Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pristup-szpi-k-povinnosti-provozovatele-vest-evidencni-knihu-vstupu-a-vystupu/
Vydáno: 7. 10. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/SZPI_lista_logo-300x98.jpg 300w" alt="" width="612" height="200" class="wp-image-86088" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dotaz:
Kdo má povinnost vést evidenční knihu vstupů a výstupů a jaké jsou její náležitosti ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2018/273 a prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/274? – ad kapitola I a II stanoviska
Jakou má mít evidenční kniha podobu? – ad kapitola III stanoviska
Jaké jsou lhůty pro zaznamenání údajů do EK? – ad kapitola IV stanoviska
Kdy a jak se provádí uzávěrka EK? – ad kapitola V stanoviska
Jak dlouho se uchovávají EK? – ad kapitola VI stanoviska
Odpověď:
Právní rámec
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zeměd ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prirucka-pro-producenty-medu-a-dalsich-vcelich-produktu/
Vydáno: 7. 10. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/vcely_plastev_SVS-300x129.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/vcely_plastev_SVS-768x331.jpg 768w" alt="" width="800" height="345" class="wp-image-87115" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: zdroj SVS
Státní veterinární správa zveřejnila na svém webu praktickou příručku určenou všem včelařům a zpracovatelům včelích produktů.
Publikace shrnuje legislativní požadavky, které musí chovatelé včel a zpracovatelé medu a dalších včelích produktů splňovat. Věnuje se celému procesu od registrace chovatele dle plemenářského zákona přes požadavky na provozovny zpracovávající včelí produkty až po označování finálních výrobků z medu či s jeho obsahem.
Publikace je volně dostupná zde.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/Prirucka-pro-vcelare-210x300.jpg 210w" alt="" width="414" height="591 ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hepatitida-a-nemoc-spinavych-rukou/
Vydáno: 6. 10. 2025
Autor: HSHMP
Ilustrační obrázek: zdroj HSHMP
V Praze rychle přibývá případů onemocnění hepatitidou A. Nemoc se šíří čím dál rychleji mezi běžnou populací a proto je důležité se chránit, nejlépe očkováním.
Co je hepatitida A
Infekční onemocnění jater, známé jako „nemoc špinavých rukou“.
Přenáší se zejména při nedostatečné hygieně (ze stolice do úst, tzv. fekálně-orální přenos).
Příznaky: únava, nechutenství, nevolnost, horečka, bolesti břicha, světlá stolice a tmavá moč, zežloutnutí kůže a očí.
Nemoc může vyřadit člověka z běžného života na několik týdnů.
Virus je velmi odolný a snadno se šíří.
Hrozí komplikace, zejména u lidí s nemocnými játry a u závislých na drogách nebo alkoholu.
Proč je virová hepatitida A tak záludná
Virus je mimořádně odolný, přežívá dlouho na povrchu různých materiálů a nezničí ho ani mráz.
U dětí bývá průběh bez příznaků, takže mohou nemoc nepozorovaně šířit..
U jinak zdravého člověka vyřadí týdny z běžného života, u rizikových skupin může způsobit vážné zdravotní komplikace i smrt.
Očkování – nejlepší ochrana na celý život
Ochrání vás dlouhodobě ...