Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-39-tyden-2022.aspx
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 39. týdnu 2022: 26. 9. – 2. 10. 2022 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
30/09/2022
Švédsko
ne ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/mikrobiologove-vylepsili-chut-piva.aspx
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech
Belgičtí badatelé vylepšili chuť piva tím, že identifikovali a upravili gen, který je zodpovědný za podstatnou část chuti tohoto i některých dalších alkoholických nápojů.
Pivo se po celá staletí vařilo v otevřených kádích. V sedmdesátých letech ale pivní průmysl přešel k velkým uzavřeným tankům, které je mnohem snazší plnit, vyprazdňovat a čistit. To umožnilo vařit pivo ve větších objemech a podstatně snížit náklady. Problém je v tom, jak jistě ví každý pivař, že tento postup obvykle zásadně znehodnocuje kvalitu a chuť piva, kvůli nedostatečné tvorbě potřebné vůně.
Během fermentace při vaření piva dochází k tomu, že kvasinky přemění asi 50 procent cukru ve rmutu na etanol a zbytek na oxid uhličitý. Potíž je v tom, že oxid uhličitý zvyšuje tlak ve zmíněných velkých uzavřených nádobách, což v důsledku postihuje chuť piva.
Johan Thevelein z Katholieke Universiteit a jeho tým vyvinuli technologii, kterou lze použít k& ...
Start-up Ocean Arks Tech přišel s řešením, které umožňuje udržitelný chov ryb jako jsou lososi, mořské štiky či tuňáci na otevřeném moři. Pomáhá umělá inteligence i sítě s příměsí mědi.
Společnost, která byla založena roku 2017, nyní bude reprezentovat chilskou start-upovou scénu v mezinárodním akcelerátoru MassChallenge v americkém Bostonu na události, která se uskuteční v říjnu. Pro reprezentaci byla vybrána v celostátní soutěži zástupci vládních organizací ProChile a Corfo. Inovace, která získala patent už v roce 2018, nabízí oproti standardními způsobu chovu ryb u pobřeží především výhodu v podobě zamezení degradace mořského dna a také snížení nemocnosti a úmrtnosti ryb i potřeby užívání antibiotik. Plánovaná kapacita produkce sádek je 4000-5000 metrických tun; navíc s nižšími náklady než u sádek pevninských, pobřežních i těch již existujících na otevřeném moři. Došlo by také k odlehčení náporu na pobřežní zóny, které jsou v mnoha oblastech průmyslem již přetížené. Řešení od Ocean Arks Tech tak umožňuje přesunout veškerou chovnou činnost na otevřené moře, daleko od pevniny, a tím se vyhnout dopadům globálního oteplování, které snižují kvalitu vod a tím i výsledného p ...