Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-ktere-si-vyrobime-doma/
Vydáno: 19. 3. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství
Co jsou to kontaminanty v potravinách a jak se dostávají do potravin?
Kontaminanty jsou látky, které nebyly do potravin přidány záměrně. Mohou se do potravin dostat kdykoli během jejich výroby, manipulace, skladování, zpracování, distribuce nebo mohou pocházet také ze životního prostředí. Tyto látky mohou ovlivnit kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin, a proto je nutné jejich přítomnost pečlivě sledovat. Dozorové orgány jako jsou Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský pravidelně monitorují potravinový řetězec, aby zajistily bezpečnost potravin, které konzumujeme. Tyto dozorové orgány sledují například obsahy kovů, mykotoxinů, rostlinných toxinů, rezidua veterinárních léčiv nebo rezidua pesticidů v potravinách.
Kontaminanty vznikající při domácí přípravě potravin
Při domácí tepelné úpravě potravin mohou vznikat různé kontaminanty, které mohou ovlivnit jejich kvalitu a bezpečnost. Patří mezi ně například akrylamid, polycyklické aromatické uh ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vytvarna-soutez-2025-zapojte-se-do-oslav-svetoveho-dne-mleka/
Vydáno: 19. 3. 2025
Autor: MILCOM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Svetovy-den-mleka_soutez-300x127.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Svetovy-den-mleka_soutez-768x326.jpg 768w" alt="" width="770" height="327" class="wp-image-77353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. vyhlašuje výtvarnou soutěž pro žáky 1. a 2. stupně základních škol! Vytvořte kresbu, malbu nebo koláž na téma „Mléčná fantazie – Oslava světového dne mléka“ a zapojte se do soutěže plné kreativity.
Kategorie: 1. stupeň ZŠ (1.–5. třída) 2. stupeň ZŠ (6.–9. třída) Speciální kategorie – kolektivní práce
Podmínky: Maximální formát A3 Fantazii se meze nekladou!
Důležité termíny: Odevzdání prací do: 25. 4. 2025 Vyhlášení výsledků: 28. 5. 2025 v rámci Oslavy mléka v Národním zemědělském muzeu
Podrobnosti najdete na zde.Let ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-dostane-nova-nutricni-doporuceni-szu-zahajuje-jejich-aktualizaci/
Vydáno: 19. 3. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zdrave-potraviny_smes_orez-300x143.jpg 300w" alt="" width="752" height="358" class="wp-image-76483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Dle nového reportu Světové zdravotnické organizace (WHO) žije v České republice s obezitou již 26% dospělých, projekce navíc ukazují, že toto číslo bude dále narůstat. Obezita zvyšuje riziko rozvoje celé řady onemocnění, včetně srdečních nemocí nebo rakoviny. Výživa je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro rozvoj nemoci. Podle zpráv Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) rizikové stravovací návyky přispívají k téměř čtvrtině všech preventabilních úmrtí. I přesto ČR, na rozdíl od jiných států, nemá již téměř 20 let k dispozici oficiální aktualizovaná výživová doporučení, garantovaná a vytvořená odbornou státní instit ...