Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-49-tyden-2023/
Vydáno: 12. 12. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 49. týdnu 2023: 4. 12. – 10. 12. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vyzkum-a-inovace-v-oblasti-potravin-2030-cesty-k-akci-2-0/
Vydáno: 11. 12. 2023
Autor: KM EFSA
Generální ředitelství Evropské komise pro výzkum a inovace nedávno vydalo nejnovější vydání zásadní zprávy „Výzkum a inovace v oblasti potravin 2030 – Cesty k akci 2.0“ , která přináší aktuální informace o iniciativě Evropské komise Potraviny 2030, a která má být vodítkem pro budoucí úvahy o politice výzkumu a inovací v souvislosti s programem Horizont Evropa, strategiemi Od zemědělce ke spotřebiteli, Zelenou dohodou pro Evropu a dalšími oblastmi.
Zpráva uvádí 11 akčních cest, kde výzkum a inovace mohou konkrétně přinést společné přínosy týkající se výživy, klimatu, oběhového hospodářství a komunit, a to na různých úrovních: od místní až po mezinárodní. Zdůrazňuje také, že pro úspěch a lepší dopad je zásadní systémový interdisciplinární a transdisciplinární přístup k výzkumu a inovacím. Transformace nejsou pouze technické a akademické, ale zahrnují také sociální, právní, ekonomické, finanční, etické a filozofické rozměry, které je třeba plně začlenit do budoucí politiky a programů výzkumu a inovací.
Řízení pro změnu potravinových systémůTransformace měst ...
https://bezpecnostpotravin.cz/mohou-mikrobi-pomoci-v-boji-s-plastovym-odpadem/
Vydáno: 11. 12. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m-768x355.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/plastove-nadobi_orez_m.jpg 1500w" alt="" width="1024" height="473" class="wp-image-49370" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědcům z Univerzity v Edinburghu se podařilo upravit bakterii Escherichia coli tak, aby dokázala účinně přeměnit odpad z polyethylentereftalátu (PET) na kyselinu adipovou. Tato kyselina se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů a používá se k výrobě nylonových materiálů, léků a aromat.
Tento tým vědců už dříve dokázal geneticky upravit E. coli za účelem přeměny hlavní složku starých PET lahví, kyseliny tereftalové, na něco chutnějšího a cennějšího – sloučeninu s vanilkovou příchutí, vanilin.
V nové studii byla kyselina tereftal ...