30. říjen 2025
30
říjen

Dlouhotrvající epidemie Salmonely Strathcona ST2559 ve více zemích související s konzumací rajčat v EU

https://bezpecnostpotravin.cz/dlouhotrvajici-epidemie-salmonely-strathcona-st2559-ve-vice-zemich-souvisejici-s-konzumaci-rajcat-v-eu/ Vydáno: 30. 10. 2025 Autor: EFSA V Evropské unii pokračuje dlouhodobá přeshraniční epidemie Salmonella Strathcona ST2559. Od roku 2023 do 30. září 2025 bylo v 17 zemích EU/EHP identifikováno 418 potvrzených případů S. Strathcona ST2559 (186 dalších případů od prvního rychlého posouzení ohniska zveřejněného dne 12. listopadu 2024): Rakousko (76), Chorvatsko (3), Česko (11), Dánsko (12), Estonsko (2), Finsko (5), Francie (24), Německo (113), Irsko (6), Itálie (123), Lucembursko (5), Nizozemsko (5), Norsko (4), Slovensko (6), Slovinsko (10), Španělsko (3) a Švédsko (10). Případy byly hlášeny také ve Spojeném království (73), Kanadě (10) a USA (24). Nejčastěji navštěvovanou zemí v souvislosti s případy souvisejícími s cestováním byla Itálie. Rajčata zůstávají primárním potravinovým vektorem v několika vyšetřováních tohoto dlouhodobého multikulturního ohniska. V roce 2025 nové vyšetřování ohniska v Rakousku potvrdilo, že zdrojem infekce jsou malá rajčata ze Sicílie (Itálie), stejně jako tomu bylo v případě ohniska v Rakousku v roce ...

30. říjen 2025
30
říjen

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – říjen 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-rijen-2025/ Vydáno: 30. 10. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin). Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity. Akrylamid Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení. Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách. Koncem tohoto léta by mělo proběhnou jednání k revizi aktuálních porovnávacích hodnot a stanovení porovnávacích hodnot pro další kategorie potravin. Aktuálně probíhá diskuse nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV ...

30. říjen 2025
30
říjen

TZ PKČR: Potravinářská komora ČR získala ocenění za dlouholetou podporu konference zpracovatelů masa MEATING

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-pkcr-potravinarska-komora-cr-ziskala-oceneni-za-dlouholetou-podporu-konference-zpracovatelu-masa-meating/ Vydáno: 30. 10. 2025 Autor: Potravinářská komora ČR Tisková zpráva 30. 10. 2025 – Potravinářská komora ČR obdržela diplom a také poděkování od Českého svazu zpracovatelů masa za dlouholetou podporu konference MEATING, což je hlavní profesní událost tuzemského masného průmyslu. Ocenění bylo uděleno na 25. ročníku, který se konal v Brně. Konference MEATING není jen o suchých faktech, ale především o setkávání a navazování kontaktů. Jde o největší oborovou událost, kde se setkávají klíčoví hráči z celého masného oboru – od majitelů podniků, technologů a akademiků až po nákupčí z obchodních řetězců. Společně zde sdílejí nejnovější informace a trendy, diskutují o aktuálních legislativních novinkách a analyzují makroekonomický vývoj v odvětví zpracování masa a masných výrobků. „Diplom od Svazu zpracovatelů masa je skvělou motivací do dalších let. MEATING je místem, kde se rodí trendy a kde se diskutuje o budoucnosti oboru, ať už jde třeba o snižování uhlíkové stopy až po inovace. Naše podpora této konference je investicí do konkurenceschopno ...