Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Technologická agentura České republiky pořádala dne 21. února 2023 webinář ke 2. veřejné soutěži Programu SIGMA – Dílčí cíl 2: Začínající výzkumníci/výzkumnice a vyrovnávání příležitostí v projektech aplikovaného výzkumu (dále jen „SIGMA – DC2”).
V rámci webináře byli uchazeči seznámeni se zaměřením a podmínkami 2. veřejné soutěže SIGMA – DC2, která byla vyhlášena dne 8. února 2023. Uchazečům byly sděleny informace, které jim pomohou při vyplňování návrhu projektu a jeho podání do veřejné soutěže.
https://bezpecnostpotravin.cz/syry-z-koziho-mleka/
Vydáno: 24. 2. 2023
Autor: Společnost pro výživu
Článek "Sýry z kozího mléka" byl publikován ve Zpravodaji pro školní a dietní stravování.
Společnost pro výživu zveřejnila článek „Sýry z kozího mléka“, který byl publikován v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování“ 1/2023.
Složení kozího mléka (Úvod článku)
Koza (Capra hircus) je jedno z nejstarších domestikovaných hospodářských zvířat a kozí mléko se k lidské výživě používá již několik tisíciletí. Kozy jsou chovány prakticky po celém světě, přičemž produkované mléko vykazuje výraznou variabilitu složení v souvislosti s rozdíly mezi plemeny, individualitou zvířat, výživou a změnami v průběhu laktace.
Kozí mléko se svým základním složením příliš neliší od mléka kravského. Jedná se o mléka podobných živočišných druhů, tedy tzv. o mléka kaseinová. Kozí mléko je považováno za nutričně hodnotnou potravinu mající oproti kravskému mléku určité přednosti, ale na druhou stranu i nedostatky. Na první pohled je patrný rozdíl v barvě obou mlék. Kozí mléčný tuk má nulový obsah karotenů, protože koza není schopna tato barviva uvolňovat ze zeleného krmi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-7-tyden-2023/
Vydáno: 24. 2. 2023
Autor: Informační portál bezpečnosti potravin
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2023: 13. 2. – 19. 2. 2023 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
Ohlásila země
Důvod ohlášení
Země původu výrobku
Potraviny
...