Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/listerioza-zakladni-informace-o-onemocneni/
Vydáno: 10. 1. 2025
Autor: SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-768x512.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-1536x1024.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/bakterie_Listeria-2048x1365.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="683" class="wp-image-41841" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Listerióza
Výskyt: V Evropě pozorujeme od roku 2008 signifikantní nárůst případů onemocnění listeriózou. Nejčastěji bylo onemocnění hlášeno u osob starších 64 let (smrtnost 15,5 %) a zejména pak u osob starších 84 let (smrtnost 24,2 %). Ve 28 členských zemích Evropské unie bylo v roce 2017 hlášeno 2 480 případů listeriózy (incidence 0,48/100 000).
Příznaky a symptomy: od bezpříznakového onemocnění, akutní febrilní gastroenteritidy až po závažné invazivní onemocnění s obrazem ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zhodnoceni-ctvrteho-roku-systemu-kvality-q-cz-pro-konzumni-brambory/
Vydáno: 10. 1. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/brambory_druhy_orez_m-300x143.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/brambory_druhy_orez_m-768x367.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/brambory_druhy_orez_m.jpg 1460w" alt="" width="1024" height="489" class="wp-image-50462" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) ukončil čtvrtý rok certifikace konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ. Ve čtvrtém roce čtyřletého certifikačního cyklu bylo vydáno celkem 39 certifikátů a celkový počet platných certifikátů se tak navýšil na celkových 198. V roce 2025 bude probíhající čtyřletý certifikační cyklus pokračovat dozorovými inspekcemi a současně se mohou do 30. dubna přihlásit noví žadatelé nebo současní držitelé certifikátů, kterým bude ukončena platn ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ministerstvo-zemedelstvi-otevira-vyzvu-pro-dotace-na-modernizaci-odborneho-zemedelskeho-vzdelavani/
Vydáno: 10. 1. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-300x161.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-768x413.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-1536x826.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/dron_orez-2048x1102.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="551" class="wp-image-45613" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Tisková zpráva — Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlásilo výzvu k podání žádostí o dotace z programu Centra odborné přípravy (COP) 2024–2028 pro rok 2025. Cílem programu je podpora středních a vyšších odborných škol zaměřených na zemědělství, lesnictví, potravinářství a veterinářství, a to pořízením moderních učebních pomůcek. Program umožní žákům a studentům pracovat s nejnovějšími technologiemi, včetně precizního zemědělství, digit ...