Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
BIOEAST HUB CR a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně pořádají 14. října 2025 v Praze workshop, který představí evropské Partnerství pro agroekologii a dále se bude věnovat rozvoji a podpoře bioekonomiky na české i evropské úrovni.
Program akce a registrační formulář naleznete zde.
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-uherskych-salamu-2025/
Vydáno: 14. 10. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/uzeniny_uhersky-salam_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/uzeniny_uhersky-salam_orez-768x372.jpg 768w" alt="" width="927" height="449" class="wp-image-87261" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test uherský salámů 2025“ v časopise dTest 10/2025.
Po uherském salámu nesaháme každý den, a když už, tak očekáváme něco výjimečného. Je naše očekávání správné? To zjišťovala laboratoř u 13 vzorků originálních i napodobených uherských salámů. Výsledkem je nepříjemné překvapení. Uherské salámy trápí stejné problémy s kvalitou jako kterékoliv jiné uzeniny. Hlavním nešvarem části testovaných výrobků bylo opět nedodržení slibovaného obsahu masa.
Po uherském salámu nesaháme každý den, a když už, tak čekáme něco výjimečného. Do testu jsme nakoupili 13 krájených i ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvorili-prirodni-plasty-pro-kazdodenni-pouziti/
Vydáno: 14. 10. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/obaly_na-ovoce_orez-300x150.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/obaly_na-ovoce_orez-768x384.jpg 768w" alt="" width="875" height="437" class="wp-image-87256" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Odborníci Monash University dokázali přeměnit potravinový odpad na tenké filmy z plastů přírodního původu, které by mohly jednou nahradit obaly vyráběné z ropných produktů. Představují kompostovatelnou alternativu k tenkým plastům běžně používaným v potravinářství nebo také zemědělství.
Badatelé vybrali dva různé kmeny bakterií, Smícháním jejich polymerů vytvořili plastové filmy, které se chovají jako konvenční plasty a mohou být formovány do různých tvarů a objektů.
Klíčovou roli sehrály dvě půdní bakterie Cupriavidus necator a Pseudomonas putida. Vědci ...