Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/bfr-vysoke-davky-kofeinu-se-zdravotnimi-riziky/
Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez.jpg 1300w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-47983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Kofein je v každodenním životě téměř všudypřítomný. Najdeme ho v typickém ranním šálku kávy, v černém čaji, v cole, v energetických nápojích a dokonce i v čokoládě. „V mírném množství má kofein povzbuzující a pozitivní účinky,“ vysvětluje bioložka Dr. Anke Ehlersová v novém díle vědeckého podcastu „Risk“ německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR). Ve vysokých dávkách však může kofein způsobovat pocení, úzkost a poruchy srdečního rytmu a také ovlivňovat růst plodu v děloze matky. V extrémních případech může být těžké předáv ...
https://bezpecnostpotravin.cz/chemicky-koktejl-v-rece-labe-ohrozuje-vodni-zivot/
Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: Biologické centrum AV ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Labe_Pixabay-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Labe_Pixabay-768x384.jpg 768w" alt="" width="921" height="460" class="wp-image-83253" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto (Pixabay)
Mezinárodní vědecký tým zahrnující i kolegy z Hydrobiologického ústavu BC AV ČR publikoval rozsáhlou studii, která zmapovala chemické znečištění řeky Labe od pramene v Krkonoších až po její ústí do Severního moře. V rámci výzkumu vědci analyzovali více než 700 různých organických látek, včetně pesticidů, léčiv, průmyslových chemikálií a jejich rozkladných produktů, a zároveň testovali jejich účinky na vodní organismy pomocí tzv. biotestů. Výsledky ukázaly, že ačkoliv bylo možné konkrétně určit pouze malou část toxických účinků, v řadě případů koncentrace škodlivých látek překračovaly bezpečné limity.
Zejména látky s est ...
https://bezpecnostpotravin.cz/houbove-kompostovani-omezuje-sireni-patogenu-a-genu-s-rezistenci/
Vydáno: 29. 4. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/hnuj_kravsky_orez-300x149.jpg 300w" alt="" width="643" height="319" class="wp-image-72568" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tradiční kompostování často selhává kvůli nízké účinnosti degradace lignocelulózy a výskytu patogenů i genů s rezistencí vůči antibiotikům. Přenos těchto genů v půdě navíc zvyšuje používání antibiotik v chovech dobytka, například oxytetracyklinu. Ohrožuje to bezpečnost zemědělství.
Výzkumný tým čínského akademického Kunming Institute využil technologii mikrobiální konverze k vytvoření uzavřeného systému, který zahrnuje slámu z pěstovaných plodin, chlévský hnůj a použité houbové substráty, přičemž umožňuje zelené a efektivní využívání organické hmoty k podpoře růstu plodin.
Badatelé vycházeli z velkého množství dos ...