Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/spolecnost-pro-vyzivu-slavi-80-let-osm-desetileti-odbornosti-prevence-a-podpory-zdraveho-zivotniho-stylu/
Vydáno: 9. 10. 2025
Autor: Společnost pro výživu
Foto: Společnost pro výživu
Tisková zpráva – Společnost pro výživu (SPV), nezávislé mezioborové sdružení odborníků na výživu, slaví 80 let od svého založení. Jubileum připomněla výroční konference „Výživa napříč obory“, která se uskutečnila 25. září a zaměřila se na historii a současnost výživy, globální trendy, problematiku obezity i vzdělávání dětí v oblasti stravování.
Konference se uskutečnila v prostorách poskytnutých Nadačním fondem Albert, který navíc zajistil občerstvení pro všechny zúčastněné. Nadační fond Albert se Společností pro výživu dlouhodobě spolupracuje, a to především v oblasti podpory zdravého životního stylu a edukace veřejnosti.
„Výživa je jednou ze základních podmínek života, a proto se její problematikou zabývá celá společnost. Od produkce jejich zdrojů, přes zpracování po distribuci. Výživa umožňuje život, ale také ho může při nesprávných aplikacích ohrozit. Výživa je i vědeckým oborem, který má svá pravidla a vyžaduje předávání informací. Výživa vyžaduje i celos ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vegansky-steak-miri-na-blacklist-europoslanci-rozhodli-co-je-a-neni-maso/
Vydáno: 9. 10. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/rostlinne-alternativy-masa-300x115.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/rostlinne-alternativy-masa-768x294.jpg 768w" alt="" width="800" height="306" class="wp-image-87199" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Evropský parlament schválil nové nařízení, podle něhož se za maso mohou označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Výrazy jako „steak“, „řízek“ nebo „burger“ tak nově nesmějí nést rostlinné alternativy. Pravidla začnou platit od příštího roku, pokud je potvrdí Rada EU.
Potravinářská komora ČR krok vítá. Podle jejího mluvčího Marka Zemánka nové znění „konečně přináší dlouho očekávané vyjasnění pojmu ‚maso‘ a stanovuje jednoznačný rámec pro jeho používání“. Komora upozorňuje, že vymezení bylo v minulosti opakovaně zpochybňováno i před Soudním dvorem EU, který ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-zari-2025/
Vydáno: 9. 10. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu hraboše polního Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily mírný nárůst populací tohoto škůdce. Z celorepublikového průměru 221 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v srpnu stouply hodnoty v září na 375 AVN/ha. S ohledem na změnu prahu škodlivosti u víceletých plodin z 200 na 400 AVN/ha tak odpovídal celorepublikový průměr hodnotě 1,1násobku dle přepočtu napříč sledovanými plodinami.
Inspektoři ÚKZÚZ ...