Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zajistila-12-tun-pistacii-s-aflatoxiny/
Vydáno: 10. 6. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pistacie_Pixabay-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/pistacie_Pixabay-768x429.jpg 768w" alt="" width="933" height="521" class="wp-image-84304" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Pixabay
Tisková zpráva – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zajistila zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) původem z Íránu, u kterých laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala cca pětinásobné překročení maximálního limitu pro přítomnost aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1, G2.
Jednalo se o šarži s označením LOT: 795, jejímž dovozcem do ČR je společnost JH MACHINE s.r.o., Nádražní 248, Chrastava 463 31. Dodavatelem v zemi původu je společnost Kerman Dordaneh Pistachios Co. 4th km Zangi Abad Road Kerman-Iran, Írán.
Vzorek ...
MOSBRI, Molecular-Scale Biophysics Research Infrastructure, si Vás dovoluje pozvat na svoji čtvrtou vědeckou konferenci, která se bude konat 10.-13. června 2025 v Paříži. Registrace na konferenci a výzva pro podávání abstraktů je nyní otevřená.
Tématy konference budou:
Makromolekulární sestavy
Molekulární biofyzika
Umělá inteligence, vypočetní přístupy a analýza dat
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-bezpecnosti-potravin-2025-efsa-oslavuje-vedu-v-akci/
Vydáno: 9. 6. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/WFSD_2025_visual_orez-300x189.jpg 300w" alt="" width="637" height="402" class="wp-image-84295" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dne 7. června se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připojil k celosvětové komunitě při oslavách Světového dne bezpečnosti potravin – příležitosti k zamyšlení nad naší společnou odpovědností za zajištění bezpečnosti potravin ve všech fázích dodavatelského řetězce.
Letošní téma „Bezpečnost potravin: věda v akci“ zdůrazňuje zásadní úlohu vědy při ochraně spotřebitelů a budování důvěry v potraviny, které se dostávají na naše stoly.
V úřadu EFSA je věda jádrem jeho poslání chránit veřejné zdraví. V úřadu EFSA se vědci zavázali využívat nejnovější vědecké poznatky k posuzování rizik, poskytování doporučení založených na důkazech a podpoře vývoje účinných opatření v oblasti bezpečnosti pot ...