25. březen 2025
25
březen

Slintavka a kulhavka; aktuální informace

https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/ Vydáno: 25. 3. 2025 Autor: SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS Aktuality k nákazové situaci  21. 3. 2025Kvůli nově potvrzeným ohniskům slintavky a kulhavky (SLAK) na Slovensku vydala Státní veterinární správa (SVS) nová celostátní mimořádná veterinární opatření (MVO), která zakazují přepravu vnímavých zvířat a tepelně neopracovaných produktů z těchto zvířat ze Slovenska. Rovněž se obnovují kontroly na česko-slovenské hranici i ve vnitrozemí s policií a celníky. Preventivní mimořádná opatření směřují k tomu, aby ČR ochránila své území před touto nebezpečnou nákazou. Více v tiskové zprávě. 17. 3. 2025Státní veterinární správa (SV ...

25. březen 2025
25
březen

Pouze tepelně ošetřené mléko je bezpečnou potravinou

https://bezpecnostpotravin.cz/pouze-tepelne-osetrene-mleko-je-bezpecnou-potravinou/ Vydáno: 25. 3. 2025 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung Konzumace neošetřeného syrového mléka může způsobit závažná onemocnění. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-2-300x158.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-2-768x406.png 768w" alt="" width="873" height="461" class="wp-image-77453" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Neošetřené, tzv. syrové mléko, může být kontaminováno patogeny, jako jsou salmonely, Escherichia coli (E. coli) nebo kampylobakter. Ty mohou způsobit alimentární nákazy nebezpečné zejména pro kojence, malé děti nebo osoby s oslabeným imunitním systémem, jako jsou těhotné ženy a starší lidé. Aby se snížilo riziko nákazy, mělo by se syrové mléko před konzumací zahřát (na teplotu nejméně 72 °C po dobu 15 sekund). To platí zejména v případě, že bylo zakoupeno přímo od výrobce. Balené syrové mléko, prodávané v Německu a označené jako „Vorzugsmilch“ („pr ...

24. březen 2025
24
březen

Ministr zemědělství: K evropské vizi pro zemědělství a potraviny chybí dopadová analýza. Budu ji po Evropské komisi vyžadovat

https://bezpecnostpotravin.cz/ministr-zemedelstvi-k-evropske-vizi-pro-zemedelstvi-a-potraviny-chybi-dopadova-analyza-budu-ji-po-evropske-komisi-vyzadovat/ Vydáno: 24. 3. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství Tisková zpráva — Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes na zasedání Rady ministrů EU pro zemědělství v Bruselu vyjádřil připomínky České republiky k návrhu Vize pro zemědělství a potraviny. Tento strategický dokument, který představila Evropská komise v únoru, bude určovat směřování celého sektoru v nadcházejících letech. Proto je podle ministra nutné k němu přistoupit s maximální odpovědností. Během zasedání také ministři a ministryně projednávali budoucnost společné rybářské politiky nebo nákazu slintavky a kulhavky. https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/image-1-300x200.png 300w" alt="" width="469" height="312" class="wp-image-77445" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 331px;" loading="lazy" decoding="async" />  „Jednotlivá opatření, která by z Vize vyplývala a která bychom v důsledku ...