Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-48-tyden-2023/
Vydáno: 8. 12. 2023
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/RASFF_logo_velke_napis_orez-e1681482166460-300x112.jpg 300w" alt="" width="550" height="206" class="wp-image-38693" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 48. týdnu 2023: 27. 11. – 3. 12. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní t ...
https://bezpecnostpotravin.cz/varovani-pro-spotrebitele-dva-pripady-salmonely-v-chlazenem-kurecim-mase-ze-zahranici/
Vydáno: 8. 12. 2023
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/kureci-rizky-Tesco2_orez-300x181.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/kureci-rizky-Tesco2_orez-768x462.jpg 768w" alt="" width="942" height="567" class="wp-image-49300" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Jedná se o následující výrobky:
TESCO – KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK, čerstvé, třída jakosti A, datum použitelnosti: 12.10.2023, označení šarže: 23404102, chov a porážka: Ukrajina, výrobce: WE Trade s.r.o., Hlavná 1088, 925 03 Horné Saliby, Slovensko. Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Willson ...
https://bezpecnostpotravin.cz/szu-prezentuje-vysledky-monitoringu-zdravotniho-stavu-obyvatel-cr-za-rok-2022/
Vydáno: 7. 12. 2023
Autor: SZÚ, CZŽP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/SZU_monitoring_za-r.2022_orez-300x197.jpg 300w" alt="" width="744" height="489" class="wp-image-49207" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Státní zdravotní ústav provádí již od roku 1994 Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí. Jedná se o ucelený systém sběru dat o expozici obyvatelstva toxickým chemickým látkám ze životního prostředí, jakož i dat o zdravotním stavu české populace, a jejich odborného posouzení z hlediska zdravotních rizik.
Nejnovější monitoring za rok 2022 publikuje SZÚ právě teď. Vybíráme z něj stěžejní výsledky:
I přes to, že celkově byl rok 2022 z hlediska kvality ovzduší hodnocen jako příznivý, ve většině měřených lokalit byly překračovány mezní hodnoty koncentrace škodlivin doporučené Světovou zdravotnickou organizací, nejhorší situace byla u ultra jemných aerosolových ...