12. prosinec 2023
12
prosinec

Hlášení v systému RASFF: 49. týden 2023

 https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-49-tyden-2023/ Vydáno: 12. 12. 2023 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 49. týdnu 2023: 4. 12. – 10. 12. 2023 (v češtině). Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU. Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení. V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování.  ...

11. prosinec 2023
11
prosinec

Výzkum a inovace v oblasti potravin 2030 – Cesty k akci 2.0

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkum-a-inovace-v-oblasti-potravin-2030-cesty-k-akci-2-0/ Vydáno: 11. 12. 2023 Autor: KM EFSA Generální ředitelství Evropské komise pro výzkum a inovace nedávno vydalo nejnovější vydání zásadní zprávy „Výzkum a inovace v oblasti potravin 2030 – Cesty k akci 2.0“ , která přináší aktuální informace o iniciativě Evropské komise Potraviny 2030, a která má být vodítkem pro budoucí úvahy o politice výzkumu a inovací v souvislosti s programem Horizont Evropa, strategiemi Od zemědělce ke spotřebiteli, Zelenou dohodou pro Evropu a dalšími oblastmi. Zpráva uvádí 11 akčních cest, kde výzkum a inovace mohou konkrétně přinést společné přínosy týkající se výživy, klimatu, oběhového hospodářství a komunit, a to na různých úrovních: od místní až po mezinárodní. Zdůrazňuje také, že pro úspěch a lepší dopad je zásadní systémový interdisciplinární a transdisciplinární přístup k výzkumu a inovacím. Transformace nejsou pouze technické a akademické, ale zahrnují také sociální, právní, ekonomické, finanční, etické a filozofické rozměry, které je třeba plně začlenit do budoucí politiky a programů výzkumu a inovací. Řízení pro změnu potravinových systémůTransformace měst ...

11. prosinec 2023
11
prosinec

Mohou mikrobi pomoci v boji s plastovým odpadem?

https://bezpecnostpotravin.cz/mohou-mikrobi-pomoci-v-boji-s-plastovym-odpadem/ Vydáno: 11. 12. 2023 Autor: BIOTRIN https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-768x355.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m.jpg 1500w" alt="" width="1024" height="473" class="wp-image-49370" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Vědcům z Univerzity v Edinburghu se podařilo upravit bakterii Escherichia coli tak, aby dokázala účinně přeměnit odpad z polyethylentereftalátu (PET) na kyselinu adipovou. Tato kyselina se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů a používá se k výrobě nylonových materiálů, léků a aromat.  Tento tým vědců už dříve dokázal geneticky upravit E. coli za účelem přeměny hlavní složku starých PET lahví, kyseliny tereftalové, na něco chutnějšího a cennějšího – sloučeninu s vanilkovou příchutí, vanilin.  V nové studii byla kyselina tereftal ...