Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/nova-era-stravovani-na-ministerstvu-zdravotnictvi-se-sesli-sefkuchari-z-nemocnic-skol-ale-i-ti-kteri-se-dlouhodobe-venuji-vzdelavani/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví
Foto: MZe
Tisková zpráva – Stravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při jejich zavádění. Jedním z klíčových faktorů pro úspěšnou změnu jsou kuchaři a kuchařky, kteří dokáží pravidla zdravého stravování proměnit v chutná, pestrá a atraktivní jídla. Ti se včera sešli na ministerstvu zdravotnictví v rámci aktivit Meziresortní pracovní skupiny pro problematiku institucionálního stravování.
„Přeji si, aby se každé jídlo ve veřejném stravování stalo příležitostí ke zdravějšímu a kvalitnějšímu životu. Nestačí nastavit pravidla, musíme také podpořit ty, kteří vaří. Tým kuchařů má za cíl dát této profesi novou energii a prostor pro růst,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
Na tuto potřebu reaguje nově vznikající Síť kuchařů ambasadorů, k ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mrazene-kure-z-polska-obsahovalo-salmonely/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/kure_Cedrob_Polsko_orez-300x142.jpg 300w" alt="" width="460" height="218" class="wp-image-83373" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se na českém trhu distribuovalo mražené kuře z Polska, v němž byl zjištěn obsah salmonel. Menší část zásilky se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se již prodala. Kuřata byla distribuována především do stravovacích zařízení, část se prodala koncovým zákazníkům v maloobchodních prodejnách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Datum spotřeby mraženého výrobku vyprší až za 19 měsíců. Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu.
SVS obdržela informaci o přítomnosti výrobku, v němž vyšetření zjistilo Salmo ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-efsa-otevreny-nastroj-mcra-pro-prospektivni-hodnoceni-kumulativnich-rizik/
Vydáno: 6. 5. 2025
Autor: KM EFSA
EFSA a holandský RIVM spolupracují na zavedení hodnocení dietárního rizika kombinované expozice více pesticidům pomocí nástroje Monte Carlo Risk Assessment (MCRA). Tento typ hodnocení rizika se také označuje jako hodnocení kumulativního rizika (CRA) nebo hodnocení rizika směsí (MRA).
Rozlišuje se mezi retrospektivním CRA, jehož cílem je odhadnout potenciální rizika pro konkrétní populace v nedávném minulém období, a prospektivním CRA, který se zaměřuje na odhad potenciálních rizik v souvislosti se schvalováním pesticidů, povolováním přípravků nebo stanovováním maximálních limitů reziduí (MRL).
Tento informativní webinář pro zúčastněné strany se zaměří na metodiku prospektivního CRA a její použití pomocí nástroje MCRA.
Webinář se bude konat 26. května 2025 v 9.30 – 11.20 hod.
Hlavním cílem webináře je:
poskytnout přehled o probíhajících činnostech úřadu EFSA v oblasti hodnocení kumulativních rizik pesticidů
nabídnout vhled do retrospektivní i prospektivní metodiky CRA
ukázat, jak lze prospektivní CRA provádět po ...