1. září 2022
1
září

Česko-slovenský projekt pomůže pěstitelům zeleniny zavčas odhalit škůdce

https://www.bezpecnostpotravin.cz/cesko-slovensky-projekt-pomuze-pestitelum-zeleniny-zavcas-odhalit-skudce.aspx Projekt řešený ve spolupráci s Mendelovou univerzitou Brno. Současné zemědělství se potýká s kombinací negativních vlivů, které zásadně ovlivňují výslednou kvalitu i kvantitu pěstovaných plodin. V důsledku klimatické změny jsou rostliny vystavované stresu už od počátečních fází růstu a jsou tak náchylnější k poškození různými patogeny nebo škůdci. Na včasnou detekci škodlivých organismů se zaměřili vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s dalšími partnery. Experti vyvinuli metody, které pomohou v rané fázi odhalit vybrané choroby, které pěstitelům způsobují největší ztráty. Do projektu se zapojily vědecké týmy z Česka a Slovenska pod vedením projektového partnera, zemědělského podniku MORAVOSEED CZ a.s. Na Agronomické fakultě MENDELU se odborníci soustředili na detekci například háďátek, fytoplazmy stolburu rajčat nebo bílé hniloby česnekovitých. „Pěstitel nebo i zahrádkář za námi může přijít se vzorkem, když si není jistý, a my mu jsme schopní potvrdit, jestli je to daná choroba nebo něco jiného. Například u fytoplazmy jsou projevy v určit ...

18. srpen 2022

Je řepkový olej vysoce zpracovaný nebo geneticky modifikovaný?

Řepkový olej má příznivé složení mastných kyselin odpovídající výživovým doporučením renomovaných společností. Z běžně používaných olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nadbytek. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých konzumujeme nedostatek. Obsah omega 6 mastných kyselin přispívá k udržení jejich příjmu. S ohledem na konzumované množství těchto esenciálních mastných kyselin v České republice se doporučuje příjem omega 6 mastných kyselin v rámci stravy udržet, nikoliv snižovat, jak nám někdy radí internet. Přesto se občas objeví názor, který může někoho odrazovat od konzumace řepkového oleje. Řepkový olej je údajně vysoce zpracovaný, případně geneticky modifikovaný. Co jsou vysoce zpracované potraviny? Potraviny se dělí z hlediska stupně průmyslového zpracování do 4 skupin. Přehled můžeme najít např. v dokumentu publikovaném Světovou organizací pro výživu a zemědělství (FAO):  Skupina 1: Nezpracované a minimálně zpracované potravinyNezpracované (nebo přírodní) potraviny jsou jedlé části rostlin (např. plody, listy, stonky,semena, kořeny) nebo ze zvířat (např. svalovi ...

18. srpen 2022

Kolumbijci si oblíbili udržitelné produkty

Spotřeba výrobků s pozitivním dopadem na životní prostředí se v zemi za poslední rok zvýšila o neuvěřitelných 233 procent. V Latinské Americe v posledních měsících se stále silněji upevňuje online prodej a následná spotřeba udržitelných produktů s pozitivním dopadem na životní prostředí, uvádí nejnovější studie prodejní platformy Mercado Libre. V loňském roce si více než 4,3 milionu lidí zakoupilo okolo 7,3 milionu udržitelných výrobků. Za poslední rok se spotřeba tohoto typu zboží v zemi zvýšila o 233 %. Zpráva prodejního portálu také hovoří o tom, že 29% růst zaznamenal i počet samotných zákazníků, kteří kupují udržitelné výrobky. V celé Latinské Americe je podle Mercado Libre okolo 63 tisíc podnikatelů a značek prodávající produtky s pozitivním dopadem z nichž přibližně 5 % je v Kolumbii.Mezi udržitelné výrobky, které se v Kolumbii nejvíce prodávají patří do kategorie domácnost a nábytek, kosmetika a osobní péče, energeticky úsporné domácí spotřebiče a potraviny a nápoje (bio nebo veganské).S udržitelným životem v Kolumbii souvisí i výrazné snížení používání plastových tašek. V roce 2017 byl vydán zákon, který cenu jednorázových tašek zatížil daní. Statistiky hovoří o tom ...