19. březen 2025
19
březen

Kontaminanty, které si vyrobíme doma

https://bezpecnostpotravin.cz/kontaminanty-ktere-si-vyrobime-doma/ Vydáno: 19. 3. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství Co jsou to kontaminanty v potravinách a jak se dostávají do potravin? Kontaminanty jsou látky, které nebyly do potravin přidány záměrně. Mohou se do potravin dostat kdykoli během jejich výroby, manipulace, skladování, zpracování, distribuce nebo mohou pocházet také ze životního prostředí. Tyto látky mohou ovlivnit kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin, a proto je nutné jejich přítomnost pečlivě sledovat. Dozorové orgány jako jsou Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Státní veterinární správa a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský pravidelně monitorují potravinový řetězec, aby zajistily bezpečnost potravin, které konzumujeme.  Tyto dozorové orgány sledují například obsahy kovů, mykotoxinů, rostlinných toxinů, rezidua veterinárních léčiv nebo rezidua pesticidů v potravinách. Kontaminanty vznikající při domácí přípravě potravin Při domácí tepelné úpravě potravin mohou vznikat různé kontaminanty, které mohou ovlivnit jejich kvalitu a bezpečnost. Patří mezi ně například akrylamid, polycyklické aromatické uh ...

19. březen 2025
19
březen

Výtvarná soutěž 2025 – zapojte se do oslav Světového dne mléka!

https://bezpecnostpotravin.cz/vytvarna-soutez-2025-zapojte-se-do-oslav-svetoveho-dne-mleka/ Vydáno: 19. 3. 2025 Autor: MILCOM https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Svetovy-den-mleka_soutez-300x127.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Svetovy-den-mleka_soutez-768x326.jpg 768w" alt="" width="770" height="327" class="wp-image-77353" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. vyhlašuje výtvarnou soutěž pro žáky 1. a 2. stupně základních škol! Vytvořte kresbu, malbu nebo koláž na téma „Mléčná fantazie – Oslava světového dne mléka“ a zapojte se do soutěže plné kreativity.  Kategorie: 1. stupeň ZŠ (1.–5. třída) 2. stupeň ZŠ (6.–9. třída) Speciální kategorie – kolektivní práce  Podmínky: Maximální formát A3 Fantazii se meze nekladou!  Důležité termíny: Odevzdání prací do: 25. 4. 2025 Vyhlášení výsledků: 28. 5. 2025 v rámci Oslavy mléka v Národním zemědělském muzeu Podrobnosti najdete na zde.Let ...

19. březen 2025
19
březen

Česká republika dostane nová nutriční doporučení – SZÚ zahajuje jejich aktualizaci

https://bezpecnostpotravin.cz/ceska-republika-dostane-nova-nutricni-doporuceni-szu-zahajuje-jejich-aktualizaci/ Vydáno: 19. 3. 2025 Autor: SZÚ https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Zdrave-potraviny_smes_orez-300x143.jpg 300w" alt="" width="752" height="358" class="wp-image-76483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva – Dle nového reportu Světové zdravotnické organizace (WHO) žije v České republice s obezitou již 26% dospělých, projekce navíc ukazují, že toto číslo bude dále narůstat. Obezita zvyšuje riziko rozvoje celé řady onemocnění, včetně srdečních nemocí nebo rakoviny. Výživa je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro rozvoj nemoci. Podle zpráv Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) rizikové stravovací návyky přispívají k téměř čtvrtině všech preventabilních úmrtí. I přesto ČR, na rozdíl od jiných států, nemá již téměř 20 let k dispozici oficiální aktualizovaná výživová doporučení, garantovaná a vytvořená odbornou státní instit ...