Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vylepsena-bakterie-zneskodnuje-methylrtut-v-plodech-more/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Geneticky upravená bakterie dokáže detoxifikovat vysoce nebezpečnou methylrtuť. Experimenty odborníků UCLA a Scripps Institution of Oceanography doložily, že tato bakterie úspěšně omezuje množství rtuti, která se dostane do mozku a embryí myší krmených stravou bohatou na ryby.
Když se rtuť dostane do oceánu, změní se na velmi toxickou methylrtuť. Ta má mimo jiné sklon se hromadit ve tkáních organismů, takže její koncentrace narůstá podél potravního řetězce směrem k vrcholovým predátorům, jako jsou třeba lidé.
Badatelé geneticky vylepšili bakterii Bacteroides thetaiot ...
https://bezpecnostpotravin.cz/biotrin-vydava-nove-video-jak-nbt-zlepsuji-vlastnosti-plodin-v-nasem-jidelnicku/
Vydáno: 12. 5. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/BIOTRIN-uvadi-video-300x121.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/BIOTRIN-uvadi-video-768x309.jpg 768w" alt="" width="914" height="368" class="wp-image-83484" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Věděli jste, že pomocí nových technik šlechtění (NBT) lze snížit obsah akrylamidu v bramborech, zvýšit odolnost kukuřice vůči suchu nebo získat bezlepkovou odrůdu pšenice? Nejen to se dozvíte v našem novém videu zaměřeném na příklady plodin, které byly upraveny pomocí NBT a jež přinášejí značné benefity pro spotřebitele.
Navazujeme tak na první video zaměřené na obecné představení NBT a přibližujeme praktické využití editovaných plodin.
Objevujte s námi fascinující svět moderních biotechnologií a výhody, jež NBT pro náš každodenní život nabízejí!
Video naleznete zde:
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2 ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-instantnich-detskych-kasi-2025/
Vydáno: 9. 5. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/kase_detska_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/05/kase_detska_orez-768x413.jpg 768w" alt="" width="800" height="430" class="wp-image-83449" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test instantních dětských kaší 2025“ v časopise dTest 5/2025.
Po šestém měsíci věku se s ní setká při večeři, snídani nebo odpolední svačině asi každé dítě. Řeč je o obilné kaši. Rodiče považují za samozřejmé, že prodávaná výživa pro malé děti vyhovuje těm nejpřísnějším požadavkům na zdravotní nezávadnost. My také, přesto jsme se to rozhodli ověřit v nezávislé laboratoři. Výsledky nás nemile překvapily. Na souboru devíti výrobků jsme totiž použili úplně celou škálu známek.
Kvalita potravin pro malé děti naše čtenáře obzvláště zajímá. Rozhodli jsme se proto připravit test instantních obilných ka ...