18. říjen 2022
18
říjen

Setkání vedoucích rostlinolékařských úřadů Evropské unie v Praze

https://www.bezpecnostpotravin.cz/setkani-vedoucich-rostlinolekarskych-uradu-evropske-unie-v-praze.aspx   Autor: ÚKZÚZ Tisková zpráva ÚKZÚZ Ve dnech 17. až 19. října 2022 probíhá v Praze, v rámci českého předsednictví v Radě EU, třídenní neformální setkání vedoucích nejvyšších rostlinolékařských autorit Evropské unie. Setkání organizuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který je národní organizací ochrany rostlin v České republice. Na programu je diskuze o strategických tématech v oblasti ochrany zdraví rostlin. Setkání v pražském hotelu Vienna House Diplomat se účastní  41 vedoucích národních organizací ochrany rostlin členských států EU, zástupců Evropské komise a Generálního sekretariátu Rady. Hlavní rostlinolékařští úředníci v Praze jednají zejména o přípravě pohotovostních plánů EU rychlé reakce v případě zavlečení prioritních karanténních škůdců a chorob rostlin do EU.   Na seznamu prioritních škodlivých organismů rostlin EU je dvacet škůdců a původců chorob, které po svém zavlečení a rozšíření v EU mohou působit devastující hospodářské škody nejen na zemědělské a lesnické produkci, ale mohou významně ohrozit biodiverzitu a nar ...

18. říjen 2022
18
říjen

Laktobacily mohou usnadnit kompostování gastroodpadu, zjistili vědci

https://www.bezpecnostpotravin.cz/laktobacily-mohou-usnadnit-kompostovani-gastroodpadu-zjistili-vedci.aspx   Autor: MENDELU Informace o výzkumu probíhajícím na Mendelově univerzitě v Brně. Kompostování gastroodpadu je složitý proces, který ne vždy končí úspěchem. Zbytky jídla obsahují velké množství olejů, soli nebo koření. Vznikají tak kyselé šťávy, které mají negativní dopad na počáteční fázi kompostování a mohou dokonce celý proces zastavit. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se zaměřili na to, jak těmto problémům předejít. Zjistili, že pomoci mohou přirozeně se vyskytující bakterie – laktobacily. „V momentu, kdy dáme do kompostéru gastroodpad, vypustí velké množství vody, takzvané kompostovací šťávy. Ta je kyselá a obsahuje plno tuků, vitamínů i minerálů. Taková šťáva inhibuje mikrobiální průběh čili nám zastaví kompostovací proces,“ vysvětlila Ester Kovaříková z Ústavu chemie a biochemie AF MENDELU. Vědci se proto rozhodli otestovat, zda by kompostovací proces nemohlo pozitivně ovlivnit zapojení vybraných mikroorganismů, které by dokázaly navodit správný mikrobiální průběh. „Pracovala jsem hlavně se dvěma skupinami mikroor ...

17. říjen 2022
17
říjen

Potravinářská inspekce zakázala švestková povidla pro nízký obsah ovoce

https://www.bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-zakazala-svestkova-povidla-pro-nizky-obsah-ovoce.aspx   Autor: SZPI Tisková zpráva SZPI Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se intenzivně věnuje případům klamání spotřebitelů a aktuálně zakázala šarži švestkových povidel s cca o třetinu nižším podílem ovocné složky oproti deklaraci na obalu. Potravinářská inspekce nařídila společnosti Albert Česká republika, s.r.o., aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu Gustona ŠVESTKOVÁ POVIDLA s označením data minimální trvanlivosti do 25. 2. 2024, výrobce: RISO - R s.r.o., Košická cesta 2074, 97901 Rimavská Sobota, Slovensko, země původu: Slovensko. Výrobce na etiketě potraviny mj. uvedl: „Pro výrobu 100 g hotového výrobku bylo použito 170 g ovoce“. Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři však potvrdil, že 100 g hotového výrobku bylo vyrobeno pouze ze 111 g ovoce. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny. SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty. U výrobků ze zpracovaného ovoce je uváděna hmotnost ovoce vždy v původním nezpracovaném ...