12. květen 2025
12
květen

Nově otevřené tendry EFSA: NAM a nanotechnologie

https://bezpecnostpotravin.cz/nove-otevrene-tendry-efsa-nam-a-nanotechnologie/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: KM EFSA Rádi bychom vás informovali o dvou nových výzvách EFSA k předkládání nabídek EFSA/2025/PO/0005 a EFSA/2025/PO/0006 v oblasti metodik nových přístupů (NAM) a nanotechnologií. Cílem výzev je podpořit využívání metod, při nichž se nepoužívají zvířata, pro hodnocení rizik nanočástic v potravinovém a krmivovém řetězci. soubor dokumentů k výzvám je oznámen prostřednictvím internetových stránek EFSA a je k dispozici na portálu EU Funding & Tenders Portal. Nabídku do výběrového řízení může předložit jedna organizace, ale doporučuje se konsorcium, protože může lépe pokrýt cílové odborné znalosti v každém z cílů. Integrace metodik nového přístupu do hodnocení chemických rizik: případové studie týkající se nanoplastů v potravinách (NAMs4Nanoplastics) Cílem výzvy je řešit konkrétní případy nanoplastů v potravinách. Celkovým cílem NAMs4NANOPlastics je otestovat integraci údajů metodik nového přístupu (NAMs) s pilotní případovou studií zabývající se posouzením nebezpečnosti/rizik nanoplastů v potravinách, konkrétně provést pilotní studii týkající se použ ...

12. květen 2025
12
květen

Série Bezpečná výživa – Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi

https://bezpecnostpotravin.cz/serie-bezpecna-vyziva-chut-a-vune-potravin-od-vyzkumu-pres-legislativu-k-praxi/   Vydáno: 9. 5. 2025 Autor: Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Chut-a-vune-Bezpecna-vyziva2_jpeg-300x150.jpeg 300w" alt="" width="756" height="378" class="wp-image-83460" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" /> Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha si Vás dovoluje pozvat na nový seminář ze série BEZPEČNÁ VÝŽIVA, tentokrát s názvem Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi. Seminář se uskuteční v úterý 10. června 2025 v prostorách VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6, posluchárna BII. Seminář je otevřen všem, kteří se zajímají o problematiku chuti a vůně potravin — ať už z pohledu výzkumu, kontroly, legislativy či aplikace v praxi. Podrobný program semináře naleznete zde: http://www.seminar.vscht.cz/BV_2025/ V případě zájmu o účast využijte registrační odkaz: http:// ...

12. květen 2025
12
květen

Potraviny bez lepku na „Gluten-Free Prague Expo“, 17. 5. 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/potraviny-bez-lepku-na-gluten-free-prague-expo-17-5-2025/ Vydáno: 12. 5. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Gluten-free-expo-300x208.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/Gluten-free-expo-768x532.jpg 768w" alt="" width="810" height="561" class="wp-image-83506" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> V sobotu 17. května se koná v areálu výstaviště v Praze-Letňanech „Gluten-Free Prague Expo“. Akce je organizovaná Společností pro bezlepkovou dietu, která ji už tradičně pořádá pro své členy i širokou veřejnost. Na programu jsou přednášky lékařů a odborníků na bezlepkovou dietu, současně je v jedné z hal organizován trh bezlepkových potravin, kde se sjedou výrobci a prodejci bezlepkového zboží. Výhodou pro zákazníky je možnost nákupu čerstvých potravin, které se jinak hůře dostanou (čerstvé pečivo, dezerty, masné výrobky…) nebo zboží od menších firem. Navštivte náš stánek CARC, kde odborníci na bezlepkovou výživu z Odboru potravinářství seznámí účas ...