Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
Oddělení EFSA pro výživu a inovace potravin zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k přehodnocení kyseliny behenové z hořčičných semen, která se má používat při výrobě některých emulgátorů podle čl. 21 odst. 2 nařízení (EU) č. 1169/2011 – pro trvalou výjimku z označování. Tento dokument přehodnocuje alergenicitu kyseliny behenové z hořčičných semen, která se má používat při výrobě některých emulgátorů.
Zúčastněné strany se vyzývají, aby předložily své připomínky v uvedené lhůtě. Při předkládání připomínek je třeba uvést konkrétní odkaz na čísla řádků a stránek, kterých se připomínky týkají.
Návrh stanoviska a další informace k podání připomínek naleznete na portálu EFSA Connect.
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-testuji-vyuziti-kavove-sedliny-pri-cisteni-odpadni-vody/
Vydáno: 13. 6. 2023
Autor: MENDELU
Foto: Shutterstock
Informace Mendelovy univerzity v Brně – Čištění odpadní vody je biologický proces, při kterém se v současnosti ale využívá také řada chemických látek. Podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně by se některé z nich daly nahradit látkami přírodního původu. Odborníci se zaměřili na přísady, které se v čistírnách odpadních vod používají k separaci kalů. Takzvané flokulanty zkouší nahradit sloučeninami obsaženými v kávové sedlině nebo odpadu z produkce vína. Chemikálie se vědci snaží eliminovat mimo jiné proto, že se kaly běžně aplikují na zemědělskou půdu.
Ročně v Česku vznikne asi 800 tisíc tun neodvodněných čistírenských kalů. Obsahují spektrum anorganických i organických látek, jsou zdrojem základních živin a stopových prvků. V praxi se proto využívají jako hnojivo pro zemědělskou půdu, při rekultivaci skládek nebo bývají kompostovány. Od odpadní vody se kaly v čistírnách nejčastěji oddělují pomocí dávkování chemikálií na bázi polyakrylamidů, což jsou látky používané i v potravinářství nebo stavebnictví, kde slou ...
https://bezpecnostpotravin.cz/celostatni-polni-den-predstavil-nejen-trendy-ve-zkusebnictvi-ukzuz/
Vydáno: 13. 6. 2023
Autor: ÚKZÚZ
Foto: Shutterstock
Tisková zpráva – Dne 7. června 2023 uspořádal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) v pořadí již desátý Celostátní polní den ÚKZÚZ, tentokráte na zkušební stanici v Jaroměřicích nad Rokytnou. Témata přednášek byly zaměřeny na nové trendy ve zkušebnictví i v kontrolách ÚKZÚZ. Představeny byly odrůdové a dlouhodobé výživářské pokusy včetně dlouhodobého pokusu v režimu ekologického zemědělství.
Na Celostátním polním dni ÚKZÚZ, který se konal na zkušební stanici v Jaroměřicích nad Rokytnou se sešlo 170 účastníků. Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly.
V úvodu ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka přivítal náměstka ministra zemědělství Miroslava Skřivánka a další významné hosty z partnerských výzkumných institucí, pěstitelských svazů a další zástupce z řad odborné veřejnosti a zemědělské praxe.
Ve své úvodní řeči zmínil zejména aktuální vývoj důležitých zemědělských strategií EU ve vztahu k ÚKZÚZ, a to zejména s ohledem požadované snižování spotřeby příprav ...