9. září 2025
9
září

Zemědělství v roce 2024: Živočišná výroba jde nahoru

https://bezpecnostpotravin.cz/zemedelstvi-v-roce-2024-zivocisna-vyroba-jde-nahoru/ Vydáno: 9. 9. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez-300x122.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez-768x312.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez-1536x625.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_kravicky-orez.jpg 1884w" alt="" width="1024" height="416" class="wp-image-86597" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Podle zveřejněné Zprávy o stavu zemědělství ČR za rok 2024 (tzv. Zelená zpráva) se v loňském roce významně zlepšila situace v živočišné výrobě. Dobré jsou i některé výsledky rostlinné výroby. Naopak se prohloubila pasivní bilance českého agrárního zahraničního obchodu. Zelenou zprávu aktuálně vydalo na svém webu Ministerstvo zemědělství (MZe). V České republice v loňském roce oproti většině člens ...

9. září 2025
9
září

Konec tekutého kouře. Evropská unie zakáže uzená aromata v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/konec-tekuteho-koure-evropska-unie-zakaze-uzena-aromata-v-potravinach/ Vydáno: 9. 9. 2025 Autor: Potravinářská komora ČR https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_chipsy-orez-300x175.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/09/shutterstock_chipsy-orez-768x447.jpg 768w" alt="" width="943" height="549" class="wp-image-86592" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Evropská unie rozhodla, že z regálů zmizí některé potraviny obsahující uzenou příchuť vytvořenou pomocí kouřových aromat. Nejde tedy o tradičně uzené výrobky, ale o ty, u nichž byla tato látka vyvinuta jako alternativa k běžnému uzení a zároveň neprošly schválením EU. Výrobci nyní musí receptury upravit a dosáhnout kouřové chuti jiným způsobem, a to bez navýšení nákladů. Kouřová aromata byla původně vyvinuta jako alternativa k tradičnímu uzení a měla dodat typickou chuť a barvu potravinám bez ...

9. září 2025
9
září

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v srpnu 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-srpnu-2025/ Vydáno: 9. 9. 2025 Autor: HSHMP Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 8. – 31. 8. 2025 celkem 88 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 14 finančních sankcí v celkové výši 64 500,- Kč. V 1 případě byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.    Na základě podnětu se uskutečnilo 5 kontrol, podněty se týkaly obtěžování kouřem z cigaret v restauraci, výskytu hmyzu a nedostatečné teploty teplých pokrmů v provozovnách sociálních služeb. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 31 kontrol. Ve 13 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný. V provozovnách stravovacích služeb v měsíci srpnu byly zjištěny nedostatky zejména v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, v provozní hygieně, v obecných požadavcích na potravinářské prostory, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a produktů a v dod ...