Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/svetovy-den-spanku-letos-jiz-14-brezna-zdravy-spanek-jako-priorita/
Vydáno: 14. 3. 2025
Autor: HSHMP
Upozorňuje na význam a nezastupitelnou úlohu spánku pro zdraví mozku a na rizika problémů se spánkem.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/pixabay_spanek-orez-300x142.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/pixabay_spanek-orez-768x363.jpg 768w" alt="" width="942" height="445" class="wp-image-77182" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Pixabay
Světový den spánku byl poprvé vyhlášen na 14. března 2008 Světovou spánkovou společností, je pořádán každý rok v pátek před březnovou rovnodenností.
Téma letošního Světového dne spánku je: „Udělejte ze zdravého spánku prioritu“
Spánek je nezbytný pro zdraví, je stejně jako výživa a fyzická aktivita nenahraditelný. Podporuje paměť a učení. Během spánku probíhá v mozku „úklid“, podstatné vzpomínky se ukládají, nedůležité se „mažou resp. přesouvají k brzkému zapomenutí“, během spánku zároveň probíhá odstraňování odpadníc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/na-uzemi-cr-neni-v-soucasne-dobe-potvrzen-zadny-pripad-onemocneni-slintavky-a-kulhavky-u-zvirat-riziko-prenosu-nemoci-na-cloveka-je-zanedbatelne/
Vydáno: 13. 3. 2025
Autor: Ministerstvo zdravotnictví, Odbor bezpečnosti potravin MZe, BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/kravy_farmar_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/kravy_farmar_orez-768x423.jpg 768w" alt="" width="909" height="501" class="wp-image-75244" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
V pondělí 10. 3. 2025 zasedala Ústřední nákazová komise ve věci potvrzeného případu slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku. Orgány veterinární správy přijaly již v pátek 7. 3. 2025 první mimořádná veterinární opatření, která byla aktualizována v pondělí 10. 3. 2025. Jejich cílem je ochrana chovů v ČR a snížení rizika přenosu mezi chovy.
Onemocnění slintavkou a kulhavkou patří explicitně k epizootiím. Riziko přenosu na člověka je velmi nízké až zanedbatelné1. Ve středu 12. 3. 2025 ...
https://bezpecnostpotravin.cz/potencial-alternativnich-pestebnich-systemu-v-intenzifikaci-zahradnicke-produkce/
Vydáno: 13. 3. 2025
Autor: ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vertikalni-zemedelstvi_pan_pixabay-300x148.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/03/vertikalni-zemedelstvi_pan_pixabay-768x379.jpg 768w" alt="" width="933" height="461" class="wp-image-77153" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrační foto: Pixabay
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 3. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:
„Potenciál alternativních pěstebních systémů v intenzifikaci zahradnické produkce“PřednášejícíProf. Ing. Robert Pokluda, Ph.D.Ústav zelinářství a květinářství, Zahradnická fakulta MU v Brně
ABSTRAKT
Rostoucí poptávka po udržitelných a efektivních způsobech produkce zahradnických plodin ve ...