Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ryby-a-pokrmy-z-ryb-co-byste-meli-vedet/
Vydáno: 21. 2. 2025
Autor: Akademie kvality
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Akademie-kvality_Ryby-300x120.jpg 300w" alt="" width="689" height="275" class="wp-image-76548" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Ryby jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (železo, draslík, síra, hořčík, u mořských ryb i jód). Tučné ryby navíc obsahují vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a cenné omega-3 mastné kyseliny. Díky těmto živinám jsou ryby důležitou součástí zdravého jídelníčku.
Omega-3 mastné kyseliny podporují zdraví srdce a cév, snižují hladinu cholesterolu a jsou významné pro správný vývoj a funkci očí a mozku. Vitamín D má významný vliv na imunitní systém, normální funkci svalů a vstřebávání vápníku a fosforu. Hlavním zdrojem vitamínu D je vlastní tvorba v kůži díky UVB záření. V období s nízkým slunečním svitem je nutné doplňovat jej i stravou. Nejlepším přírodním zdrojem jsou tučné mořs ...
https://bezpecnostpotravin.cz/studie-bfr-meal-zamerena-na-pritomnost-vanadu-ve-vetsine-potravin-nebyl-vanad-zjisten/
Vydáno: 21. 2. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-768x480.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-1536x959.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/vedec_laborator_orez-2048x1279.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="639" class="wp-image-48665" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Studie „MEAL“ německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) poskytuje informace o průměrném množství prospěšných a potenciálně škodlivých látek obsažených v nejčastěji konzumovaných potravinách v Německu.
Zkratka „MEAL“ znamená „Meals for Exposure Assessment and Analysis of Food“, tedy „Jídlo k hodnocení expozice a analýze potravin“. Od roku 2016 se pro účely studie MEAL nakupují potraviny na obvyklých místech a následně se p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/ek-vyrocni-zprava-o-cinnosti-v-oblasti-sanitarnich-a-fytosanitarnich-opatreni-v-roce-2024/
Vydáno: 21. 2. 2025
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/EK_Phytosanitary_zprava-2024_orez-300x186.jpg 300w" alt="" width="605" height="375" class="wp-image-76515" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; color: var(--gov-color-brown); contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Transparentnost je jedním ze základních principů Světové obchodní organizace (WTO). Dohoda o sanitárních a fytosanitárních opatřeních (The Sanitary and Phytosanitary = SPS) stanoví, že členové WTO musí ostatním členům oznamovat navrhované změny svých předpisů SPS, které by mohly mít dopad na obchod.
EU a členské státy jsou členy Světové obchodní organizace (WTO) a jako takové mají svá vlastní SPS informační místa. Orgán EU odpovědný za provádění požadavků na oznamování podle dohody o sanitárních a fytosanitárních opatřeních je soustředěn v GŘ SANTE, oddělení A4.
Zpráva o činnosti v oblas ...