Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/
Vydáno: 25. 3. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Aktuality k nákazové situaci
21. 3. 2025Kvůli nově potvrzeným ohniskům slintavky a kulhavky (SLAK) na Slovensku vydala Státní veterinární správa (SVS) nová celostátní mimořádná veterinární opatření (MVO), která zakazují přepravu vnímavých zvířat a tepelně neopracovaných produktů z těchto zvířat ze Slovenska. Rovněž se obnovují kontroly na česko-slovenské hranici i ve vnitrozemí s policií a celníky. Preventivní mimořádná opatření směřují k tomu, aby ČR ochránila své území před touto nebezpečnou nákazou. Více v tiskové zprávě.
17. 3. 2025Státní veterinární správa (SV ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pouze-tepelne-osetrene-mleko-je-bezpecnou-potravinou/
Vydáno: 25. 3. 2025
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
Konzumace neošetřeného syrového mléka může způsobit závažná onemocnění.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-2-300x158.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-2-768x406.png 768w" alt="" width="873" height="461" class="wp-image-77453" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Neošetřené, tzv. syrové mléko, může být kontaminováno patogeny, jako jsou salmonely, Escherichia coli (E. coli) nebo kampylobakter. Ty mohou způsobit alimentární nákazy nebezpečné zejména pro kojence, malé děti nebo osoby s oslabeným imunitním systémem, jako jsou těhotné ženy a starší lidé. Aby se snížilo riziko nákazy, mělo by se syrové mléko před konzumací zahřát (na teplotu nejméně 72 °C po dobu 15 sekund). To platí zejména v případě, že bylo zakoupeno přímo od výrobce. Balené syrové mléko, prodávané v Německu a označené jako „Vorzugsmilch“ („pr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-zemedelstvi-k-evropske-vizi-pro-zemedelstvi-a-potraviny-chybi-dopadova-analyza-budu-ji-po-evropske-komisi-vyzadovat/
Vydáno: 24. 3. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
Tisková zpráva — Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes na zasedání Rady ministrů EU pro zemědělství v Bruselu vyjádřil připomínky České republiky k návrhu Vize pro zemědělství a potraviny. Tento strategický dokument, který představila Evropská komise v únoru, bude určovat směřování celého sektoru v nadcházejících letech. Proto je podle ministra nutné k němu přistoupit s maximální odpovědností. Během zasedání také ministři a ministryně projednávali budoucnost společné rybářské politiky nebo nákazu slintavky a kulhavky.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-1-300x200.png 300w" alt="" width="469" height="312" class="wp-image-77445" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 331px;" loading="lazy" decoding="async" />
„Jednotlivá opatření, která by z Vize vyplývala a která bychom v důsledku ...