Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-nalezli-zpusob-jak-v-bramborach-vypnout-toxiny/
Vydáno: 6. 1. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/brambory_zelene_orez-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/brambory_zelene_orez-768x410.jpg 768w" alt="" width="839" height="448" class="wp-image-74544" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Mezinárodní tým odborníků vymyslel, jak z bramborových hlíz odstranit toxické látky, aby byly bezpečnější pro konzumaci a snadněji skladovatelné. Tento průlom molekulárních inženýrů by mohl snížit množství odpadu z brambor i usnadnit moderní způsoby pěstování této plodiny.
Lilek brambor produkuje toxiny jako součást ochrany proti herbivorům. Jsou mezi nimi i steroidní glykoalkaloidy (SGA), jejichž typickým představitelem je solanin. Nacházejí se ve větších množstvích v zelených částech rostliny, včetně slupek hlíz a míst, kde hlízy klíčí. Díky nim jsou hlízy méně bez ...
https://bezpecnostpotravin.cz/inovativni-plodiny-pro-udrzitelnejsi-hospodareni-s-vodou/
Vydáno: 6. 1. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-300x148.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/09/sucho_pole-kukurice-768x379.png 768w" alt="" width="934" height="461" class="wp-image-45711" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Stres způsobený suchem je jedním z nejvýznamnějších limitujících faktorů rostlinné produkce na celém světě, přičemž se tento problém stále zhoršuje v důsledku klimatických změn. Z tohoto důvodu se vědci dlouhodobě zaměřují na klíčovou vlastnost rostlin, známou jako efektivní využití vody (Water Use Efficiency, WUE). Tato vlastnost umožňuje rostlinám růst i při omezeném množství dostupné vody, čímž jim pomáhá snížit negativní dopady sucha. Zvýšení WUE však u většiny plodin bývá spojeno s poklesem produktivity za podmínek přítomnosti dostatečného množství vody.
Vědci z Centra pro pokročilé inovace v oblasti bioenergie a bioprodukt ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-granoly-2025/
Vydáno: 3. 1. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/ovesne-vlocky_orez-300x185.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/01/ovesne-vlocky_orez-768x473.jpg 768w" alt="" width="908" height="559" class="wp-image-74470" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Spotřebitelská organizace dTest publikovala „Test granoly 2025“ v časopise dTest 1/2025.
V lednu leckdo cítí potřebu ozdravit svůj jídelníček. Poměrně snadnou cestou se zdá být cereální snídaně v podobě müsli. Obchodníci jej nabízejí v mnoha podobách, my jsme si pro test vybrali zapékané s lyofilizovaným ovocem. Pátrání po pesticidech tentokrát dopadlo dobře, ovšem ukázalo se, že pokud jde o obsah tuku a cukru, snese granola srovnání s vánočkou.
Příznivce zdravé výživy možná potěší náš test granoly neboli zapékaného müsli. Pro přesnost si udělejme pořádek v názvech. Existují dva základní druhy cereálních snídaní: volně sypaná tepelně neopracovaná směs ob ...