdržela informaci o přítomnosti výrobku, v němž vyšetření zjistilo Salmo ...