5. květen 2025
5
květen

Plýtvání potravinami: Závažný problém, který můžeme řešit společně…

https://bezpecnostpotravin.cz/plytvani-potravinami-zavazny-problem-ktery-muzeme-resit-spolecne/ Vydáno: 5. 5. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe Věděli jste, že české domácnosti ročně vyhodí přes 420 tisíc tun jídla? Podle průzkumu STEM/MARK zpracovaného pro Ministerstvo zemědělství (MZe) považuje 71 % Čechů plýtvání potravinami za závažný problém, který je třeba urgentně řešit. Přesto se hospodaření s jídlem stále nedaří dostatečně zlepšit. Na úrovni celé Evropské unie se ročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin. Program #Safe2Eat, organizovaný Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe, se zaměřuje na zvyšování informovanosti o správném zacházení s potravinami, které může významně snížit množství potravinového odpadu. Jak můžeme společně snížit plýtvání potravinami? Plánujte nákupy: Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, a vyhněte se impulzivnímu nakupování. Skladujte potraviny správně: Dodržujte chladicí řetězec, uchovávejte potraviny na správné teplotě a používejte vhodné nádoby. Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivost: Datum spotřeby – označuje bezpečnost potraviny, ...

5. květen 2025
5
květen

Rozvoj regulační vědy EFSA: Aktualizované potřeby výzkumu a inovací

https://bezpecnostpotravin.cz/rozvoj-regulacni-vedy-efsa-aktualizovane-potreby-vyzkumu-a-inovaci/ Vydáno: 5. 5. 2025 Autor: KM EFSA Část práce EFSA v oblasti připravenosti je spojena s mobilizací k novým rámcovým výzkumným programům, které zajišťují, aby byly v celé Evropě uspokojeny vědecké potřeby v oblasti regulace. V tomto duchu provedl EFSA v posledních dvou až třech letech několik plánů a prognostických studií. Tyto iniciativy zahrnují celou řadu oblastí souvisejících s hodnocením rizik a regulační vědou. V EFSA Journal byl publikován nový úvodník „Pokrok v regulační vědě EFSA: Aktualizované potřeby výzkumu a inovací“, který obsahuje aktualizaci a syntézu potřeb v oblasti výzkumu a inovací, které by mohly podpořit úsilí EFSA v oblasti regulační vědy v nadcházejících letech. Editorial nastiňuje priority výzkumu a inovací v několika oblastech, včetně: omických technologií, střevního mikrobiomu, nových metodik přístupu (NAM), hodnocení rizik alergenity, souhrnného hodnocení expozice a hodnocení rizik pro životní prostředí (ERA). Kromě shrnutí potřeb v oblasti výzkumu a inovací se dokument zabývá novými výzvami a příležitostmi, které byly identifikovány v rámci nedávnýc ...

2. květen 2025
2
květen

Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2025

https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-17-tyden-2025/ Vydáno: 2. 5. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2025: 21. 4. – 27. 4. 2025 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou h ...