18. červenec 2024
18
červenec

Akrylamid se tvoří také v těle

https://bezpecnostpotravin.cz/akrylamid-se-tvori-take-v-tele/ Vydáno: 18. 7. 2024 Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1-300x211.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1-768x540.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1-1536x1080.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/shutterstock_hranolky1.jpg 1890w" alt="" width="1024" height="720" class="wp-image-55034" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Akrylamid je organická sloučenina, která se používá v průmyslu jako surovina pro výrobu plastů (polymerů) a barviv. Přibližně před dvaceti lety bylo zjištěno, že akrylamid vzniká také v potravinách bohatých na sacharidy při tepelné úpravě za vysokých teplot, například při pečení, smažení nebo fritování. Zvláště vysoké koncentrace se vyskytují v bramborových výrobcích, jako jsou hranolky nebo chipsy, ve snídaňových cereáliích, v chlebu (zejména křupavém – Knäckebrotu) a kávě. Dalším zdrojem je tab ...

18. červenec 2024
18
červenec

VK EFSA: Návrh vědecké zprávy o přezkumu metodiky používané pro hodnocení krátkodobé (akutní) dietární expozice reziduím pesticidů v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-vedecke-zpravy-o-prezkumu-metodiky-pouzivane-pro-hodnoceni-kratkodobe-akutni-dietarni-expozice-reziduim-pesticidu-v-potravinach/

Vydáno: 18. 7. 2024
Autor: KM EFSA

Oddělení EFSA pro vzájemné hodnocení pesticidů (Pesticide Peer Review Unit) zahájilo novou veřejnou konzultaci k návrhu vědecké zprávy o přezkumu metodiky používané pro hodnocení krátkodobé (akutní) dietární expozice reziduím pesticidů v potravinách.

Při posuzování rizik pro spotřebitele prováděném v rámci žádostí o stanovení/změnu maximálních limitů reziduí (MLR) nebo o schválení účinných látek používaných v přípravcích na ochranu rostlin hodnotitelé rizik vypočítávají akutní (krátkodobou) expozici ze stravy pomocí metodiky zvané Mezinárodní odhadovaný krátkodobý příjem (IESTI). V roce 2022 Evropská komise (EK) v souladu s článkem 43 nařízení (ES) č. 396/2005 požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o předložení vědecké zprávy o metodice IESTI.

Návrhu dokumentu, instrukce a on-line formulář pro zaslání připomínek najdete na portálu EFSA Connect.

Veřejná konzultace je otevřená do 23. srpna 2024.

Zdroj: EFSA

17. červenec 2024
17
červenec

Průlom v biosyntéze vanilinu: Udržitelná výroba z odpadního ligninu

https://bezpecnostpotravin.cz/prulom-v-biosynteze-vanilinu-udrzitelna-vyroba-z-odpadniho-ligninu/ Vydáno: 17. 7. 2024 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-2-300x198.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-2-768x507.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/07/image-2.png 1200w" alt="" width="1024" height="676" class="wp-image-55022" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 303px;" loading="lazy" decoding="async" /> Vánoční cukroví, bábovka od babičky, nebo snad oblíbený parfém? Kdo by neznal sladkou vůni vanilky. Vzhledem k vysoké ceně a horší dostupnosti pravé vanilky, tedy fermentované tobolky orchidejí z rodu vanilovníků, se často v potravinách i v kosmetice setkáváme s její náhražkou – uměle syntetizovaným vanilinem. Tato sloučenina, která je mimo jiné hlavní složkou přírodního vanilkového extraktu, je v rostlinách syntetizována z kyseliny ferulové prostřednictvím enzymu VpVAN. V laboratoři se však obdobnou syntézu podařilo uskutečnit pouze v miniaturním měřítku nepoužitelném pro průmyslovou výrobu. V současnosti se tedy stá ...