17. říjen 2024
17
říjen

Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní testování ukázalo, že to jde

https://bezpecnostpotravin.cz/skolni-stravovani-se-po-30-letech-zmeni-pilotni-testovani-ukazalo-ze-to-jde/ Vydáno: 17. 10. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Mame-to-na-taliri-300x114.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/10/Mame-to-na-taliri-768x292.jpg 768w" alt="" width="921" height="350" class="wp-image-72446" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Tisková zpráva – Školní jídelny se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování, která v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Pilotní testování připravovaných změn potvrdilo jejich proveditelnost. Aktualizované složení spotřebního koše se pak promítne do novely vyhlášky o školním stravování. Počítá se i s vydáním detailní metodiky, která má jídelny edukovat a pomoci připravit na změny v praxi. Informace jsou dostupné i na webu  https://www.mametonataliri.cz/. Na změnách pracuje pod záštitou ministra zdravotnictví Vlastimila Válka Mezirezortní pracovní skupina pro institucionální stravován ...

17. říjen 2024
17
říjen

Evropský průzkum odhalil pět prohřešků Čechů vůči zdravému stravování. Máte je na talíři i vy?

https://bezpecnostpotravin.cz/evropsky-pruzkum-odhalil-pet-prohresku-cechu-vuci-zdravemu-stravovani-mate-je-na-taliri-i-vy/ Vydáno: 17. 10. 2024 Autor: Ministerstvo zdravotnictví https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-768x413.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-1536x825.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/obed_orez-2048x1101.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="550" class="wp-image-41399" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Chceme jíst zdravě, ale chybí nám vůle ke změně. Na vině jsou především ceny. Nový průzkum Barometr FOOD odhalil pět stravovacích prohřešků Čechů, mezi něž mimo jiné patří nedostatek času na oběd, přílišná konzumace masa či nedostatečný příjem zeleniny. V situaci, kdy průměrné ceny poledního menu dosahují 192 Kč a třetina domácností za stravování utratí až 30 % svých příjmů, je pro strávníky i provozovatele restaurací nesnadné udržet krok se zdravý ...

16. říjen 2024
16
říjen

Katarální horečka ovcí; aktuální informace k 15. 10. 2024

https://bezpecnostpotravin.cz/kataralni-horecka-ovci-aktualni-informace-k-9-9-2024/ Vydáno: 16. 10. 2024 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/09/ovce_jedna_lista-768x441.jpg 768w" alt="" width="785" height="451" class="wp-image-71257" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Aktuality k nákazové situaci  15. 10. 2024V uplynulém týdnu přibylo v České republice celkem devět nových ohnisek katarální horečky ovcí (šest z nich v Ústeckém, dvě v Plzeňském a jedno v Jihočeském kraj). V nových ohniscích se nachází bezmála 800 kusů skotu. Na všech hospodářstvích byla přijata opatření s cílem zabránit šíření nákazy. Zároveň zůstávají v platnosti aktualizovaná celostátní opatření. V České republice je aktuálně 54 ohnisek katarální horečky ovcí. V nich se nachází téměř 7 700 zvířat.Státní veterinární správa v reakci na vývoj nákazové situace rozšiřuje pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí o ...