Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://www.bezpecnostpotravin.cz/efsa-doporucuje-alternativy-pro-zlepseni-welfare-brojleru-a-slepic.aspx
Vydáno: 23.2.2023
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA vydal dvě nová vědecká stanoviska pro zlepšení welfare zvířat.
Foto: Shutterstock
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučují, aby se pro zlepšení životních podmínek brojlerových kuřat a nosnic v chovech zamezilo používání klecí, omezování krmení a poškozování zdraví zvířat. Úřad EFSA zveřejnil dvě nová vědecká stanoviska, která obsahují doporučení týkající se prostoru, hustoty zvířat, osvětlení, prachu, hluku, podestýlky a konstrukcí (jako jsou vyvýšené plošiny) v chovech.
Odborníci úřadu EFSA posoudili systémy chovu brojlerových kuřat a nosnic používané v Evropské unii a identifikovali rizika, kterým jsou ptáci vystaveni, a související důsledky pro jejich dobré životní podmínky. Vědci popsali způsoby hodnocení dobrých životních podmínek ptáků na základě reakcí zvířat a navrhli způsoby prevence nebo zmírnění zjištěných negativních důsledků pro dobré životní podmínky.
Obě zveřejněná stanoviska se týkají celého produkčního cyklu od chovu a odchovu mladých ptáků až po chov broj ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/efsa-mnozstvi-rezidui-veterinarnich-leciv-v-potravinach-nadale-klesa.aspx
Vydáno: 23.2.2023
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA vydal Výroční zprávu za rok 2021
Foto: Shutterstock
Z nejnovějších údajů vyplývá, že množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování předpisů.
Výroční zpráva úřadu EFSA za rok 2021 zahrnuje údaje nahlášené členskými státy EU*, Islandem a Norskem. Počet testovaných vzorků se oproti roku 2020 mírně zvýšil.
V roce 2021 činil podíl nevyhovujících vzorků 0,17 %, což je nejnižší hodnota zaznamenaná za posledních 12 let, kdy se nevyhovující vzorky pohybovaly v rozmezí od 0,19 % do 0,37 %. V roce 2020 činil tento údaj 0,19 %.
Celková úroveň podílu nevyhovujících vzorků u cílených vzorků (tj. vzorků odebraných za účelem odhalení nezákonného použití nebo kontroly nedodržení maximálních povolených množství) se rovněž snížila na 0,24 % ve srovnání s 0,27-0,35 % v předchozích čtyřech letech.
Výroční zpráva zahrnuje různé skupiny látek včetně hormonů, antibakteriálních látek, kontaminantů ...
https://www.bezpecnostpotravin.cz/v-prazskych-provozovnach-stravovacich-sluzeb-v-lednu-nalezeno-28-zavaznejsich-pochybeni.aspx
Vydáno: 22.2.2023
Autor: HSHMP
Pravidelná informace Hygienické stanice hlavního města Prahy
Při kontrolách provozoven poskytujících stravovací služby v lednu 2023 odborní zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) uložili za závažnější pochybení 28 finančních sankcí v celkové částce 166 000,- Kč. HSHMP v lednu provedla 167 kontrol.
Díky pravidelným kontrolám hygieniků se tak v praxi daří v pražských provozovnách odhalovat závady, které by mohly vést například ke kontaminaci připravované stravy a tím k ohrožení zdraví konzumentů. V lednu v jednom z podniků například hygienici viděli olupující se malbu v přípravně stravy, v jiném zase rozbité a znečištěné chladicí zařízení pro skladování potravin, zařízení navíc mělo silnou námrazu, což svědčí o nedostatečné péči ze strany provozovatele. Hygienici nenechali bez povšimnutí ani znečištěný sporák pro přípravu teplých pokrmů či silně znečištěnou fritézu s přepálenými zbytky potravin v dalších provozovnách. O zodpovědném přístupu nesvědčila ani znečištěná ...