Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/plytvani-potravinami-zavazny-problem-ktery-muzeme-resit-spolecne/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
Věděli jste, že české domácnosti ročně vyhodí přes 420 tisíc tun jídla? Podle průzkumu STEM/MARK zpracovaného pro Ministerstvo zemědělství (MZe) považuje 71 % Čechů plýtvání potravinami za závažný problém, který je třeba urgentně řešit. Přesto se hospodaření s jídlem stále nedaří dostatečně zlepšit. Na úrovni celé Evropské unie se ročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin.
Program #Safe2Eat, organizovaný Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe, se zaměřuje na zvyšování informovanosti o správném zacházení s potravinami, které může významně snížit množství potravinového odpadu.
Jak můžeme společně snížit plýtvání potravinami?
Plánujte nákupy: Nakupujte jen to, co skutečně potřebujete, a vyhněte se impulzivnímu nakupování.
Skladujte potraviny správně: Dodržujte chladicí řetězec, uchovávejte potraviny na správné teplotě a používejte vhodné nádoby.
Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivost:
Datum spotřeby – označuje bezpečnost potraviny, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/rozvoj-regulacni-vedy-efsa-aktualizovane-potreby-vyzkumu-a-inovaci/
Vydáno: 5. 5. 2025
Autor: KM EFSA
Část práce EFSA v oblasti připravenosti je spojena s mobilizací k novým rámcovým výzkumným programům, které zajišťují, aby byly v celé Evropě uspokojeny vědecké potřeby v oblasti regulace. V tomto duchu provedl EFSA v posledních dvou až třech letech několik plánů a prognostických studií. Tyto iniciativy zahrnují celou řadu oblastí souvisejících s hodnocením rizik a regulační vědou.
V EFSA Journal byl publikován nový úvodník „Pokrok v regulační vědě EFSA: Aktualizované potřeby výzkumu a inovací“, který obsahuje aktualizaci a syntézu potřeb v oblasti výzkumu a inovací, které by mohly podpořit úsilí EFSA v oblasti regulační vědy v nadcházejících letech.
Editorial nastiňuje priority výzkumu a inovací v několika oblastech, včetně: omických technologií, střevního mikrobiomu, nových metodik přístupu (NAM), hodnocení rizik alergenity, souhrnného hodnocení expozice a hodnocení rizik pro životní prostředí (ERA). Kromě shrnutí potřeb v oblasti výzkumu a inovací se dokument zabývá novými výzvami a příležitostmi, které byly identifikovány v rámci nedávnýc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-17-tyden-2025/
Vydáno: 2. 5. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 17. týdnu 2025: 21. 4. – 27. 4. 2025 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou h ...