Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pouzivani-informaci-o-potravine-zero-alkohol-bez-alkoholu-no-alkohol-nealkoholicky-0-alkoholu-0/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/nealko-pivo_orez-300x162.jpg 300w" alt="" width="596" height="322" class="wp-image-77133" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto
Důvody pro vytvoření
Podíl nápojů, jako jsou nealkoholické a nízkoalkoholické nápoje „alternativy lihovin“, „hotové nápoje“ (RTD), nealkoholické pivo neustále roste, přibývají nové výrobky a roste počet dotazů.
Nápoje jsou využívány mimo jiné řidiči, stanovisko by pomohlo těmto spotřebitelům zorientovat se mezi těmito nápoji a vybrat si takový, který jim zaručí, že po požití nápoje budou mít zaručeno, že nenadýchají alkohol.
Toto stanovisko se nevztahuje na dealkoholizované výrobky z révy vinné, které se řídí požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty, v pla ...
https://bezpecnostpotravin.cz/slintavka-a-kulhavka-aktualni-informace/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-300x131.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Slintavka-a-kulhavka_skot_orez-768x335.jpg 768w" alt="" width="933" height="407" class="wp-image-77123" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SVS
Aktuality k nákazové situaci
10. 3. 2025Virus z uvedeného ohniska byl identifikován jako serotyp O, nicméně fylogenetická analýza ukázala, že se liší od kmene nedávno detekovaného v Německu. K dalšímu zkoumání byl vzorek odeslán do referenční laboratoře v Pirbrightu. V tuto chvíli nejsou k dispozici žádné spolehlivé informace o možném zdroji nákazy a epidemiologické šetření pokračuje.Na postiženém hospodářství již bylo v sobotu zahájeno utrácení zvířat.Dále bylo prověřováno podezření na výskyt nákazy v mléčné farmě přibližně 40 km východně od potvrzeného ohniska, kde byl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hodnoceni-rizik-probiotik-obsahujicich-bakterii-bifidobacterium-breve-m-16v-v-kojenecke-vyzive/
Vydáno: 12. 3. 2025
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Norsky-urad_detska-vyziva-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/Norsky-urad_detska-vyziva-768x365.jpg 768w" alt="" width="933" height="443" class="wp-image-77115" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Dne 4. března 2025 zveřejnil Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) hodnocení zdravotního rizika Bifidobacterium breve M-16V v kojenecké výživě. Na základě žádosti Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NFSA) VKM posoudil, zda mohou existovat zdravotní rizika spojená s podáváním kojenecké výživy (do 12 měsíců) doplněné specifickou probiotickou bakterií (Bifidobacterium breve M-16V). VKM nezjistil žádné krátkodobé negativní zdravotní účinky při konzumaci kojenecké výživy s Bifidobacterium breve M-16V. Existuje však nejistota a omezený výzkum možných dlouhodobých účinků a exis ...